Verslag ronde 5
A-groep
Op de zondagochtend troffen de beide koplopers elkaar. Venkataraman speelde een rustige ruilvariant van het damegambiet tegen Harmen Jonkman. Na wat inleidende acties op de koningsvleugel kwam er uiteindelijk een minoriteitsaanval op de damevleugel van de grond. Terwijl Harmen zich aan het bewapenen was hoe dit op te vangen viel de beslissing uiteindelijk door een centrumdoorbraak met e4. In onderstaande diagram zien we het resultaat van een mooi stukje totaal schaak van de witspeler. Na de centrumdoorbraak blijkt pion f6 verzwakt, en ook pion c6 is hulpbehoevend. Tenslotte is de dame op d5 in de problemen.
Venkataraman-Jonkman
Kortom dit is een beetje too much. Na 24.La6 speelde Harmen 24…Tce8 omdat 24…Tc7 een kwaliteit verliest na 25.Pc3 en 26.Pb5. De witspeler besliste vervolgens de partij met 25.Lb7 en 26.Lxc6.
Achter de koplopers waren nog twee spelers met 3.5. Casper Schoppen kwam een beetje later aan voor zijn partij tegen Colin Stolwijk. Er leek een rustige strijd gaande tussen een pionnenblokje op de damevleugel voor wit en een centrumblokje voor zwart. Beide fronten zijn moeilijk in beweging te krijgen.
Schoppen – Stolwijk
Colin had echter andere plannen en in bovenstaande diagram speelde hij het kansrijk ogende stukoffer 18…Pxa5+ 19.bxa5 Pxc5+ 20.Kc2 Pe4. Casper bleek echter absoluut niet onder de indruk van dit geweld en het was ook niet zo goed als dat het op het eerste gezicht lijkt. Om dat allemaal te doorgronden heb je wel een tijdje nodig maar in onderstaande stelling staat wit uitstekend. Met c3-c4 heeft hij nog een derde pion voor het geofferde stuk gegeven. In no-time speelde Casper vervolgens Lg2, Pb1, Td7, Lxb7 en het was al afgelopen.
Casper dus op 4.5 uit 5 en hij mag in de laatste ronde om de winst in het toernooi spelen.
Het peloton spelers (11) op 3 uit 4 moest winnen om in de running te blijven voor de eerste plek. Als eersten van deze achtervolgers waren Rik Rootselaar (van schaakclub de Uil uit Hillegom) en Pham Khoi klaar. Rik speelt een uitstekend toernooi maar Pham wist in een scherpe Najdorf precies wat hij aan het doen was. Toen Rik vlak voor het einde nog een kans miste om terug in de partij te komen was het afgelopen.
Andere Rik Lahaye won vanuit een rustig London-systeem vlak na de opening een kwaliteit. Het duurde een tijdje voordat de vis op het droge was maar de overwinning kwam nooit in gevaar.
Leonardo Slagboom, Nederlands kampioen bij de jeugd tot 16 jaar, kreeg vanuit de doorschuifvariant van de Caro-Kann verdediging met wit een zeer goede stelling. Met name het paard op h5 bezorgde Thomas Willemze de nodige hoofdbrekers. Thomas besloot niet langer te lijden en gaf een kwaliteit voor dit paard met Txh5. Het voordeel bleef groot voor Leonardo maar het veranderende stellingstype leek hem een beetje van de wijs te brengen. Thomas kiepte het uiteindelijk knap naar remise.
Tussen de achtervolgers bevond zich ook Eline Roebers die het tegen Lody Kuling mocht opnemen. De opening speelde ze niet heel nauwkeurig en haar laatste zet 17.Pc4 (zie onderstaande diagram) liet ze het prachtige 17…Lc5!! toe. Het idee van deze zet is niet makkelijk te zien maar als je beseft dat veld d2 onder controle moet blijven en de witte koning op de e-lijn in gevaar is dan blijkt dat de witte loper op e3 overbelast is. Na 17…Lc5 18.Lxc5 Lxc4 dreigt zowel Dd2+ als The8 met groot voordeel voor zwart.
Roebers-Kuling
In de bovenstaande stelling speelde Lody echter 17…Lxc4 wat Eline het loperpaar gaf. Dat speelde ze technisch krachtig uit en in onderstaand diagram is haar voordeel al winnend. Ze heeft een pion meer in een toreneindspel en de witte toren op b6 staat ideaal. Of ze de meest efficiënte manier koos om dit eindspel te winnen betwijfel ik niet maar het werd redelijk snel 1-0.
Kortom in de laatste ronde zal Casper Schoppen moeten winnen van Venkatamaran om hem van de toernooi overwinning te houden.
B-groep
Bij de start van ronde 5 was er in de B-groep nog slechts een speler met 4 uit 4, namelijk Thomas Alvares. De directe achtervolgers bestonden uit een groep van 5 spelers met 3.5 punt. Op het eerste bord wist Thomas zijn vrije d-pion niet naar de overkant te krijgen omdat tegenstander Wouter Terlouw keurig een blokkade paard op d6 wist te krijgen. Dat eindigde dus in remise. Ook bij Arthur Belle tegen Tom van ’t Hoff op bord 2 werd het remise. Tom won een stuk maar wist daar uiteindelijk niet goed van te profiteren.
C-groep
In de C-groep mochten beide 4-punters tegen elkaar. Mats Peder Borgen, van het Delftse DSC, speelde op bord 1 tegen de nog zeer jonge Sabin Teianu. Mats offerde in een Morra gambiet maar liefst drie stukken om de koning van Sabin mat te krijgen maar de zwartspeler raakte niet van de wijs, accepteerde alles en won. Daarmee staat Sabin alleen bovenaan.