Verslag 2de ronde

Op de zaterdagochtend begon nog een aantal spelers aan het toernooi omdat ze op vrijdagavond een bye hadden genomen. De nummer 1 geplaatst in de A-groep Venkataraman had wederom een makkelijke partij en was snel klaar tegen Midas Ratsma. Overigens is hij onlangs Indiaas kampioen geworden dus daar gaat het rest van het veld een flinke kluif aan krijgen.

Lang niet iedereen had het zo makkelijk. Zo werd Rick Lahaye, winnaar van het open NK in Dieren in 2022, bijna in een aanval opgebracht door Jerrel Thakoerdien. Rick overleefde dit ternauwernood, kon afwikkelen naar een eindspel met een loper tegen 3 pionnen wat hij uiteindelijk na hulp van zijn tegenstander won.

Echt ten onder ging de lokale favoriet Arthur Pijpers tegen Leonardo Slagboom. In een typische Siciliaans met tegengestelde rokades speelde Leonardo het beter (35.Txe6!) en won relatief eenvoudig.

Partij fragment groep A

Ook niet vanzelf ging het bij Jasel Lopez tegen Robin Duson. Robin offerde in de opening een stuk voor een gevaarlijke aanval op de witte koning. Eerst leek dat niks op te leveren maar gaandeweg kwamen er toch kansen. In onderstaande stelling na 22…Dc2+ moest Jasel berekenen welk stuk op d2 gezet moest worden.

Lopez – Duson

Hij speelde 23.Ld2? maar zoals u wellicht al kunt raden was dat de verkeerde. Na 23…0-0 kon hij namelijk niet met 24.Dxd7 een stuk meenemen omdat het paard op e4 hangt en dus ook de toren op h1 valt. Als wit 23.Pd2 had gedaan was er niks aan de hand geweest omdat zwart haar koning niet in veiligheid kan brengen met 23..0-0 omdat dan gewoon 24.Dxd7 komt.

Maar het was nog lang niet afgelopen. Robin had weliswaar haar laatste stukken in de aanval betrokken (koning veilig, toren naar d8 gespeeld) terwijl Jasel steeds rekening moest blijven houden met een torenverlies op h1. In onderstaande stelling na 29.Lg5 had ze kunnen toeslaan met 29…Td1+ 30.Lxd1 Dxd1 31.Kf2 Dxh1 en alhoewel wit een paar schaakjes heeft vindt de zwarte koning een veilige haven op veld g6.

In plaats van toe te slaan met 29…Td1+ speelde zwart met nog heel weinig tijd op de klok 29…Td7 wat Jasel net tijd gaf om in de partij te blijven hangen met 30.Db8+ Kf7 31.Tf1. Na nog een paar fouten van zwart in wederzijdse tijdnood won Jasel Lopez uiteindelijk. Dat was een mooie maar ook narrow escape!

Partij fragment groep C

Wanneer er een deelnemer met de naam Noteboom in het Noteboom toernooi meespeelt dan kunnen we natuurlijk niet nalaten om even te kijken hoe dat is afgelopen.  De exacte familie relatie met de naamgever van het toernooi moet ik nog even achterhalen overigens. Gren heeft de partij ambitieus opgezet met het gambiet 1.e4 d5 2.exd5 Pf6 3.c4 e6 4.dxe6 Lxe6. Na 13 zetten stond het bord dan ook behoorlijk in brand.

 Walter Warnaar  – Gren Noteboom 

Na wat wederzijdse onnauwkeurigheden staat wit hier heel moeilijk. In plaats van zich zorgen te maken over hoe hij alle zwarte dreigingen het hoofd kan bieden ging Walter in de tegenaanval met 14.Dxb7. Dat werkte praktisch gezien zeer goed want na 14…Pbd7 15.Dxa8 Txa8 bleek de penning via de e-lijn niet meer te bestaan en won wit met 16.Lxd4 zijn dame terug en won eenvoudig.

In plaats van 14…Pbd7 had zwart echter in onderstaande diagram kunnen toeslaan met het uiterst complexe 14…Pd5 omdat na 15.Dxa8 Dc3+ 16.Kd1 Lc2 16.Ke2 Pf4+ wit mat in drie gaat. Een gemiste kans wellicht maar dat Pd5 zo sterk is is moeilijk te voorzien.

Goed de spanning neemt weer verder toe en het aantal deelnemers met het maximaal aantal punten begint snel te krimpen. Na deze tweede ronde zijn er in de A-groep nog 11 spelers met 2 punten. In de B-groep zijn dat er nog 12 en in de C-groep nog 11.