Opstellingen LSG 1 t/m 4 bekend voor 2de ronde KNSB
Bij voetbal komt het wel eens voor dat de trainer enkele dagen voor de wedstrijd de opstelling al bekend maakt. Het geeft spelers vertrouwen en boezemt de tegenstander angst in. “U kunt anticiperen wat u wilt, wij winnen toch.” De ALV van LSG heeft onlangs besloten om als experiment tweemaal dit jaar de opstellingen van LSG 1, 2, 3 en 4 een aantal dagen voor de wedstrijd te publiceren op de site. Natuurlijk waren niet alle spelers er blij mee, maar meerderheid is meerderheid en laat de resultaten maar bepalen of het een goed idee was of niet. Dus hier komen ze. Succes zaterdag aan alle teams:
Yeah right, dacht je dat nou echt …
En wees gerust, er hebben in totaal 170 mensen hierop geklikt, u staat niet alleen.
Wat een flauwekul zeg, we kunnen toch gewoon vertellen of een Wim Heemskerk wel of niet van de partij is?! 😉
Ik vind ook dat, net als bij voetbal, elk team over drie wissels zou moeten kunnen beschikken.
Als na bijvoorbeeld 20 zetten blijkt dat ons derde bord niet goed loopt, dan zou Robert direct vervangen moeten kunnen worden door Frank, die dan, in uiteraard dezelfde stelling, verder speelt op bord 3.
Ook onderlinge bordwissels moeten zonder beperking worden toegestaan. Na 10 zetten verwisselen de spelers van borden 2 en 8 van plaats, bijvoorbeeld.
Een voorstel voor deze reglementswijziging ligt momenteel ter beoordeling bij de wedstrijdcommissie.
Een probleem bij jouw voorstel is dat bij het inzetten van wissels er in speelzalen dug outs moeten komen waar de wissels kunnen zitten. Om maar te zwijgen over ‘warmloop-schaak-plaats’ alwaar men alvast wat contouren van de stelling die men overneemt kan naspelen. Dit kan, met name kleine verenigingen, op onevenredige kosten jagen. Tot slot zal de wedstrijdleider extra training moeten krijgen in het omhoog houden van wisselborden.
Het onderlinge wissel-idee kan echter zonder additionele kosten, dus dat lijkt mij prima uitvoerbaar! Als dit experiment lukt, dan kunnen we de volgende stap zetten naar het maken van schaken als een echte teamsport. Als echte teamsport zou je namelijk na elke uitgevoerde zet een bord opzij moeten (1 naar 2, 2 naar 3 … en 10 weer naar 1). Op deze wijze speelt het hele team samen tegen een tegenstander. Je krijgt per zet 2 minuten (gongschaak) zodat een gemiddelde partij (40 zetten) 2 uur en 40 minuten duurt (160 minuten).
Ik zal het voorstel direct aan de KNSB doen toekomen.
Er is gedacht aan de dug-outs; die komen voor rekening van de sponsors. Gesprekken hierover met een aantal partijen, denk aan banken en energieboeren, zijn gaande. Als tegenprestatie wordt dan wel verwacht dat de schaakborden worden voorzien van een rechtopstaande rand (7,5 cm) aan de vier zijden. Op deze randen kan zowel aan de binnen- als buitenzijde lichtreclame worden geprojecteerd. De geschatte inkomsten hiervan zijn enorm.