Opnieuw ruime zege LSG 2 (2-6) – Update: Individuele uitslagen + Stand Klasse 3D

Uitwedstrijden zijn wel eens vervelend. Vooral als je ver moet reizen, zoals het eerste dat deze ronde naar Groningen moest. Deze ronde had LSG 2 het echter enorm getroffen: een ‘uitwedstrijd’ naar Leiderdorp.

Ook deze wedstrijd begonnen we niet in onze basisopstelling: Michiel was in het buitenland en Martin mocht opnieuw in het eerste team invallen. Gelukkig hadden we twee sterke invallers kunnen vinden in de vorm van Eric van ’t Hof en Gerrie Bloothoofd. Dank Heren!

De openingsfase verliep op de meeste borden redelijk geruisloos. Alleen Raoul op bord 1 leek in de opening al duidelijk beter te staan. Tegenstander Nick Hortensius leek al snel niet meer op de hoogte te zijn van de theorie en dat leverde hem een enorme tijdachterstand evenals een slechtere stelling op. Op de 16de zet had Raoul zelfs al een kwaliteit kunnen winnen, maar een spookverdediging weerhield hem hiervan.

Relatief snel hierna werd het team ietwat nerveus toen bleek dat onze kopman Stefan verloren had van de voor ons welbekende Rolf Corstjens. In een franse partij liet Stefan e5 toe waarna alle zwarte stukken actief werden. Er was toen al snel geen houden meer aan voor Stefan: 1-0.

Een flinke domper, maar we moesten verder. Op bord 2 bij Alexander was er een Richter Rauzer op het bord gekomen, een opening die altijd spektakel oplevert. Alexander leek op een gegeven moment wat in de verdrukking te staan, maar tegenstander Giel van Rijn gebruikte zoveel tijd dat hij uiteindelijk niet meer goed om kon gaan met de ontstane complicaties en dat kostte hem een kwaliteit. Niet veel later moest hij ook de handdoek in de ring gooien: 1-1.

Op bord 7 speelde Gerrie een solide partij. De tegenstander kwam met een Caro-Kann op de proppen, maar Gerrie leek hiervan niet bepaald onder de indruk. Net toen Gerrie een aanval wilde opzetten met behulp van een witte pion op f5 verrekende hij zich wat hem een pion kostte. De tegenstander leek echter niet veel waarde te hechten aan deze pion en Gerrie kon de pion snel terugwinnen. Dit alles resulteerde in een gelijk eindspel (L+T vs P+T). Aangezien remise op dit moment relatief gunstig was voor het team was er echter geen noodzaak om dit nog te proberen: 1,5-1,5.

Ondertussen had Raoul met een mooie combinatie 2 pionnen gewonnen. De tegenstander spartelde nog wat tegen, maar Raoul speelde de stelling vakkundig uit: 1,5-2,5.

Ikzelf kwam op bord 6 uitermate fijn uit de opening. Mijn koning stond weliswaar in het midden, maar het centrum was redelijk gesloten en op de damevleugel kon ik een koningsaanval op gaan zetten. Mijn tegenstander creëerde echter snel tegenspel waardoor mijn koningsaanval nooit echt van de grond kwam. Om die reden verplaatste ik mijn focus naar het centrum en dit leverde een wat gunstiger eindspel op. Uiteindelijk liet mijn tegenstander met een onhandige koningszet zijn paard insluiten waardoor ik een stuk voorkwam: 1,5-3,5.

Op bord 8 speelde Eric een interessante partij. Na de partij kwam Eric bij uw verslaggever en hij gaf het volgende commentaar: “ik kwam met zwart goed uit de opening. Door twee wat nonchalante witte zetten kreeg ik de gelegenheid een pion te winnen. Maar hij reageerde scherp en ik kon nog meer materiaal winnen, ofwel een loper ofwel een kleine kwaliteit. Beide mogelijkheden gaven echter zoveel complicaties dat ik besloot er van af te zien en al het materiaal terug te geven. De stand was inmiddels 1½ – 1½ en het leek me voor het team van belang geen onnodige risico’s te nemen. Hierdoor kwam ik in een eindspel met zware stukken terecht, waarin mijn tegenstander een klein voordeel had. Volgens sommigen was het een groot voordeel, maar dat bleek in de analyse erg mee te vallen. Dit eindspel moesten we spelen met slechts minuten op de klok, omdat we allebei in het complexe middenspel veel tijd hadden verbruikt. De witspeler leek zich niet helemaal op zijn gemak te voelen in het eindspel en verloor door een onnauwkeurigheid een belangrijke pion. Deze pion bleek na de veertigste zet een eenvoudige winst op te leveren, waarmee ik de stand op 1,5 – 4,5 bracht.”

Peter kreeg op bord 4 een scherp pionoffer voorgeschoteld in een gesloten siciliaan. De complicaties spraken Peter niet bepaald aan en hij koos daarom voor een veilige, maar ook ietwat passieve stellingsopzet. De tegenstander ging echter niet goed om met zijn ruimte-overwicht. Peter kreeg het nodige tegenspel en in de tijdnoodfase greep de tegenstander mis waarna er een gewonnen eindspel ontstond: 1,5-5,5.

Op bord 5 speelde Chris een partij die voor de onpartijdige toeschouwer niet extreem interessant was. Meteen in de eerste paar zetten werden zowel de dames als beide centrumpionnen geruild, waardoor er een compleet symmetrische stelling ontstond. Even leek Chris toch net iets fijner te staan dan de tegenstander maar na een onnauwkeurigheid en een hele tijd doorspelen werd dan toch de vrede getekend: 2-6!

Een bijzonder ruime uitslag waarmee we erg blij waren. Natuurlijk werd er na de wedstrijd nog even uitgebreid nagesproken in de pizzeria welke zich op 50 meter van de speelzaal bevond. Vervolgens werden er allerlei conspiracy-theories besproken. Is ‘9/11’ wel echt door terroristen uitgevoerd of door Amerika zelf om zo oorlog te kunnen voeren tegen Irak? Is de mens wel echt op de maan geweest of is dat gewoon een studio? Wat zal er in area 51 gebeuren? Is de aarde wel rond? Allemaal vragen waar we nooit een antwoord op zullen krijgen… Ik beloof u: op de vraag hoe LSG 2 het de volgende wedstrijden gedaan heeft, gaat u wel antwoord krijgen.

Justin Senders

Individuele resultaten:

T Leiderdorp 2017 LSG 2 2137 2 6
1. Nick Hortensius 2114 FM Raoul van Ketel 2244 0 1
2. Giel van Rijn 2098 Alexander Polak 2141 0 1
3. Rolf Corstjens 2097 IM Stefan van Blitterswijk 2333 1 0
4. Koert van Bemmel 2072 Peter Passenier 2069 0 1
5. Arjen van Splunter 2059 Chris Roosendaal 2138 ½ ½
6. Wim Kentstra 1982 Justin Senders 2013 0 1
7. Michael Bekker 1992 Gerrie Bloothoofd 2094 ½ ½
8. Joël van der Werf 1720 CM Eric van ’t Hof 2067 0 1

Stand KNSB-Competitie Klasse 3D:

r2 Klasse 3D Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. LSG 2 2146 4 12½ XX 6
2. Fischer Z 2086 4 11½ XX 5
3. BSG 2 2012 3 9 XX 4 5
4. PSV/DoDO 1902 3 4 XX
5. Almere 1 1962 2 8 XX
6. HWP Haarlem 2 1964 2 8 XX
7. Leiderdorp 1996 2 8 2 XX 6
8. UVS 2 1942 0 6 3 3 XX
9. Oud Zuylen Utrecht 2 2022 0 2 XX
10. Hoogland 1844 0 3 XX

 

11 reacties op “Opnieuw ruime zege LSG 2 (2-6) – Update: Individuele uitslagen + Stand Klasse 3D

 1. Spurtelde tegen: bood weerstand onder protest (spartelde tegen + sputterde tegen).

  Prima verslag, er resteert slechts een vraag: Hoe heeft LSG 2 het de volgende wedstrijden gedaan?

  • terechte opmerking: heb het aangepast.

   Op de vraag hoe LSG 2 het in de volgende wedstrijden heeft gedaan gaat u nog antwoord krijgen!!

 2. Justin, ook voor jou een reactie. Kan LSG het all time puntenrecord in de 3e klasse verbeteren? Geen idee wat dat is maar jullie hebben nu meer dan 6 bordpunten per match gemiddeld en dat gemiddelde moet toch wel vol te houden zijn?

  • Ik zie juist een dalende lijn. 6,5 punten in de eerste ronde, 6 punten in de tweede ronde. Daaruit volgt 5,5 punt in de derde ronde, enzovoort. Vanaf de zesde ronde moeten we rekening houden met verlies van matchpunten.

 3. Ornett, mooi staaltje van scorebord journalistiek. Als je de wedstrijden bekijkt was het na een uur of 2,5 2x spannend en hebben we beide keren teveel gekregen. Als dat geluk aanhoudt, wordt het een mooi seizoen.

  • Ik ben het met Raoul eens dat we elke wedstrijd apart moeten benaderen en dat we niet te hoog van de toren moeten blazen. Ik denk echter niet dat de uiteindelijk ruime uitslagen door geluk komen maar door het feit dat de sterkere speler vaak toch (alsnog) wint, ook wanneer hij een mindere stelling heeft.

 4. Kunnen we een LSG poll houden over de vraag of we wel of niet op de maan geweest zijn? Ik stem alvast NEE. En 9/11 is zo uitgeanalyseerd, de Marshall is er niks bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*