Verslag 2017
Toppers hebben het zwaar in de 1e ronde
Om iets over half acht was het zo ver. Een uitgebreide speech van toernooidirecteur en commentator Rudy van Wessel werd gevolgd door wat korte mededelingen van de wedstrijdleiding. Daarna konden de klokken worden gestart en was de volle zaal in Corpus direct doodstil. Zo’n 360 mensen in drie verschillende groepen begonnen aan het 77e Noteboomtoernooi.
Vaak zijn de verschillen in de eerste ronde (te) groot omdat er op rating wordt ingedeeld waardoor er vaak weinig verrassende uitslagen te noteren zijn. Deze eerste ronde was hierop echter een uitzondering. Her en der werden wat halfjes gemorst. Zo kreeg Arres Oudshoorn een prettig plusje tegen de Caro Kan van Jan Breukelman. Veel kon hij met zijn loperpaar niet doen waarna het punt werd gedeeld. Ook Mark van der Werf kwam niet door de verdediging van zijn tegenstander Arjan van der Leij heen en moest tevreden zijn met een halfje.
De grootste verrassing van deze ronde was de nederlaag met de witte stukken van één van de grote favorieten van het toernooi. De nummer twee van de plaatsingslijst – Wouter Spoelman – verloor van Thijs Roorda. In een rustig opgezette Engelsman kreeg wit een prettige plus, maar de ervaren GM ging in op wat onduidelijke complicaties in plaats van het verder uitmelken van zijn plusje. Zwart bleef goed verdedigen en pakte uiteindelijk alle witte pionnen van het bord. Een mooie scalp voor de jonge speler van Philidor Leiden.
Ook de overwinning van Rolf Korstjens tegen Rick Lahaye mag niet onvermeld blijven. In een rustige gesloten Siciliaan ging de witspeler de complicaties niet uit de weg. Met meer tijd op de klok was het de oud-winnaar die de fout in ging waarna zwart het eindspel niet meer kon houden.
De laatste verrassing aan de ‘raamkant’ – waar de eerste twaalf borden van de A-groep staan – kwam op naam van Hebert Perez Garcia. Na een opmerkelijke opening leek wit goed te staan, maar dat bleek allemaal erg mee te vallen. Toen Julian van Overdam geen fatsoenlijk plan meer kon bedenken, hoefde zwart alleen maar alle stukken te pakken.
De overige toppers maakten geen fouten. Albert Blees was als eerste klaar met LSG-er Ornett Stork. De zwartspeler zette de partij erg ambitieus op maar toen een tegenactie in het centrum niet goed kon worden opgevangen ging het snel mis. Roeland Pruijssers had toch ook nog de nodige moeite tegen jeugdspeler Joris Kokje. Na een wilde Hollandse opening kregen de heren onderstaande stelling op het bord.
Arthur Pijpers, Miquel Admiraal en Robby Kevlishvili zijn ook allemaal spelers waarmee rekening moet worden gehouden. Zij wonnen allemaal redelijk eenvoudig hun eerste partij hoewel Robby daar nog wel wat techniek voor moest laten zien. Dat lukte hem prima. De grote naam die we nog niet tegen zijn gekomen is natuurlijk die van Fedorchuk. Hij was op papier al de sterkste en zeker na het wegvallen van Spoelman zijn alle ogen op hem gericht. In zijn partij tegen Oosterom ging het ogenschijnlijk redelijk gemakkelijk.
Het was goed om te zien dat Fedorchuk na afloop ook nog even de tijd nam om Oosterom uit te leggen wat hij wel had moeten doen. Niet alle sterke spelers nemen na afloop nog even de tijd voor een korte analyse.
Bij een groot toernooi als dit en de vele partijen die worden gespeeld, is het natuurlijk makkelijk om iets vermakelijks te missen. Vandaar dat ik me in eerste instantie richt op de topborden, maar bij een rondje in de zaal probeer ik altijd de spelers te spotten waarvan ik weet dat ze vrijwel altijd de meest krankzinnige partijen kunnen spelen. En dat bedoel ik dan in positieve zin. Vandaar dat ik de partij van Dennis Kerstens een beetje heb gevolgd… en jawel, ik werd niet teleurgesteld!
Tot slot wil ik de deelnemers – die dit verslag lezen – nog oproepen om leuke partijen of fragmenten zeker met de organisatie te delen. Vermakelijk materiaal is altijd welkom voor het verslag.
De foto’s bij dit verslag zijn gemaakt door Adinda Serdijn. Meer foto’s van de vrijdagavond kunt u hier vinden.
Philidor slaat wederom toe
Nu zijn er in Leiden twee grote toonaangevende schaakverenigingen; Philidor Leiden en LSG. In het verleden lag deze broederstrijd nog wel eens gevoelig maar dat is al lang niet meer het geval. Het is dan ook erg leuk om te zien dat juist twee spelers van Philidor het tot nu toe erg goed doen. Reuzendoder Thijs Roorda sloeg deze ronde opnieuw toe door de sterker ingeschatte Jeffrey van Vliet overtuigend te verslaan. Een fraaie partij inclusief dameoffer.
Maar ook clubgenoot Guido Bakker liet van zich horen door outsider Albert Blees te verslaan. In een eindspel met zware stukken bleek de witte vrijpion toch erg vervelend.
Stef van der Zon – ook van Philidor – kon hier helaas geen derde stunt aan toevoegen. Hij verloor in een scherpe Najdorf van Robby Kevlishvili die hierdoor ook op 2 uit 2 kwam.
Hoe gaat het dan met de spelers van de organiserende vereniging? Ook daar was een stunt(je) te noteren. Onze gewaardeerde wedstrijdleider intern Robert Straver versloeg met zwart FM Mees van Osch. In een oerdegelijke Caro Kan pakte de LSG-er rustig alle witte pionnen die hem werden aangeboden om vervolgens het paardeindspel eenvoudig te winnen.
De favorieten
Vanmorgen maakte de hoogste vier borden geen fout. Dit keer was de LSG hoop op de eindoverwinning als eerste klaar. Kambiz Sekandar koos tegen Arthur Pijpers voor de ruilvariant van het Frans. Dat dit niet altijd tot een saai halfje hoeft te leiden werd hardhandig aangetoond.
Miguoel Admiraal kwam ook op 2 uit 2 door met wit Pieter Verhoef te verslaan. Na een mislukte zwarte opening miste Admiraal een opgelegde kans en werd de partij zowaar nog spannend. Uiteindelijk werd de druk toch te groot en ging zwart alsnog in de fout.
Ook de twee overgebleven grootmeesters met 100% wonnen – allebei met wit – hun partij. Het beeld in beide partijen was redelijk vergelijkbaar. Een klein plusje werd langzaam uitgebouwd tot groter voordeel waarna de zwarte stelling instortte. In Pruijssers – Vroombout ging het relatief hard terwijl Stefan Tabak het tegen Fedorchuk wat langer wist te rekken.
We hebben nu een groep van 13 spelers met de volle buit. In de 3e ronde zien we ook al wat interessante indelingen die tot het nodige spektakel zouden kunnen leiden. Vooral de clash tussen de twee clubgenoten Warmerdam – Pruijssers springt in het oog.
Drie koplopers na drie ronden
Na drie speelronden zijn er nog maar drie spelers met de volle 100%. Als eerste van de koplopers won Migchiel de Jong van Guido Bakker. In een positionele Rossolimo variant van het Siciliaans kwam zwart er nauwelijks aan te pas. Wit koos voor een opstelling met tegengestelde rokades en kon al snel een gevaarlijke aanval opzetten. Hiertegen kon één van de verrassingen van de vorige ronde weinig verzinnen.
Fedorchuk kwam relatief gemakkelijk op 3 uit 3. Tegenstander Ivo Wantola speelde de opening niet heel actief en leverde al snel het loperpaar in. Zwart moest hiervoor wel zijn koningsvleugel enigszins verzwakken en hier probeerde Ivo dan ook van te profiteren. Zwart verdedigde nauwkeurig en toen wit ook nog eens een speculatief en vooral incorrect stukoffer speelde, was de partij eigenlijk al voorbij.
De laatste partij van de dag zorgde ook voor de derde koploper. LSG-er Arthur Pijpers versloeg met wit Fred Slingerland in een complex dame-eindspel. Vanuit de opening had wit de hele tijd een klein plusje maar het was niet duidelijk of dat wel voldoende zou zijn. Toen Fred op zet 35 een klein bloopertje beging, won wit een pion en werden de winstkansen serieus. Ondanks dat Arthur het ook niet optimaal speelde, wist hij uiteindelijk wel het volle punt binnen te halen en zich zo bij de andere twee koplopers te voegen.
The beat goes on…
Bij veel activiteiten is een rustig achtergrondmuziekje altijd wel welkom. Bij schaken is dat vaak net even anders… Door zeer ongelukkige omstandigheden valt het toernooi samen met één of ander dance feest op een nabij gelegen weiland. De wind staat echter zo ongunstig dat we de hele dag al een vrij onaangename beat in de speelzaal te horen krijgen. Bij een beetje normale muziek zou dat niet zo’n probleem zijn, maar dit eentonige geboink werkt toch wel een beetje op de zenuwen. De toernooidirecteur heeft ons beloofd dat het vanavond om 23.00 uur afgelopen zou zijn zodat we morgen in ieder geval in alle rust kunnen schaken.
Verrassingen
De hoofdrolspelers van de vorige ronden deden het net allemaal wat minder goed, maar Robert Straver deed toch weer een beetje van zich spreken. Ik moet zeggen dat ik Robert wel eens interessantere openingen heb zien spelen maar laten we het erop houden dat hij behoorlijk veel respect had voor zijn tegenstander en daarom koos voor deze slappe opzet. Miguoel Admiraal trok zich er weinig van aan en overspeelde zijn tegenstander in eerste instantie volledig. We komen erin na de 36e zet van wit.
Dat Wouter Spoelman niet in de beste vorm verkeert, was al wel duidelijk na de 1e ronde. Maar iedereen had toch wel verwacht dat hij zich nog wel zou mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Dat lijkt echter niet meer het geval na zijn miraculeuze ontsnapping van vandaag. Joris Kokje speelde met zwart een fantastische partij, maar faalde jammerlijk in de afronding.
Spektakel
Uiteraard was er deze ronde ook het nodige spektakel te beleven. Zoals ik in een eerder verslag al aangaf, houd ik altijd bepaalde spelers in de gaten vanwege hun attractieve speelstijl. Nu stelde Jan Breukelman me in de eerste ronde – met zijn Caro Kan – nog een beetje teleur, maar dat heeft hij nu ruimschoots goed gemaakt. In een leuke aanvalspartij versloeg hij Ornett Stork.
Ook de partijen van Bram van den Berg zijn altijd leuk om te zien. Voor mij te moeilijk om te doorgronden, dus onthoud ik me dit keer van enig commentaar. Speel na en geniet!
De held tot nu toe – Thijs Roorda – kon het niet bolwerken tegen Floris van Assendelft hoewel het leek alsof hij er dichtbij was. Na een wat onregelmatige opening offerde zwart eerst een kleine kwaliteit waarna wit er op zijn beurt een stuk tegenaan gooide. In een zeer lastig te verdedigen stelling liet Thijs zich pardoes mat zetten.
Tot nu toe werd er netjes op rating ingedeeld. Vanaf ronde vier is de indeling op weerstandspunten wat toch verrassend indelingen met zich mee kan brengen. Zo spelen Robert Straver en voormalig LSG 1 speler Adriaan Clemens op bord drie tegen elkaar en mag Bram van den Berg het aan bord twee opnemen tegen Arthur Pijpers. Eens kijken hoeveel koplopers we aan het einde van de avond nog over hebben.
And then there were only two
We gaan de zondag in met twee koplopers. Alle hoop van de organiserende vereniging LSG is gevestigd op Arthur Pijpers die vrij eenvoudig won van Bram van den Berg. In een doorschuifvariant van het Frans lette Bram even niet goed op en gaf hij zwart de kans tot een zeer thematisch ruimingsoffer in het centrum.
De tweede koploper is de grote toernooifavoriet Sergey Fedorchuk die met wit opmerkelijk eenvoudig IM Migchiel de Jong versloeg. In een ongebruikelijke Fransman kwam wit al vrij snel iets beter te staan. Het leek erop dat Migchiel wel zag wat eraan zat te komen, maar dat het middel elke keer net wat erger dan de kwaal was. Na een paar onnauwkeurigheden was het ‘opeens’ hopeloos. Tja, dat heb je wel eens tegen die sterke grootmeesters.
Achtervolgers
Met nog twee spelers op 100% was het natuurlijk de vraag wie zich bij de achtervolgende groep kon voegen. In het duel der verrassingen aan bord drie won Adriaan Clemens met wit van Robert Straver. In een Hollandse partij zette wit zijn stukken net wat handiger neer en kon hij zijn positionele plus steeds verder uitbouwen. Uiteindelijk stortte de zwarte stelling als vanzelf in elkaar. Adriaan kwam hiermee dus op een nette 3½ uit 4. Een bord lager zaten twee IM’s tegenover elkaar. Miguoel Admiraal zette de partij met wit behoorlijk ambitieus op door snel g2-g4 te spelen in een relatief rustige Egel. Floris van Assendelft ving de activiteit rustig op en toen Admiraal zich in een gecompliceeerde stelling verrekende was het vrij snel over. Ook Van Assendelft op 3½ dus. De derde en laatste speler die op 3½ kwam, was Roeland Pruijssers. Hij was met wit ingedeeld tegen de verrassende Robin van Ee en leek weinig moeite te hebben het volle punt binnen te halen. In de opening won hij als vrij snel een pion. Toen hij een tweede pion pakte, kreeg zwart nog wat kansjes op compensatie, maar toen de zwartspelers deze kansen aan zich voorbij liet gaan, was het vrij snel gebeurd. Het duel tussen de twee sterke jeugdspelers Liam Vrolijk en Max Warmerdam eindigde na een lang gevecht – waarin zwart de betere kansen had – in remise waardoor beide spelers op 3 punten bleven steken.
Tot nu toe heb ik alleen aandacht besteedt aan de A-groep omdat het schrijven van zo’n verslag anders wel heel veel tijd in beslag gaat nemen. Maar nu er wat tekening in de strijd begint te komen, kijken we toch ook even wat er in de andere groepen gebeurt.
B-groep
Hier hebben we ook twee koplopers met de volle buit. LSG-er Cas Kok kende de opening beduidend beter dan zijn tegenstander Jip Damen. In een scherpe Grunfeld speelde wit een bekend pionoffer wat normaal niet wordt aangenomen. Jip pakte de pion wel maar zag direct niets beters dan het kleinood weer terug te geven en een slechter eindspel te spelen.
Rogier Zoun uit Zoetermeer is de tweede koploper in de B-groep. In een partij met wisselende kansen versloeg hij met zwart Paul Aben, In de opening offerde wit twee pionnen waarvoor hij behoorlijk gevaarlijke compensatie had. Na veel complicaties won Rogier uiteindelijk toch het eindspel met een pion meer. Cas en Rogier mogen nu – net als de koplopers in de A-groep – in het onderlinge duel gaan uitmaken of we één koploper hebben bij het ingaan van de laatste ronde.
C-groep
Ook hier hebben we een LSG-er als koploper en dit keer zelfs een ongedeelde koploper! Na drie ronden waren er nog vijf spelers met 100%, maar Onur Ada wist als enige tot winst te komen. Hij speelde met wit tegen Peter van Diepen en in een rustige Siciliaan ging het lange tijd gelijk op. Toen zwart afwikkelde naar een minder toreneindspel ging het van kwaad tot erger. Onur maakte het gedecideerd af.
Nog twee ronden te gaan en nu de vermoeidheid mee gaat spelen, kan er nog van alles gebeuren!
Spannende ontknoping in 77e Noteboom
Het belooft een spannende ontknoping te gaan worden. Met nog één ronde te gaan hebben we nu vier koplopers. Pijpers – Fedorchuk was helaas een snelle remise waarbij meer rekenwerk over de eventuele indeling van de laatste ronde zal hebben plaatsgevonden dan schaaktechnisch rekenwerk op het bord. Fedorchuk verraste de LSG-er enigszins met zijn openingskeuze – het Berlijns (gaaap) in plaats van zijn gebruikelijke Siciliaan. Arthur besloot geen risico’s te nemen en was tevreden met een halfje en koos voor een snelle zetherhaling.
Roeland Pruijssers was de eerste die ook op 4½ punt wist te komen. In een Schotse partij ging Julian van Overdam opvallend snel ten onder. Wit speelde een variant die al niet echt als bijzonder goed te boek staat en ging al heel snel in de fout. Zwart won een pion, kreeg een gigantisch centrum en ook nog eens een beslissende aanval.
Die vierde koploper is Floris van Assendelft die met een bye in de tweede ronde en verder alleen maar overwinningen ook bijzonder goed bezig is. Na zijn mooie overwinning van gister tegen de sterke Admiraal, had hij nu iets meer geluk met de indeling. Met wit tegen Adriaan Clemens was – op papier – een mooie kans om op 4½ punt te komen. De zwartspeler ging op zet 4 al in de fout waarna wit al direct een prettige plus had. De zwarte velden werden ernstig verzwakt en toen de zwarte dame ook nog op avontuur ging, was het vrij snel gebeurd. Zwart moest zijn dame inleveren en kreeg daar onvoldoende materiaal voor terug. Floris maakte het op een leuke manier af en mag het vanmiddag op gaan nemen tegen Fedorchuk.
Op het vinkentouw
Als de twee topduels beide in remise zouden eindigen, zijn er nog wat mensen die ook aanspraak kunnen maken op de overwinning. Migchiel de Jong herstelde zich van zijn nederlaag van gisteren tegen Fedorchuk met een vlotte overwinning tegen Guido Wagenvoorde. Migchiel had met wit duidelijk meer begrepen van dit stellingstype dan zijn tegenstander en maakte het leuk af.
De jonge Max Warmerdam blijft het ook erg goed doen en bracht met een vlotte overwinning zijn score op 4 uit 5. Met wit had hij weinig moeite met de Caro Kan van Kambiz Sekandar. Een kleine onnauwkeurigheid van zwart zorgde al voor bijna onoverkomelijke problemen.
Ook Robby Kevlishvili hield zijn hoop op de eindzege in leven door met zwart in een lange partij van Rick Lahaye te winnen. In een rustige Engelse opening had zwart al vrij snel geen problemen meer en kon hij al bogen over wat voordeel. Op zet 32 gooide Robby de knuppel in het hoenderhok.
De laatste speler met nog een theoretische kans op de eindoverwinning is Jeffrey van Vliet. Lange tijd leek het erop dat Liam Vrolijk met zwart meer dan OK stond vanuit een Franse McCutcheon, maar toen zwart niet doortastend genoeg was, kon wit langzaam de boel overnemen. Uiteindelijk werden de bekende positionele defecten van het Frans zwart fataal. Zijn koning bleef op f8 staan waardoor de toren nooit in het spel kwam en in de slotstelling is ook zijn witveldige loper slechts een toeschouwer.
B-groep
De twee koplopers deden elkaar ook hier geen pijn hoewel er hier wel voor gespeeld werd. Uiteindelijk werden vrij snel alle stukken geruild en in een gelijk eindspel werden de handen geschud.
Eén van de achtervolgers wist te profiteren. Piet van Eeghen versloeg met wit Jeroen Frijling en kwam op deze manier ook op 4½ uit 5. In een gesloten Siciliaan reageerde zwart niet goed op de witte aanvalsdrift en kwam dan ook in grote problemen.
C-groep
In deze groep zagen we een wisseling van de wacht. De enige speler met 100% – Onur Ada – verloor in een ingewikkelde partij van Agus Sutrisno die zo de leiding overnam. Hij kreeg hier gezelschap van Klaas-Jan Koedijk die met zwart Sean Leijdekkers versloeg. Wit overzag vlak na de opening een tactisch grapje en verloor een pion. Deze werd echter onnodig weer terug gegeven waarna het nog een lange partij leek te worden. Een incorrect stukoffer van wit hielp zwart alsnog aan een makkelijke overwinning. Beide heren mogen nu in een onderlinge ontmoeting uit gaan maken wie er met de eer vandoor zal gaan.
Fedorchuk en Pruijssers gedeeld eerste – Fedorchuk wint de beker!
Een spannende ontknoping was beloofd en hebben we ook gekregen. De laatste partij die nog bezig was, zou bepalen of we een gedeelde of ongedeelde winnaar zouden krijgen. Roeland Pruijssers wist zich naast Fedorchuk te knokken door in een zeeslang LSG-er Arthur Pijpers te verslaan. Roeland koos er met wit voor de theoretische paden zo snel mogelijk te verlaten met zijn 3.Ld3 tegen het Frans. In eerste instantie bereikte hij weinig tot niets, maar toen hij zwart een dubbelpion wist te bezorgen, had hij in ieder geval iets om op te spelen.
Fedorchuk had al een tijdje daarvoor zijn score op 5½ uit 6 gebracht. Het kostte hem in de opening wel veel tijd maar het resultaat mocht er dan ook zijn. In een scherpe Siciliaan speelde Floris van Assendelft het niet helemaal correct waardoor de witspeler genadeloos hard toe kon slaan.
Twee winnaars dus. Maar op basis van weestandspunten is Sergey Fedorchuk uitgeroepen tot winnaar van het 77e Noteboomtoernooi en komt zijn naam op de beker.
Gedeeld derde
Uiteindelijk waren er slechts twee spelers gedeeld derde. De talentvolle jeugdspelers Max Warmerdam en Robby Kevlishvili wonnen beide hun laatste partij en kwamen zo op 5 uit 6. Robby versloeg met wit Jeffrey van Vliet in een rustige Siciliaan. Zwart offerde een pion die uiteindelijk wel terug gewonnen werd, maar het resultaat was een duidelijk minder eindspel. Wit kreeg een loperpaar en een vrije b-pion die wit heel efficiënt naar voren wist te dirigeren.
Max Warmerdam had het een stuk lastiger in zijn partij met zwart tegen Migchiel de Jong en had het nodige geluk om ook op 5 uit 6 te komen. In een wat vreemde Spanjaard waarin wit snel a2-a4 speelde, offerde hij een pion waar hij wel wat compensatie voor kreeg. Toen de compensatie wat weg leek te ebben, maakt Max een enorme fout waarna Migchiel direct toesloeg. In het vervolg ging wit echter weer in de fout waardoor Max er uiteindelijk toch vandoor kon gaan met het volle punt.
B-groep
Hier hebben we ook twee spelers op de gedeelde eerste plaats. Rogier Zoun had vrij snel met zwart gewonnen van Ed Wagemans waardoor het voor hem lang wachten was om te zien of hij nog gezelschap zou krijgen. Op bord 1 speelden Cas Kok en Piet van Eeghen een zeer boeiende partij. In een scherpe Konings Indiër kreeg Cas met wit groot voordeel. Hij liet dit wat verwateren en offerde toen opeens een volle toren. In de complicaties ging er over een weer een en ander mis en uiteindelijk kwam Piet als winnaar uit de strijd.
Hier hadden we een opmerkelijke uitkomst. Beide spelers hadden exact evenveel weerstandspunten en ook de SB punten waren gelijk. Hierdoor werden zij allebei tot winnaar uitgeroepen.
C-groep
In de C-groep kwamen de twee koplopers tegen elkaar niet tot winst en zoals het wel vaker gaat, is er dan iemand anders die met de prijs er vandoor gaat. Uiteindelijk kwamen er 7 mensen op 5 uit 6 waarbij Marie Mitran op basis van weerstandspunten tot winnaar werd uitgeroepen. Ze versloeg in de laatste ronde met zwart Marc Smits waarbij de slotcombinatie wel fraai was.
Het zit er weer op. Het was een mooi toernooi waarbij de nieuwe vierkampen een geslaagd experiment waren. Ook de avond met Giri was zeer succesvol en zeker voor herhaling vatbaar. We hopen jullie allemaal volgend jaar weer te mogen begroeten in Corpus en wie weet kunnen we het record deelnemers weer verder op scherp zetten. Bedankt en tot volgend jaar!
Winnaars
De namen van de winnaars van de “reguliere” prijzen zijn eenvoudig af te lezen uit de eindstanden van de diverse groepen. Minder zichtbaar zijn de winnaars van de “overige” prijzen. En daarmee doen we een groot aantal deelnemers toch echt veel te kort. Daarom onderstaand een lijstje van toch ook duidelijk Noteboomgroten :
Damesprijs groep A : Smaranda Padurariu
Damesprijs groep B : Machteld van Foreest
Damesprijs groep C : Maria Blanter
Jeugdprijs groep A : Liam Vrolijk
Jeugdprijs groep B : Gabriel Krouwel
Jeugdprijs groep C : Duncan Klaren
Ratingprijs groep A (<2100) : Guido Wagenvoorde Ratingprijs groep B (<1800) : Koen Riemens Ratingprijs groep C (<1450) : Chi Yun Cchung Familieprijs: Familie Mitran, uit Belgie Clubprijs: Leiderdorp Schoonheidsprijs: Guido Bakker - Albert Blees (1-0)
Noteboomtoernooi in de media
In de lokale media is de nodige aandacht besteed aan de 77e editie van het Noteboomtoernooi. Voor de belangstellenden :
Verslag simultaan Anish Giri in Leidsch Dagblad
Verslag toernooi in Leidsch Dagblad
Artikel Oegstgeester Courant
Interview Radio Sleutelstad met Rudy van Wessel (organisator)
interview Radio Sleutelstad met Don van den Biggelaar (deelnemer)
Anish Giri in da house!
Een zaterdagavondronde in een weekendtoernooi geeft vaak een wat troosteloze aanblik met alle lege borden en een amper voor driekwart gevulde zaal door de vele byes die opgenomen worden. Om toch enig leven in de brouwerij te houden had de toernooidirectie daarom een side-event bedacht rond niemand minder dan Anish Giri!
Het eerste deel bestond uit een simultaan waarvoor men zich vooraf kon aanmelden. Voor de jeugd was deelname gratis en vele jonge schakertjes schreven zich hiervoor in. Ook enkele sterke clubspelers wilden het wel eens tegen Nederlands sterkste schaker opnemen. Na een welkomstwoord door toernooidirecteur Rudy van Wessel liep Anish eerst een rondje langs de borden waarbij iedere deelnemer zichzelf voorstelde en ook een vraag aan Anish mocht stellen. Enige hilarische momenten waren het gevolg, bijvoorbeeld toen een jeugdig spelertje vroeg: Hoe lang zit u al op schaken?! Hierna volgden het rondje eerste zetten waarbij ook van iedere deelnemer een foto als aandenken gemaakt werd en ook het publiek hun toestellen en mobieltjes het werk konden laten doen.
De vriendelijkheid waarmee Anish iedereen te woord stond, verdween als sneeuw voor de zon toen de eerste zetten op de borden werden gedaan. Met de verbetenheid van een roofdier stortte Anish zich op zijn prooien. Indrukwekkend snel en koelbloedig efficiënt in de afwerking werd de ene na de andere tegenstander in recordtijd mat gezet of tot opgave gedwongen. Zelfs ervaren cracks als Adinda Serdijn en meervoudig Leids jeugdkampioen Rolf Corstjens waren niet opgewassen tegen het geweld van Anish. Even leek het erop dat vroeger LSG-lid Martin Vlasveld het toreneindspel dicht kon timmeren en Anish op remise zou kunnen houden. Helaas voor hem vond Anish nog net een klein gaatje om door te breken. Amper anderhalf uur later stond er een indrukwekkende 29-0 op het scorebord.
Na een pauze waarin Anish uitgebreid de aamwezige journalist van het Leids Dagblad te woord kon staan, ging de avond verder met deel twee. Uitdagers uit het publiek konden het met wit en 3 minuten op de klok opnemen tegen Anish met 2 minuten achter de zwarte stukken. En ook hier ging Anish er vol in. A tempo zettend hield hij elke tegenstander onder druk en benutte hij de kansen die hij zelf creëerde. Soms gebruikte hij zelfs minder dan 15 seconden voor de hele partij! Ook erkende vluggeraars als Quirinius van Dorp en Eelco Kuipers moesten in het stof bijten.
Grootmeester Erik van den Doel verloor een pionnetje en gaf na geforceerde dameruil onmiddellijk op. De avond vorderde en de vraag hing steeds meer in de lucht of er nog iemand een succesje zou gaan halen tegen deze op stoom gekomen machine. Internationaal meester Lucas van Foreest leek ook opgeknoopt te worden maar counterde venijnig. Het in groten getale aanwezige publiek in een kring om het bord ging op de tenen staan maar koeltjes ontweek Anish alle valkuilen en haalde ook deze vis op het droge. Hing Ting Lai, de ongekroonde vluggerkoning van Nederland, moest er aan te pas komen om Anish in een fraaie pot uiteindelijk op de knieën te krijgen. Daarna was het weer business as usual en vielen de punten voor Anish als rijpe appelen. Meester Fred Slingerland leek het tempo van Anish ook bij te kunnen houden en de stelling onder controle te hebben maar ook hier brak Anish weer fraai door. Als apotheose van de avond mocht collega grootmeester en vriend van Anish Jan Smeets plaatsnemen achter de witte stukken. Ongetwijfeld toch enigszins vermoeid trapte Anish in een grapje dat Jan in de stelling had weten te vlechten en reikte Anish Jan de hand. Eindstand: een magistrale 22 uit 24 voor Anish tegen niet misselijke tegenstand!
Met de monsterscore van 51 uit 53, lovende woorden van Rudy van Wessel, een envelop met inhoud en een daverend applaus van de aanwezigen kon Anish tevreden huiswaarts keren. Een geslaagde zaterdagavond tijdens het Noteboomtoernooi in Corpus Reis door de mens!