Verslag 2015

Slotverslag

Wat valt er als toernooidirecteur nog te rapporteren, in tijden waarin de geïnteresseerde schaker thuis doorgaans sneller weet wat er gebeurt in de speelzaal dan de organisatie zelf? Op diverse plekken in de digitale media zijn veel lovende woorden gevallen over de sfeer, de uitstraling, de diverse evenementen rondom het toernooi. Het 75e Noteboomtoernooi was om door een ringetje te halen.

Volop spanning en drama in de CORPUS 4-kamp, een LSG-er lang op koers om de A-groep te winnen, een hoge FIDE-official die een gooi deed naar de winst van de B-groep, en een nazaat van Daniel Noteboom in de bovenste regionen van de C-groep. Tel daarbij op de gezellige sfeer bij het 1e Noteboom promotietoernooi, vele jeugdige talentjes bij de simultaan van Anne Haast en Jorden van Foreest, en het amusante doch leerzame commentaar van John van der Wiel bij de partijen van de CORPUS 4-kamp.

Ook gastheer CORPUS maakte op een geweldige manier indruk. Met veel man- en vrouwkracht werd het de organisatie zeer makkelijk gemaakt om de zaal om te toveren in een moderne schaakarena. De organisatie zelf werd gehuisvest in de Brain-bar, een toepasselijke benaming voor een adembenemend Penthouse met uitzicht richting zee. We hebben het wel eens met minder moeten stellen, niks ten nadele van onze vorige locatie… CORPUS was niet onze enige sponsor. Een snelle telling leert dat dit jaar zo’n 50 verschillende donateurs, subsidieverstrekkers en sponsors zich aan het Noteboomtoernooi hebben verbonden. Teveel om hier allemaal te noemen, maar aan iedereen een welgemeend; Hartelijk Dank!

Over de sportieve verrichtingen kunt u in meer detail lezen via de diverse links en publicaties. Een paar opvallende zaken wil ik kort belichten. HMC uit Den Bosch is het voor het eerst in de historie van het Noteboom gelukt om de clubprijs te prolongeren. Excuses voor het feit dat dit in eerste instantie onvermeld bleef tijdens de prijsuitreiking. De familieprijs werd dit jaar een prooi voor vader en zoon Krouwel, die daarmee 24 (!) schakende families achter zich wisten te houden. Opvallend bij de simultaan was dat alle meisjes linea recta naar Anne Haast renden. Sorry Jorden. De strijd van Anne tegen de meisjes was op veel borden spannender dan bij Jorden tegen de jongens. En dat ondanks de 3 simultaans die Anne wekelijks geeft tegenwoordig.

Tijdens het toernooi werd mij en overige leden van de organisatie al vaak de vraag gesteld of we volgend jaar weer in Corpus spelen. Een mooi compliment voor de hele crew, ook die van Corpus. Binnenkort evalueren we en gaan we zien wat de mogelijkheden zijn voor editie 76, die al op 5 februari 2016 zal beginnen. Graag tot volgend jaar.

Rudy van Wessel
Toernooidirecteur

Noteboom 2015 toetje: Simultaan John v.d. Wiel bij Gemeente Leiden

Dinsdag 9 juni vierde de gemeente Leiden een leuk feestje, ter afronding van een kennisdag. Een mooie gelegenheid om eens iemand anders te spreken, onder het genot van een drankje, lekker stukkie muziek en een heuse schaaksimultaan. Dat laatste was te danken aan de uitmuntende prestatie van de heren Heshusius en Blondeau tijdens het Noteboom Promotietoernooi, dat alweer enkele maanden achter ons ligt. De heren van de gemeente Leiden hadden de hoofdprijs gewonnen, een simultaan gegeven door John van der Wiel.

Op 9 borden schoven wijfelend enkele ambtenaren aan, angstig als ze waren voor het naderende onheil en het gezichtsverlies tegenover bekende en minder bekende collega’s. Ietwat verlaat schoof niemand minder dan de Burgemeester aan, Henri Lenferink.

Het was al snel duidelijk dat het John menens was, niemand werd ontzien, zelfs niet Leiden Chess directeur Jan Bey die voor de gelegenheid met vrouwlief Maaike achter het bord plaats nam. Een van de deelnemers lukte het om de koning van John het bord over te jagen, maar in die jacht gingen wel enkele belangrijke stukken verloren. Het plezier was er niet minder om.

Hans Heshusius verkocht zijn huid duur, maar moest lijdzaam toezien hoe John een grootmeesterlijke techniek tentoon spreidde en zijn pluspion wist te verzilveren. Max Blondeau gaf ook lang stug partij, maar hem wachtte een zelfde lot. Het was de Burgemeester notabene die John aan de rand van de afgrond wist te brengen. Helaas werden enkele goedbedoelde adviezen van de Noteboom-toernooidirecteur niet op waarde geschat, waardoor John’s koning het naderende mat wist te ontvluchten en een goedkope truc zelfs een treurig einde van de partij betekende.
Al met een zeer gezellige simultaan, met een simultaangever die geen genade kende. Wij zullen hem hier nog op aanspreken.

Rudy van Wessel

max
Max Blondeau is er klaar voor, John heeft vooral aandacht voor de stukken. Schaakhonger!
deelnemers
De deelnemers op een rij, genietend van diverse lekkere hapjes.
wijntje
Oeps! Mag ik nog een wijntje?
verdedigen
John als in zijn beste jaren, activiteit voor een pion. Max verdedigt zich taai.
burgemeester1
Kijk, daar vliegt een olifant! Helaas trapt John er niet in. Burgemeester Lenferink moet dit klusje op een andere manier zien te klaren.
burgemeester2
Na zo’n 40 minuten spelen ziet het er rooskleurig uit, John staat bijna mat. Helaas telt bijna mat niet. John bedenkt snel een list (counter attack), aangezien zijn koning het niet gaat redden tegen het geweld over de b-lijn.
burgemeester3
Ai, de gevolgen van Tg4xg6 beginnen door te dringen… nog een beetje oefenen, en dan zien we u graag terug bij Noteboom 2016!

Clubprijs uitgereikt aan HMC Den Bosch

Op vrijdag 27 februari j.l. werd opnieuw een overheerlijke taart uitgereikt aan HMC.
Met 18,5 bordpunt werd ook een nieuw record neergezet. Leuk feit was dat alle 4 verantwoordelijken aanwezig waren om de taart aan te snijden.
Clubprijs HMC
Moge dit vele verenigingen inspireren om ook een grote en sterke delegatie te sturen naar het volgende Noteboom!

Partijen en foto’s Noteboom 2015

Het Daniel Noteboomtoernooi 2015 is achter de rug. In afwachting van het slotverslag hebben we enkele nuttige linkjes naar partijen, foto’s en externe bronnen voor u verzameld.

Partijenselecties
De partijen uit de CORPUS-vierkamp zijn in een apart bestand opgenomen. Daarnaast is er natuurlijk ook de partijenselectie van het open toernooi, om eens aandachtig te bekijken.

Foto’s
Vorig jaar bleek de forse datalimiet van de website niet voldoende. Om dat risico niet te lopen hebben we de foto’s op Google+ geplaatst.
De foto’s (116) eerste vijf ronden en een gedeelte van de zesde ronde staan op het account van onze onvermoeibare webmaster, Folkert Geertsma. De foto’s (32) van de prijsuitreiking, huldiging van oud-winnaars en een gedeelte van ronde 6 staan op een ander account.

Meer foto’s gewenst? Jazeker, dat kan. Hier nog 27 foto’s, genomen door René Olthof. Of deze serie, van de hand van Zhaoqin Peng.

Media
Op Schaaksite schreef Dimitri Reinderman een artikel inclusief analyses over de CORPUS Vierkamp. Jan Bey namens Schakersinfo/Leidsch Dagblad plaatste ook enkele verslagen. John van der Wiel bezigde in zijn column de volgende profetische woorden: “Al die prachtstellingen (in TataSteel) die niet gewonnen, soms zelfs verloren werden. Ja, hij gaat nu toeslaan! Mijn eindstandprognose: 1. Van Wely”. Het Leidsch Dagblad publiceerde voor het toernooi nog een artikel waarin Van Wely zich uitliet over zijn kansen op de titel.

Van The Week In Chess tot aan Teletekst was het toernooi terug te vinden.

De zetten inclusief computerevaluaties waren gedurende het toernooi (en ook nu nog) te volgen via ChessBomb.

Op ChessBase kunt u in het Duits lezen wie der Schachklub Leiden zum 75. mal ein Turnier zu Ehren seines früheren Mitgliedes Daniël Noteboom veranstaltete. O en español.

Speciale prijzen
Supertrio: Mirjam Burg, Arthur Pijpers
Familieprijs: Robert en Gabriel Krouwel
Clubprijs: HMC Den Bosch
Schoonheidsprijs: Anna-Maja Kazarian

Loek van Wely, winnaar Noteboom 2015
Loek van Wely, winnaar Noteboom 2015

Schoonheidsprijs

Tijdens het toernooi was een schoonheidsprijs te winnen. Na het doornemen van de vele ingeleverde partij-notaties werd onderstaande partij als beste geselecteerd

De winnaars zijn bekend

Loek van Wely krijgt toch zijn naam eindelijk op de Noteboombeker. Zelf versloeg hij in een spannende partij met diverse bizarre wendingen Jan Smeets, terwijl koploper Jan Timman een nederlaag leed tegen Predrag Nikolic. Predrag en Loek eindigden beide op twee punten, maar onderling resultaat, kleurverhouding, enz zijn in het voordeel van Loek.

Loek van Wely, winnaar Corpus vierkamp 2015.
Loek van Wely, winnaar Corpus vierkamp 2015.

In de A-groep van het weekendtoernooi leek Mark van der Werf lange tijd op een degelijke remise en daarmee de toernooizege af te stevenen. In de slotfase ging het toch volledig mis, waardoor Namig Guliyev de winnaar werd met 5,5 uit 6.

Namig Guliyev (AZE), winnaar A-groep Noteboom 2015.
Namig Guliyev (AZE), winnaar A-groep Noteboom 2015.

In de B-groep deelden de koplopers Loek Veenendaal en Roman Bojanowski in de slotronde het punt, waardoor Philippe Friesen, Sjoerd van Roon, Jonas Hilwerda en Willy Iclicki langszij konden komen

In de C-groep ging koploper Barry Broek in de slotronde onderuit, waardoor Jan Vriends en Gabriel Krouwel op de gedeelde eerste plaats eindigden.

Nog twee kanshebbers over

Mark van der Werf was als koploper al redelijk verheugd dat hij in de vijfde ronde niet de confrontatie aan hoefde te gaan met een van de grootmeesters, maar dat hij in slechts 18 zetten al tot winst zou komen had hij waarschijnlijk niet verwacht.
Met 17. .., La6 ? gaf tegenstander Twan van der Togt pardoes zijn dame weg. Met bijvoorbeeld 17. .., Pe4 was het een heel andere partij geworden.
Een relatief eenvoudige zege was er ook voor Namig Guliyev. Na ongeveer twintig zetten had hij al een goede stelling opgebouwd tegen Martijn Otten. Met 24 Lxb5 ? werd het einde alleen maar bespoedigd.
In de slotronde mogen Guliyev (met wit) en Van der Werf uitmaken wie dit jaar het toernooi wint.
Fedorchuk leek ook nog lange tijd aanspraak te gaan maken op de toernooizege. Tegen Normunds Miezis bereikte hij een eindspel met aantoonbaar voordeel. Chronisch tijdgebrek zorgde er echter voor dat hij een aantal keren niet optimaal voortzette en uiteindelijk toch in remise moest berusten.
De laatste twee achtervolgers op 3,5 uit 4 –Jan Sprenger en Erik van den Doel bleven onderling ook op remise steken.

In de B-groep gaat de strijd om de eerste plaats in eerste instantie tussen Loek Veenendaal en Roman Bojanowski. Alleen als zij onderling niet verder dan remise komen kan de concurrentie, die op een half punt achterstand staat profiteren. Die concurrentie is trouwens nog wel groot. Negen spelers hebben het totaal van 4 punten uit vijf partijen behaald.

In de C-groep is Barry Broek alleen aan de leiding gekomen. Hij versloeg Gren Noteboom. Gabriel Krouwel en jan Vriends hebben een half punt achterstand.
Voor de belangstellenden van partijen: Eerder was er al selectie te downloaden
Vervolgens werd daar deze selectie aan toegevoegd.
En nu is hier de derde selectie en de vierde selectie aan toegevoegd.




Nog één speler op 100%

In de vierde ronde is het aantal koplopers terug gebracht naar één. Mark van der Werf, lid van het organiserende LSG, profiteerde optimaal van een tot op heden relatief eenvoudig programma.
Daarbij wordt hij ook nog eens geholpen door wat fouten van de tegenstanders. Maar zoals clubgenoot Arthur Pijpers regelmatig opmerkt “dat is geen geluk, geluk in het schaken bestaat niet. Fouten worden meestal afgedwongen, bijvoorbeeld door lastige stellingen met uiteindelijk tijdgebrek als gevolg.” Hoe dan ook de tegenstander van Mark van der Werf in de vierde ronde, Stef Soors, greep op zet 26 fors mis. Met Txg6, Kxg6 27 Dg5 Kh7 28 Ld3 had hij in elk geval een remise kunnen scoren. En ook 26 Dxa3 was een optie geweest, maar hij koos met 26 Txd7 voor het verkeerde plan.
In het vervolg speelde Mark zeker zo af toe onnauwkeurig, maar tijdgebrek bij Stef zorgde ervoor dat hij wel het punt binnen haalde.
Veel eerder op de avond hadden de oud-winnaars Fedorchuk en Ikonnikov al een snelle remise gespeeld.
Bij de achtervolgers staan nog twee echte outsiders Twan van der Togt en Martijn Otten maakten een einde aan de illusies van hun jeugdige tegenstanders respectievelijk Anna-Maja Kazarian en Max Warmerdam. Van de grootmeesters hebben naast Fedorchuk ook Namig Guliyev, Normunds Miezis en Erik van der Doel nog alle kans op de eindzege, maar dan zal er in de vijfde ronde wel gewonnen moeten worden.
In de B-groep heeft geen enkele speler de maximale score uit vier partijen weten te scoren. Hier staat een achttal spelers op 3,5 uit vier. Onder hen Atze Metz die met een rating van 1744 op papier veel zwakker lijkt dan zijn concurrenten, maar in de praktijk is daar tot nu toe nog niets van gebleken.
Twee koplopers in de C-groep en een van de twee heeft het schaken niet van een vreemde, Gren Noteboom. De andere speler met 4 uit 4 is Barry Broek. Gezien het geringe krachtsverschillen tussen beide heren wacht er een spannende strijd in de vijfde ronde.

Voor de belangstellenden van partijen. eerder was er al selectie te downloaden
Daar is nu de volgende selectie aan toegevoegd.




De spanning blijft erin

Bijna was de CORPUS-vierkamp al voortijdig beslist. Loek van Wely was op weg naar een tweede overwinning en zou daarmee een punt los komen van de concurrentie. Een enorme blunder zorgde er echter voor dat de spanning toch gehandhaafd bleef.
Tot aan zet dertig speelde in elk geval Loek zonder duidelijk fouten. Met twee pluspionnen was het nog niet beslist, maar mindere zetten als Da6 en Tbc8 zorgden er voor dat het voordeel wel erg groot werd. Het leek er echter op als of Loek gewoon niet wilde winnen. In de wandelgangen werden twee suggesties geopperd, matchfixing of de druk om als enige speler in de vierkamp nog nooit het Noteboomtoernooi gewonnen te hebben. Rond zet veertig voltrok zich in de tijdnood een waar drama. 40. f4 in plaats Dxg8 was al beter maar Te4?? op 41 was een weinig vertoonde blunder op dit niveau, maar toen was winnen ook al best lastig geworden.

Bij Jan Smeets ging het al wat eerder mis. Hij miste de dreiging van f4 op zet 22. Ondanks het feit dat Predrag Nikolic lang niet altijd de sterkste voorzetting koos (bv 30 Lb1 ipv Lc4) liet hij niet meer los.

Op het topbord van het weekendtoernooi de zoveelste verrassing. Ratingfavoriet Daniel Fridman greep met 19. Lg5 (beter is Dd8) ernstig mis en Jan Sprenger profiteerde direct met Txe6!. Met 23 Lxh6 ipv Dc7 werd de onvermijdelijke nederlaag alleen maar sneller een feit.


Ikonikov kwam tegen Thakoerdien wel een stuk voor, maar het eindspel T+P tegen T was uiteraard niet meer te winnen. Peng en Guliyev kwamen in een partij met wisselende kansen eveneens tot remise.


Weer een grootmeester uitgeschakeld

Na Eckhard Schmittdiel is nu ook Misa Pap zo goed als zeker uitgeschakeld voor de eerste plaats. In de tweede ronde werd de grootmeester verslagen door Lars Ootes. Een snelle overwinning was er opnieuw voor ratingfavoriet Daniel Fridman
“Local hero” Albert Termeulen staat bekend om zijn scherpe spel, maar daar was tegen Fridman weinig van terug te zien. Het is dat hij nog redelijk lang in hopeloze stand door bleef spelen, anders was hij wellicht nog sneller verslagen dan Mara Jelica gisteravond.
Meer strijd was te zien op de overige drie live borden. Voor de eindspel liefhebbers was de partij tussen Felix Meissner en Sergey Fedorchuk leuk om te zien. César Beckx en Thomas Mollema kwamen tegen respektievelijk Ikonikov en Guliyev duidelijk te kort toen hun bedenktijd te veel slonk.
Jeugdspeler Max Warmerdam maakte wederom veel indruk. Na gisteravond Schmittdiel verslagen te hebben, hield hij nu Twan Burg op remise.

In de B-groep volgde Arjan van der Leij ongewenst het voorbeeld van clubgenoot Remco Hylkema. Daarmee hebben in die groep beide ratingfavorieten inmiddels al een nederlaag te pakken.
In de C-groep wordt Daniël Noteboom voorlopig veel eer aan gedaan. Gren Noteboom -familie van- scoorde zijn tweede volle punt en ook de ratingfavoriet Guus Gilein, lid van de vereniging Daniël Noteboom behield de 100% score.

Voor de belangstellenden van partijen. Een selectie is inmiddels te downloaden

De partijen van de topborden:




Verrassende eerste ronde

De eerste ronde kende diverse verrassingen. De eerste verrassing was voor de webmaster wat minder. Door een kleine menselijke fout kwamen aanvankelijk de zetten van de live borden niet door. Maar nadat de fout hersteld was kon iedereen genieten van een aantal leuke partijen vol strijdlust.

In de CORPUS-vierkamp was Loek van Wely de “grote winnaar”. Hij scoorde tegen Predrag Nikolic het volle punt. In de nabeschouwing gaf hij aan dat waarschijnlijk de manoeuvre met Df3 – g3 -g7 niet de juiste keuze was van zijn opponent. Het vervolg met de toren op de h-lijn leverde voor Predrag inderdaad weinig kansen op ook nadat Loek zich op zet 26 nog een onnauwkeurigheid permitteerde (Toren naar g8 i.p.v. het sterkere f8). Maar vermoedelijk ligt de oorzaak nog dieper. 16.Pb3 oogt logisch. maar dat paard komt uiteindelijk -nadat het zwarte paard op e6 beland is- behoorlijk buitenspel te staan.

Zeer boeiend was het treffen tussen de beide Jannen. Jan Smeets kwam met het tegenwoordig behoorlijk in de mode zijnde Dd4 en kon na het minder voorkomende antwoord 0-0 direct aan het denken. Hij koos voor een consequente voortzetting die Jan Timman een kwaliteit opleverde, maar Smeets kreeg daar uiteraard wel goed tegenspel voor terug. Misschien miste Timman een kans op zet 20. Het Paard naar b7, gevolgd door Lb4 en Pc5 ziet er kansrijker uit dan het in de partij gespeelde Ta2. In de analyse achteraf werd helaas niet meer gekeken naar het door commentator John van der Wiel geopperde 26.Pc4. In de slotfase probeerde Jan Smeets ondanks een chronisch gebrek aan tijd nog voor winst te gaan, maar dat zat er niet meer in.

Maar hoe zit het dan met die verrassingen ? Die waren vooral terug te vinden in het weekendtoernooi. Op de live borden was te zien hoe Erik v.d. Doel al direct een half punt af moest staan. Nog minder verging het een andere oud winnaar, Eckhard Schmittdiel. Hij verloor tegen Max Warmerdam. Op de twee borden naast Schmittdiel leden twee IM’s van de organiserende vereniging een ongetwijfeld niet ingecalculeerde nederlaag.
Ook in de B-groep sneuvelde direct één van de favorieten. Remco Hylkema verloor van Arthur Belle.
De C-groep kon daar natuurlijk niet bij achterblijven. Jan Haasnoot , de speler met de op één na hoogste rating verloor van Koos Swanink, die absoluut niet schrok van het ratingverschil van ongeveer 500 punten.