Verslag 1e ronde

Het 82ste Noteboom tournooi is gisteravond van start gegaan met een volle bak. Ongeveer 220 deelnemers verdeeld over de A, B, en C groep en rond de 60 deelnemers aan de 4-kampen hebben de weg naar het Leonardo College in Leiden gevonden. De eerste ronde is altijd een beetje stressen voor zowel de organisatie, werkt alles, alsmede de spelers, hoe zit het met de vorm. Alhoewel de rating verschillen veelal groot zijn in zo’n eerste ronde zagen we al meteen veel actie.

Partij fragment A-Groep

In de A-groep spelen drie grootmeesters mee en een WGM. De indier Venkataraman kreeg rustig de tijd om in te spelen en won makkelijk op bord 1. Een van de weinige uitslagen op de eerste borden die niet via de Elo verschillen te voorspellen was, was de remise tussen Gilian Honkoop tegen de tweede grootmeester in het toernooi Casper Schoppen. Gilian is al een tijdje goed bezig en won onder andere een tienkamp tijdens het laatste TATA-steel toernooi. Dat leverde +54 aan FIDE rating punten op! In een lange en complexe partij bleef Gilian knap overeind tegen  Casper.

Vanuit een Catalaanse opening ontstond vlak na de opening de volgende stelling. Casper probeerde de degelijke Catalaan van Gilian hard aan te pakken door met h5-h4 de aanval te openen.

Honkoop-Schoppen

In bovenstaande stelling probeerde Casper met 16…Lb4?! de druk verder te verhogen op de witte stelling. Beter was echter geweest om consequent door te zetten met 16..h4. Dit tast het zwakke punt g3 verder aan. Na bijvoorbeeld 17.Lb2 Pxb2 18.Pxb2 hxg3 19.hxg3 Dxe5 zou de zwarte aanval al redelijk doorslaan. Ook na 17.Pe4 hxg3 18.hxg3 Lf5 zouden de witte zwakte plekken duidelijk zijn geweest. Ik kan me voorstellen dat Casper bang was dat na 16..h4 wit de stelling dicht probeert te houden met 17.g4 maar dan komt na 17..Th6-g6 de zwarte toren krachtig in actie.

   

10 zetten later ontstond de volgende stelling in deze partij.

Wit heeft de zwarte druk net kunnen weerstaan door een kwaliteit te geven. Casper koos hier wederom niet voor de optimale voortzetting met 26…Te6?!. Dit gaf wit de kans om met 27.Tc5 een moeilijk te slechten stelling in te nemen. De witte paarden houden keurige alle velden op de d-lijn onder controle en ook de loper op h3 doet nog niet echt mee. In plaats van 26…Te6?! had zwart eerst even zijn zwakke damevleugel pionnen moeten beveiligen met 26…Kd7 27.Pc5+ Kc8 waarna hij met Tb6, Le6 en a5-a4 langzaam vorderingen had kunnen maken. Zoals het ging bleef Gillian keurig overeind al besloten de spelers nog even de vernieuwde live borden te testen door pas op de 98ste zet tot remise te besluiten.

Partij fragment B-Groep  

De B-groep bestaat uit 80 deelnemers. Op een van de eerste borden voltrok zich daar niks minder dan een drama. Of misschien overdrijf ik een beetje, werd er slechts een behoorlijke kans gemist. Evert Lafeber had zijn tegenstander Joel Groenewoud positioneel overspeeld. In onderstaande diagram wordt het tijd om te oogsten.

Lafeber – Groenewoud

Wit heeft zijn dame en toren op de 7de rij gekregen en staat bovendien nog gewoon een pion voor ook. Wit speelde in bovenstaande diagram 33.Tf7+ wat helemaal nog niks bederft overigens. Op slag winnend was echter 33.Dxb8 Dxb8 34.Pxe6+ Ke8 35.Tg8+ Ke7 36.Txb8 en zwart zal opgeven. Na 33…Kg8 kwam Evert helaas op het idee om even rustig 34.Dc7? te spelen omdat na 34…Dxf7 hij immers met 35.Dxb8 de toren terug wint.  Helaas, voor Evert dan, kon Joel gewoon eerst met 34..Tb1 een schaakje geven om zijn eigen toren in veiligheid te ombrengen om vervolgens na 35.Kh2 Dxf7 alsnog de witte toren te incasseren. Ik kan me voorstellen dat Evert daarna even behoefte had om bij de toernooi-coach Peter Passenier langs te gaan om moed ingesproken te krijgen voor de rest van het toernooi.

Na .. Tb1+
Toernooicoach

   

Goed, het toernooi is van start en in de 2de ronde zijn de rating verschillen op de borden al een stuk kleiner. Wilt u de partijen uit de 1e ronde naspelen of die in de 2de ronde live volgen dan kan dat via de Live partijen.