Verslag 2016

Slotverslag

Wat hebben wij, organisatoren van het Noteboomtoernooi, weer genoten. Sportieve strijd en volop spanning in alle groepen, tot aan de laatste zet. Benjamin Bok kon, ondanks een nederlaag tegen Guliyev op zondagochtend, het toernooi voor het eerst in zijn carrière op zijn naam schrijven.

De omstandigheden om onze geliefde sport te beoefenen waren opnieuw fantastisch in de congreszaal van CORPUS. Dat gold ook weer voor de organisatie, gevestigd in de riante CORPUS Brainbar met uitzicht op de duinen van Katwijk. Alom tevreden sponsors en donateurs; naast CORPUS ‘reis door de mens’ waren dat dit jaar de gemeente Leiden, de Rabobank, de Hersenstichting, DGT, De Beste Zet, de Leidse schaakbond en het Leiden Chess Tournament. Wij zijn zeer content met deze brede steun voor ons toernooi.

Een mooie opkomst met 270 deelnemers uit alle regio’s van het land. Carnaval viel dit jaar zeer ongunstig in de schaakkalender, en dus is het een zeer positief teken dat nog steeds zoveel schakers naar Leiden komen. Volgend jaar is de kalender ons gunstiger gezind, en ik voorspel u nu al dat we de 300 weer gaan passeren – mits er geen griepgolven door Nederland trekken op dat moment. Noteert u alvast de data – 24 t/m 26 februari 2017 – in uw (digitale) agenda.

Onder de deelnemers gaven ook dit jaar de nodige jeugdige talenten acte de presence. We hadden gehoopt op iets meer meisjes en dames in de A- en B-groep, maar die komen wellicht volgend jaar weer. Leiderdorp verzorgde de meeste deelnemers, waarvoor dank! Helaas voor hen ging Oegstgeest ‘80 er met de clubprijs vandoor, mede dankzij de winnaar van de C-groep, Duleen van Gunsteren. De familieprijs werd een prooi voor ‘De Baselmannen’, die in een spannende strijd ‘De van Gunsterens’ voorbleven op basis van een 3e familielid.

Geniet u nog eens rustig na door het fotoboek en de partijselectie te bekijken. Vooral de partij tussen Dennis Kerstens en Hing Ting Lai kan ik van harte aanbevelen om na te spelen. Dennis won hiermee de schoonheidsprijs, en Hing Ting Lai een boek voor zijn bijdrage (it takes two to tango, tenslotte…).

Ik wil iedereen hierbij nogmaals hartelijk danken voor zijn of haar komst naar ons toernooi. Een hartelijk proficiat aan alle prijswinnaars en graag zien we u volgend jaar weer terug in CORPUS, voor editie 77.

Rudy van Wessel
Toernooidirecteur

de Winnars
Van links naar rechts:
Ben de Leur (B=groep)
Rudy van Wessel (toernooidirecteur)
Benjamin Bok (A-groep)
Duleen van Gunsteren (C-groep)
Raoul van Ketel (voorzitter LSG)

Clubprijs

Op donderdag 11 februari werd op de clubavond van Oegstgeest ’80 de clubprijs uitgereikt.

De overheerlijke clubprijs
De overheerlijke clubprijs
de verantwoordelijken, Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren, Ed Wagemans
de verantwoordelijken, Fred Slingerland, Duleen van Gunsteren, Ed Wagemans
Het 76e Noteboomtoernooi zit er weer op, en smaakt naar meer. Volgend jaar van 24-26 februari 2017.
Het 76e Noteboomtoernooi zit er weer op, en smaakt naar meer. Volgend jaar van 24-26 februari 2017.

Drie koplopers

Drie koplopers en daarmee wordt niet gedoeld op drie koplopers in groep A, maar in elke groep één koploper met de maximale score van 4 uit 4. Benjamin Bok (A), Sam Baselmans (B) en Duleen van Gunsteren (C) zijn de spelers die de slotdag in de meest comfortabele positie ingaan. Op de tweede dag werd zeer veel strijd geleverd. Vele partijen werden pas in uiterste tijdnood beslist. Ongeveer 70 spelers namen in de vierde ronde een bye op, om morgen weer fris achter het bord plaats te kunnen nemen. Over een paar uur al weer zal blijken of dat gelukt is.
Voor de organisatie was er vanavond een kleine meevaller. Domino’s Pizza wilde wel gratis pizza’s (Italian Style) brengen op voorwaarde dat hier wat aandacht aan werd besteed op de toernooisite. Bij deze, ze smaakten goed.
DSC04319

76e editie van start

Ondanks de griepepidemie en de ongelukkige timing dit jaar (Bundesliga en kort na Tata) is het Noteboomtoernooi ook dit jaar weer kwantitatief en kwalitatief sterk bezet. De vijf aanwezige Grootmeesters zullen het niet makkelijk krijgen. Dat bleek al gelijk in de eerste ronde. Igor Korneev leed al gelijk een nederlaag tegen oud LSG-er Adrian Clemens.
Ook in de B-groep waren gelijk verrassingen te noteren De twee ratingsterksten, Justin Senders en Dorjkhuu Tuvsinbajar verloren beiden.
Vanaf morgen zullen er de nodige partijen gepubliceerd worden