Remises, maar wel met strijd

Bij de eerste ronde van de Oude Meesters vierkamp bleken de spelers beter voorbereid dan velen hadden verwacht. Jan Timman gaf achteraf aan dat hij de variant in zijn partij eerder tegen Anatoli Karpov op het bord had gehad.

De eerste verrassing was 10. Dc2, waar Da4 verwacht werd. Een duidelijk voordeel had zwart op dat moment nog niet bereikt, maar na 19.Pc3 (eerst Lxf6 en dan Pc3 lijkt sterker) begon er toch wat voordeel zichtbaar te worden.

Jan Timman dacht op dat moment echt mogelijkheden te hebben. Met een groot verschil in bedenktijd (minder dan 3 voor Anatoli en meer dan 10 voor Jan) leek een kleine surprise op komst. Bij de overgang naar het pionneneindspel met 37. bxc3 had volgens de computer analyses zwart nog altijd voordeel. De computer geeft dan Kf7 aan, maar Jan koos g5 en daarmee waren de kansen op winst snel verkeken.

Volgens Predrag Nikolic was voorbereiden op Robert Hübner zo goed als onmogelijk. “Robert speelt bijna alles, en eigenlijk niet heel veel theorie”. Het bleek niet het enige sterke punt van Robert. Op meerdere momenten kwam hij met een voor Predrag onverwachte creatieve verdediging. Ook hier kwam uiteindelijk een pionneneindspel op het bord waar niets meer in te beleven was. Ook hier dus een puntendeling.