Onder luid trompetgeschal

De Giessen en Linge, de tegenstander van het vijfde in de derde ronde moest voor de wedstrijd uitwijken naar een ander lokaal. Het werd een ruimte in een sporthal waar we onder luid trompetgeschal aan de wedstrijd begonnen. Gedurende de wedstrijd was verder volop te genieten van muziek, afgaande mobieltjes, gesprekken van de wedstrijdleider, konden bijna voortdurend drie volleybalwedstrijden vanuit de speelzaal bewonderd worden en nog veel meer!

Wellicht niet ideaal voor een schaakwedstrijd, maar ik heb alleen in de tijdnoodfase Marcel een keer de wedstrijdleider tot stilte zien manen. Dus heel veel hinder werd er blijkbaar ook weer niet ondervonden. Ik kreeg al snel remise aangeboden, maar omdat op dat moment Jaap al heel erg slecht stond en het nog erg vroeg was sloeg ik dat aanbod af. Alle pogingen iets van de partij te maken leverden echter niets op en een dik uur later toen Jaap zich terug gevochten had naar een toren eindspel met remise kansen besloot ik toch maar tot een puntendeling.

Op het moment dat ik met mijn tegenstander een korte analyse had afgerond kwam Daan al met het eerste goede nieuws. In tijdnood had zijn tegenstander de problemen waar hij voor gesteld werd op de damevleugel niet meer op kunnen lossen. De voorsprong werd nog vergroot door Henk. Ik dacht even dat hij wat minder stond, maar o.a. een winstvariant die ik voor zijn tegenstander dacht te hebben gezien bleek direct verliezend. Kortom het zou heel goed kunnen dat ik te pessimistisch was en Henk het allemaal weer veel beter heeft gezien dan ik.

Op de twee staartborden ging het helaas niet goed. Jaap was vanuit schier hopeloze stand (kwaliteit en twee pionnen achterstand) terug gekomen tot een toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen. Dat gaf mij weer hoop, maar uiteindelijk bleek het eindspel toch verloren. Patrick stond de gehele partij onder druk en in de tijdnoodfase maakte zijn tegenstander het fraai af. Met nog een gedegen remise van Marcel op het eerste bord was bij de tijdcontrole de stand 3-3. Gezien de resterende stellingen -op beide borden een pluspion in een goede stand- leek het binnen halen van de matchpunten slechts een kwestie van tijd. En dat was het uiteindelijk ook.

Jan Willem kreeg vanuit een damegambiet een klein plusje. Na een positioneel mindere zet van de tegenstander kon hij het voordeel verder uitbouwen. Nadat hij ook nog een pion won was de stelling niet meer te redden.
Wybe was aanvankelijk nog een beetje in de verdediging gedrukt, maar toen hij wat tegenspel kreeg in het centrum en de damevleugel werden de rollen omgedraaid. Nadat Wybe een pion gewonnen had en de verdediging niet al te solide werd opgebouwd kon Wybe vlot het tweede matchpunt veilig stellen : 5-3

Gedetailleerd:

De Giessen en Linge

LSG 5

Vonk , J.J. (Jaco) 2132 Jeu de, M.F.E. (Marcel) 1954 z-w ½ – ½
Schakel , T.T. (Tim) 2001 Scheer van der, H. (Henk) 1915 w-z 0 – 1
Korevaar , E.L. (Eddy) 1835 Drunick van, J.W. (Jan-Willem) 1933 z-w 0 – 1
Stienstra , R. (Roelof) 1868 Binnendijk , D.C.W. (Daan) 1870 w-z 0 – 1
Brandsma , J. (Jeroen) 1665 Geertsma , F.J. (Folkert-Jan) 1935 z-w ½ – ½
Rutgers , L.W. (Louis) 1723 Evenhuis , W. (Wybe) 1903 w-z 0 – 1
Else , A.J. (Tony) 1793 Beetstra , J. (Jaap) 1717 z-w 1 – 0
Karelse , J.M. (Hans) 1766 Groenendijk , P.A. (Patrick) 1712 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1848 Gemiddelde Rating: 1867 3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*