Ronde 5: drama!

De topborden van het open toernooi boden de toeschouwers veel spektakel. Kijk bijvoorbeeld naar de partij van Yuri Kuzubov tegen Mark van der Werf. Wit stond al heel snel gewonnen, maar de technische taak bleek lastig. Zwart kwam steeds dichter in de buurt van remise en na de 54ste zet… ging wit opeens mat.

De ontknoping op een ander topbord was misschien iets minder dramatisch. Maar toch, Raoul van Ketel zat dicht in de buurt van een beslissend voordeel. Echter, ook hier was de techniek niet simpel. Tegenstander Arthur Pijpers hield de zaak ingewikkeld en toen wit zijn a-pion offerde, kwam de ommekeer. De witte d-pion bleek niet zo sterk als verwwacht en zwart lanceerde een sterke koningsaanval. In plaats van 37. Lc4? had wit nog 37. Tb4 – maar zo’n zet is in tijdnood lastig te vinden.

Ook de volgende partij is interessant – vooral vanwege de slotstand. Wit offerde een volle Toren, maar zwart wist het gevaar te bezweren. En toch op de 53ste zet leek wit toch toe slaan. Sterker nog, hij zette de Dame op c5 en… is dat geen mat? Nee, want zwarts vorige zet, 52…, Kc6 was een ingenieus aftrekschaak.