Volle bak

Op wat afmeldingen door ziekte na was het vanmorgen volle bak in de diverse speelzalen. Bij alle groepen gaan we nu de beslissende fase in. Een overwinning is belangrijk maar nog niet strikt noodzakelijk.

In de A-groep stond het grootmeesterlijke duel op het programma. Predrag Nikolic nam met wit niet al te veel risico tegen Loek van Wely. In rap tempo werden de stukken geruild en in het toreneindspel had wit wel een pluspion, maar had zwart verder weinig moeite om de remise veilig te stellen. Zo leek het in ieder geval. Zwart speelde het niet op de handigste manier en ging uiteindelijk toch nog de fout in waardoor de LSG-er als enige koploper de slotronde in gaat. Zo zie je maar dat toreneindspelen zelfs voor de allersterkste spelers nog best lastig kunnen zijn.


Nikolic – Van Wely met op de achtergrond Daniel Noteboom

Onder de achtervolgers bevonden zich nog twee LSG-ers en daarvan deed Mark van der Werf als eerste goede zaken. Hij had weer wit en kreeg weer een soort Benko op het bord. Rick Lahaye was weer wat aan het improviseren in de opening, maar dit keer werd het vrij hardhandig afgestraft.

Casper Schoppen had op papier een redelijk gunstige indeling. Jurgen Kaufeld speelde met wit echter een zeer degelijke Catalaan. Onderweg miste zwart een kansje om een pion te winnen en daarna bleef de stelling lang in evenwicht tot wit opeens een stuk weg gaf. Hierdoor completeert Casper het leidende LSG-trio!

De vierde LSG-er aan de topborden was Eelke Wiersma. Hij speelde met zwart een Philidor tegen Stefan Bekker en kwam redelijk comfortabel uit de opening. Wit offerde een kwaliteit voor langdurige compensatie en ging ook een aantal keer een zetherhaling uit de weg. In het slot van de partij maakten beide spelers de nodige fouten en was het uiteindelijk Bekker die aan het langste eind trok.


Stefan Bekker versloeg Eelke Wiersma

B-groep
Hier stond er ook een topduel op het programma. De twee enige spelers met 100% mochten het tegen elkaar opnemen. De notatie hield ergens op toen de stelling nog in evenwicht was, maar uiteindelijk was het Duleen van Gunsteren die Robin Dusan wist te verslaan en nu met een half punt voorsprong de laatste ronde in gaat.

Alleen op 5 uit 5

C-groep
Hier hadden we bij het begin van de ronde acht (!) koplopers. Aan het eerste bord won Lorin Arnold met zwart van Karolina Pomorska en hij zal in de laatste ronden dus gaan strijden om de hoofdprijs. Over geluk had hij hierbij niet te klagen, want een zet voor het eind staat wit nog gewonnen.


Lorin Arnold is een van de drie koplopers