OKU 2024: Moritz Branco 3e in C-groep, LSG tweede in clubklassement

Schaakvereniging Paul Keres organiseerde van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei de 49e editie van de Open Kampioenschappen van Utrecht. Het SGS Persoonlijk Kampioenschap is onderdeel van dit toernooi. Vijf LSG-ers hebben de weg naar het LIFE gebouw in het Utrechtse Papendorp gevonden.

Peter Passenier, Arjo Andringa en Andrés Presa Villa speelden in de A-groep. Moritz Branco in de C-groep en Paul Koks was er om in de slotronde een afmelder in de C-groep op te vangen.

Van het LSG-gezelschap bereikt Moritz het beste resultaat door 3e te worden in de C-groep.

lees verder onder foto
Diagram 1 Lafeber-Loenen
Moritz

Moritz schrijft: “Laatste weekend is er een prachtig Paul Keres toernooi geweest. Ik heb lang voorbereid voor het toernooi, maar was niet zeker om een goede prestatie neer te zetten. Uiteindelijk ging het heel goed met 5/6 punten en een ongedeelde derde plaats (met twee op gedeeld eerst plaats met 5.5/6).

Als LSG team hebben Peter Passenier, Arjo Andringa, Andrés Presa Villa en mezelf ook een prijs gehad voor een gedeelde tweede plaats.

1e ronde, bord 6: Nilufer Karayilan – Moritz 0 – 1

Eerste partij speelde ik met zwart tegen een soort Colle systeem, met 1.d4 Pf6 2.Pf3 g6 3.c4 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pf6(?). Nu was ik al slechter uit de opening – Pb6 was beter – en na een paar zetten stond ik met een geïsoleerde c-pion onder druk met vele stukken die vast zitten om de pion te verdedigen. Ik had nog een paar dreigingen met beiden lopers aan de lange diagonalen h8-a1 en a8-h1. Na 18.f3 had ik een nieuwe plan gevonden: door mijn loper op d4 te plaatsen, met een penning en een duidelijk dreiging:

Diagram 1 ronde 1
stelling na 20. Ld4

Mijn tegenstander heeft de dreiging niet kunnen voorkomen en de partij ging als volgt verder: 21.Lxd4?? cxd4 22.Txd4. Bij 22.Pd5 Dxc2 win ik ook de toren. 22…Dc5 23.Dd3 e5! en wint de toren, de partij was klaar op een paar zetten na.

Diagram 2 ronde 1
stelling na 23…e5!

Dus na een slechte en spannende opening was ik blij om een simpele tactiek te vinden.

2e ronde, bord 3: Moritz – Sevya Sonit Mutta 1 – 0

De tweede partij ging heel lang – tegen een jongen van 10 jaar of zo – en speelde ik met wit de Schotse “Potter” variant 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.Pxd4 Lc5 5.Pb3 Lb6 6.De2. Mijn tegenstander speelde de opening niet zo goed en ik kwam met een extra pion uit en hij had een geïsoleerde pion. Daarna was het heel lang onduidelijk geweest, totdat ik met mijn koning in het centrum had gebracht. Uiteindelijk was mijn tegenstander ongeduldig en dat hielp mij om het eindspel te winnen.

3e ronde, bord 2: Esko Baldé – Moritz 0 – 1

De derde partij speelde ik nogmaals tegen een Colle System, met de Grunfeld stelling. Dit was echt ingewikkeld en terwijl ik een stuk voor stond, was de stelling inderdaad remise: wit had een mat-in-1 dreiging, waar ik alleen maar schaak kon geven tot een zetherhaling. In ieder geval was ik blij om door te spelen nadat mijn tegenstander een fout heeft gemaakt en vond een manier om de dames af te ruilen. Het eindspel was heel comfortabel om te winnen.

4e ronde, bord 2: Moritz – Koen Zuidberg 0 – 1

De vierde partij was tegen de winnaar van onze groep, dat wist ik niet natuurlijk dan niet, hij had nog geen rating. Hij speelde redelijk snel maar ook keurig. Ik speelde wit en de partij was een Exchange Caro Kann. Wit heeft snel de typische plan voor minderheids aanval aan de damesvleugel, met a- en b-pionnen en de toren tegen mijn c pion.
Ik had dreigingen om f7 aan te vallen met Paard op e5, Dame op f3 en over de koningsvleugel aan te vallen. Helaas is dit plan veel te langzaam om de minderheids aanval te voorkomen, dus vond ik een andere manier om een tegenspel te vinden, met toren b1-b7 toen de andere toren op b1, en nu zwart stond een pioen voor maar allen stukken stonden vast om f7 te verdedigen en ik had plannen om de g- en h-pionnen te doorschuiven tot een gevaarlijke aanval.

Diagram 1 ronde 4
stelling na 37…La4?

Nu hoeft niet zo meteen te ruilen, de juiste zet was h5! Na Txf8 Dxf8 (bij Kxf7 wint Pxg6+!), Tb8 wint niet de Dame want zwart heeft Le8! Helaas was ik te ongeduldig en heb ik de toren afgeruild en mijn voordeel was verdwenen. Ik had ook heel weinig tijd op de klok en na een paar zetten heb ik een direct aanval naar mijn koning niet kunnen voorkomen en de partij was klaar met een mooi matcombinatie van zwart.

5e ronde, bord 3: Douwe de Wit – Moritz 0 – 1

Voor de 5de partij wilde ik zeker niet weer mezelf in tijdnood vinden, dus was ik heel voorzichtig met mijn tijd. Ik speelde zwart tegen een gesloten Spaans of “Closed Ruy Lopez”. Dit was echt een positioneel partij en ik kon de zwart plannen goed voorkomen. Wit had beiden toren in lijn om mijn achterste b pion te aanvallen, maar dit was goed verdedigt door mijn paard op d7 die had een goeden controle van belangrijke velden c5 en b6. Daarna kon ik met mijn dame in de witten velden infiltreren om nog meer problemen te maken voor wit:

Diagram 1 ronde 5
stelling na 31…Dc4

Wit heeft 32.Td1 gespeeld maar dat dekt niet de a pion; ik had een goede tijdvoordeel dus wilde zeker weten dat ik de a pion kon slaan.
32.Dc2 ziet er gevaarlijker uit met 32…Dxa4 33.Pb2, maar de dame leeft nog na 33…Da2! Het is wel ingewikkeld, maar het is mogelijk om de dame te houden. Een andere zet die heb ik gezien na Td1 was 33.Pb4 axb4 34. Ta1 maar de Dame kan nog in het b5-veld vliegen. Na een paar zetten onder tijdnood heeft mijn tegenstander een fout gemaakt en hangt zijn toren. Daarmee was de 5e ronde klaar (was een heel lange partij).

Slotronde, bord 4: Moritz – Rens Wolters 1 – 0

De laatste ronde was heel spannend als de winnaar was niet bekend: ik stond 4/5, drie spelers met 4½ punten, maar ze speelden niet tegen elkaar. Dus er waren nog kansen om te winnen als ze geen punten pakten. Maar dat ging niet zo doordat Koen Zuidberg de snelste partij van de ronde won in een heel gekke, dynamische partij. Hiermee was een van de winnaars al bekend. In ieder geval speelde ik door en mijn partij was ook heel snel voorbij.
Ik speelde wit tegen een Frans met 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 dxe4 4.Pxe4 Pc6 5.Pf3 Le7 6.Ld3 Pf6 7.O-O O-O 8.c3 b6 9.De2 10.a6??

Diagram 1 ronde 6
stelling na 9…a6??

Ik heb het in een paar seconden gezien: 10.Pxf6+ Lxf6 11.De4!: dubbele aanval van mat en het Paard op c6. Na dit korte partijtje was mijn toernooi al klaar met 5/6. Een geweldige uitslag waar ik blij mee was!”

Informatie vanuit Utrecht

verslagen
Groep A | Groep B | Groep C
LIVE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*