Op Valentijnsdag een potje schaken

Sint Valentinus was bisschop van Terni in Italië en stond bekend om zijn betrokkenheid bij de armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee. (Bron: Wikipedia). Nu zijn wij niet zo van het geven van cadeautjes en zijn de jongens van Kennemer Combinatie ook niet arm, oud of kwetsbaar en dus gingen we maar gewoon een potje schaken.

Mark, Arthur en ik reden vanuit Leiden naar de speelzaal in Haarlem en Jan kwam direct vanuit zijn werk. Jan was er als eerste en liet in de groepsapp weten dat hij gearriveerd was bij een kinderschaakclub en goed dacht te zitten. De jeugdafdeling van KC bleek een heel wat hogere opkomst te hebben dan de senioren later op de avond. Het was eigenlijk wel een beetje een treurige boel en ik heb eerlijk gezegd geen enkele partij gespeeld zien worden. Misschien was dit een uitzondering want het zou wel bijzonder jammer zijn als een grote club als KC geen fatsoenlijke clubavond heeft.

Met Jan was ook meteen onze kleine verrassing genoemd. Andere Jan (Sprenger) heeft in het verleden ook wel eens voor de beker tegen KC gespeeld en won toen van Loek van Wely. Onze politicus zou er dit keer niet bij zijn waardoor Jan Smeets het aan bord 1 op mocht nemen tegen Liam Vrolijk. Jan had wit geloot maar bereikte in een redelijk onschuldige Schotse opening vrij weinig. Liam speelde snel gezonde zetten en in een stelling met ongelijke lopers en torens op het bord werd tot remise besloten.

Arthur speelde aan bord 2 met zwart tegen Miguoel Admiraal. Normaal doet de witspeler altijd 1.e4 maar daar had hij tegen Arthur al eens een nul mee gepakt en hij besloot nu dus al vroeg af te wijken met 1.d4. Arthur verrassen is echter niet zo makkelijk en de hybride tussen een Catalaan en een Slav die op het bord kwam, was voor onze man ook vrij lang bekend. Met een tijdelijk pionoffer greep zwart het initiatief wat door wit nauwkeurig werd geneutraliseerd. Toen heel de damevleugel eraf ging besloten de heren tot remise en kwam de stand op 1-1. Een zeer comfortabel halfje met zwart tegen een sterke tegenstander.

Ik mocht ons op voorsprong zetten door aan bord 3 met wit te winnen van Ilias van der Lende. Toevallig kreeg ik een variant op het bord die ik kort had voorbereid toen ik met wit tegen Philidor A moest spelen in de hoofdklasse van de Leidse Schaakbond. In een bekende Franse structuur lukt het mijn tegenstander niet om een goed plan te vinden en kon ik een modelpartijtje afsluiten met mat!

Dat we zouden gaan winnen was al een tijdje duidelijk. Mark kreeg aan bord 4 met zwart een 4.e3 Nimzo op het bord. Zijn tegenstander Edwyn Mesman had diezelfde variant kort geleden tijdens de ECC in Ulcinj al eens gespeeld tegen een grootmeester met bijna 2500. Ik kon me dat nog herinneren omdat het me toen opviel dat wit daar na 7 zetten al ‘vier op een rij’ had met pionnen op b4, c4, d4 en e4. Mark speelde het heel wat beter dan de grootmeester die nog weg kwam met remise en had na de opening weinig problemen. Toen wit in een kritieke stelling blunderde, was het duidelijk dat Mark zou gaan winnen. En dat was nog ruim voordat Jan klaar was.

Al met al een redelijk soepele overwinning waardoor we weer een stapje dichter bij de bekerfinale zijn. Om die te bereiken moeten er nog twee wedstrijden worden gewonnen en dat zal nog best een hele klus worden. Mogelijke tegenstanders zijn nu nog Voorschoten, DSC Delft en Messemaeker die we allemaal al eens eerder zijn tegen gekomen in de beker en nooit was het een makkelijk avondje.

Kennemer Combinatie LSG
Vrolijk, L.N. (Liam) 2507 Smeets, J.S. (Jan) 2578 z-w ½ – ½
Admiraal, M. (Miguoel) 2497 Pijpers, A. (Arthur) 2467 w-z ½ – ½
Lende van der, I. (Ilias) 2380 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2452 z-w 0 – 1
Mesman, E.J.D. (Edwyn) 2185 Werf van der, M.J. (Mark) 2367 w-z 0 – 1
2392 2466 1 – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*