Vier winnaars bij het 78e Noteboom

Voor deze ronde hadden we nog 10 kanshebbers op de hoofdprijs. Maximaal 5 winnaars dus. Het werden er vier: Benjamin Bok, Petar Arnaudov, Robby Kevlishvili en Roeland Pruijssers eindigden allemaal op 5 uit 6. Op basis van SB punten krijgt Robby Kevlishvili zijn naam op de beker.

Het was ook mooi om te zien dat er aan de eerste 10 borden al wat snelle remises en beslissing vielen terwijl de strijd aan de eerste 5 borden onverstoord door ging.

Strijd aan de topborden

Roeland Pruijssers is zijn tegenslag in ronde 4 uitstekend te boven gekomen door te eindigen met twee overwinningen op zondag. In de laatste ronde won hij een complexe partij tegen Mark van der Werf die Roeland nog wel eens wilde testen in het Konings Indisch. Helaas voor hem koos zwart ditmaal voor een Hollandse opening. Mark kreeg vanuit de opening een gevaarlijk initiatief, maar toen hij tot twee keer aan toe mist tastte, sloeg Roeland genadeloos hard toe.

Goed terug geknokt van de tegenvaller op zaterdag

Petar Arnaudov was daarna degene die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Hij versloeg de grote verrassing van het toernooi – Ruud van Megen – in een zeer solide partij. In een Siciliaans Marcozy kreeg had hij wat meer ruimte en kon bogen over een prettig plusje. Hij speelde echter wat planloos verder en met een goed geplande break kreeg zwart voldoende tegenspel. Net toen de stelling volledig in even wicht leek, maakt zwart opeens een enorme blunder en was het direct voorbij.

Tja, hoe zat dat ook al weer?

Nico Zwirs speelde met zwart tegen Robby Kevlishvili een dubieus zijvariantje van de klassieke Siciliaan. Robby pakte de pion en consolideerde langzaam maar zeker zijn stelling. Een wanhoopsoffer van zwart werd makkelijk opgevangen waardoor Robby ongeslagen op 5 uit 6 kwam.

Een solide toernooi van Robby Kevlishvili

Benjamin Bok speelde de langste partij van de dag. Hij speelde met zwart een rustige Siciliaan tegen Quinten Ducarmon die langzaam overging in een soort gesloten Spanjaard. De stelling was lange tijd volledig in evenwicht totdat de dames van het bord gingen en zwart een prettige plus in het eindspel kreeg. Beide spelers hadden echter vrijwel geen tijd meer en de vraag was of Benjamin voldoende tijd had om de partij te winnen. Hij werd echter geholpen door een foutieve claim van Quinten waardoor hij er 2 minuten bij kreeg van de arbiter. Dit bleek voldoende om te winnen zodat ook hij zich bij de winnaars kon voegen.

Quinten baalt en Benjamin opgelucht

Er waren dus twee afvallers. Het lukte Predrag Nikolic niet om met wit Joost Heltzel te verslaan waardoor beide spelers met lege handen achterbleven.

Bok en Kevlishvili hadden beiden 22½ weerstandspunten waardoor de SB de doorslag moest geven. Robby had ¼ punt meer en werd daarom uitgeroepen tot winnaar van het 78e Noteboom toernooi.