Opnieuw nederlaag tegen En Passant

In de Meesterklasse is En Passant een klasse apart. Veel spelers die in het verleden voor HSG uitkwamen, zijn na het vertrek van geldschieter Van Oosterom naar Bunschoten gegaan. In de Europacup ontbreken echter een aantal toppers, zoals Smeets en l’Ami; de laatste is wel aanwezig, maar speelt voor het Duitse Solingen. In deze samenstelling hebben we absoluut kansen, denken we.

Tot mijn verbazing is Pavel Votruba vandaag onze wedstrijdleider. Ik had verwacht dat een gerenommeerd en ervaren wedstrijdleider als Votruba aan de hoogste tafels zou worden ingezet. Wij ontmoeten hem elk jaar bij de Europacup en velen in Nederland zullen hem kennen van het Tata-toernooi waar hij al jaren actief is in de A-groep. Nog verbaasder ben ik als hij Edwin in het Nederlands begroet. Hij heeft enkele woorden in Wijk aan Zee opgepikt, zegt hij lachend.

LSG-En Passant met arbiter Pavel Votruba
LSG-En Passant met arbiter Pavel Votruba

Tegelijkertijd met de Europacup voor Clubteams vindt ook de Chess Masters Final plaats. Anand is na vijf ronden reeds winnaar met 4 uit 5; of met de 3-puntenregeling 11 uit 5. Hoewel de partijen in dezelfde zaal gespeeld worden, zitten de spelers op een kleine verhoging, omgeven door sponsorborden. Aronian loopt regelmatig rond; ook hij volgt zijn collega’s in de Europacup. Dan zie ik dat Aronian naar het toilet loopt; opmerkelijk genoeg kiest hij het toilet buiten het spelersgebied. Ik wil geen nieuw toiletgate starten, blijkbaar gelden voor de Chess Masters andere regels. Merkwaardig, het is alsof je bij de avondvierdaagse gaat controleren op doping en de 100 meter sprint ongemoeid laat.

In het begin wordt door vrijwel alle spelers veel tijd verbruikt; heel veel. Na twee uur spelen doet zich de vreemde situatie voor dat aan het bord van uitgerekend Michiel de meeste zetten zijn gespeeld! De eerste vier borden komen nog niet verder dan zet 15.

Dit is niet het enige dat mij zorgen baart. Op de topborden moeten we de klap opvangen, maar dat lukt niet. Edwin is al vroeg in een onaangename stelling terechtgekomen tegen Friso Nijboer. Op bord twee een partij tussen de mannen in vorm. Jan leek op weg naar een GM-norm, maar had hiervoor een tweede GM moeten treffen in ronde 6; Manuel speelt zo mogelijk nog beter en is nog wel in de race voor een GM-norm. De gehoopte clash blijft uit. Al vroeg blaast Jan met d5 zijn eigen stelling op en Manuel profiteert handig van de geboden kans.

Op bord 3 heeft Henk al binnen 5 zetten zijn zwarte dame op h5 gezet; Mark probeert hiervan te profiteren en Henk moet alle zeilen bijzetten om de dame op het bord te houden. Arthur snoept tegen Peng een pion mee, maar als hij daarop een onnauwkeurigheid begaat, komt hij in grote problemen. Onderin gaat het gelukkig beter, al heeft Michiel hooguit een klein plusje en heeft Eelke nog niet veel weten te bereiken.

Jan en Eelke, de twee spelers die ons in dit toernooi al zoveel punten hebben bezorgd, laten het vandaag helaas afweten. Jan produceerde al vroeg een enorme grafzet (“d5 is een van de slechtste zetten uit mijn hele carrière”). Eelke doet dat pas vlak na de tijdcontrole in een , inmiddels, totaal gewonnen stelling. De teleurstelling is bij beiden groot. ’s Avonds in het hotel constateert Jan dat de computer vindt dat er in plaats van d5 maar liefst 19 zetten beter waren. Je kunt niet altijd de beste zetten spelen, maar dit…

En Passant scoort op de topborden
En Passant scoort op de topborden

Edwin heeft dan al moeten capituleren tegen Nijboer; Edwin neemt iets teveel tijd om zijn stukken om te spelen en met een elegant stukoffer blaast Friso de witte koningsstelling op. De partij eindigt in mat. Arthur weet te ontsnappen naar een gelijk eindspel; beide spelers willen nu wel remise, maar de Sofia rules verbieden het aanbieden van remise voor zet 40. Doelloos doen ze beiden nog een paar zetten waarna alsnog de vrede wordt getekend.

Michiel brengt ons nog enigszins terug in de wedstrijd door een dubbel toreneindspel van Richard Vedder te winnen. Het eindspel van Mark tegen broer Henk ziet er echter een stuk minder florissant uit. In de tijdnoodfase leek Mark groot voordeel te krijgen, maar met een slinkse manoeuvre (e4 en Lf4) weet Henk de strijd gaande te houden. Als Mark daarop niet goed reageert, ontstaat een eindspel met een pion minder. Henk schuift dit bekwaam naar winst.

Eelke is dan al klaar. Hij ontsnapt met een halfje. Nadat hij zijn hele stelling in een keer had weggegeven, stond hij totaal verloren. Dick de Graaf kan geen directe winst vinden en met weinig bedenktijd op de klok ziet hij zijn voordeel langzaam maar zeker vervliegen.

Als ik het wedstrijdformulier getekend aan de Votruba teruggeef, zegt hij accentloos dankjewel.

  LSG (23) 4 2 En Passant (29)  
2440 Van Haastert, Edwin 0 1 Nijboer, Friso 2528
2479 Sprenger, Jan Michael, Dr. 0 1 Bosboom, Manuel 2424
2414 Van Der Werf, Mark 0 1 Vedder, Henk 2382
2371 Pijpers, Arthur ½ ½ Peng, Zhaoqin 2392
2347 Bosman, Michiel 1 0 Vedder, Richard 2286
2370 Wiersma, Eelke ½ ½ De Graaf, Dick 2205

Deze ronde veel Nederlanders in buitenlandse dienst op hoge borden. Anish Giri was opnieuw belangrijk voor Socar met een overwinning op Malakhov. Giri sluipt zo voorzichtig de mondiale top tien binnen. Robin Swinkels mag het opnemen tegen Fabiano Caruana; de man die na zijn optreden in de Sinquefield Cup, waar hij startte met 7 uit 7 tegen de complete wereldtop, een andere status lijkt te hebben gekregen. Naast Robin zit Martijn Dambacher tegen Nakamura. Helaas verliezen beiden. Ook Robin van Kampen, in IJslandse dienst, verliest, van Navara.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*