Predrag Nikolic wint Noteboom voor de 5e keer

Predrag Nikolic wint Daniel Noteboomtoernooi
Dat een LSG-er eindelijk weer eens het Daniel Noteboom toernooi zou gaan winnen stond al vast. Het was alleen de vraag wie het zou worden. Meervoudig winnaar Predrag Nikolic was bij het ingaan van de laatste ronde de grote favoriet omdat hij een half punt voorsprong had op Casper Schoppen en Mark van der Werf. Maar Predrag moest dan wel met zwart zijn talentvolle teamgenoot van zich af zien te houden. Mark kon proberen voor de winst te gaan tegen Simon Elgersma, maar ook dat zou met zwart geen gemakkelijke opgave worden.

Aan bord 1 wilde Casper het nog wel even proberen, maar na 20 zetten kon hij het remise-aanbod van zijn tegenstander niet weigeren.

Mark van der Werf was wel bereid enige risico’s te nemen om met zwart van Simon Elgersma te winnen. Maar dat kan uiteraard ook tegen je werken en in een wat ongebruikelijke Pirc kwam wit al snel in het voordeel. Zwart zag zich genoodzaakt zijn dame te geven tegen een toren en een stuk. Zwart miste nog wat mogelijkheden op tegenspel en ondanks dat het nog vrij lang duurde, kreeg de jeugdige Elgersma toch de vis op het droge.

Na de onverwachte nederlaag in de vorige ronde was Loek van Wely van plan om zijn toernooi toch nog goed af te sluiten. Een overwinning tegen Fred Slingerland zou immers wel eens een gedeelde 2e plaats op kunnen leveren. De partij begon als een rustige Engelsman en na een kort tactisch intermezzo kreeg Loek met wit een zeer gunstig eindspel. De twee verbonden vrijpionnen bleken sterker dan de zwarte meerderheid in het centrum.

Bord 4 beloofde een interessant gevecht te worden. Beide heren hadden eerder in het toernooi dermate spectaculaire partijen gespeeld dat een van hen de schoonheidsprijs zou gaan winnen. Jeffrey van Vliet voor zijn dame-offer in de eerste ronde tegen Alexander Polak en Stefan Bekker voor zijn kwaliteitsoffer tegen Eelke Wiersma eerder vandaag. Wel toepasselijk dat ze het nu tegen elkaar op moesten nemen. De winnaar van deze partij zal dan ook terecht de prijs in ontvangst mogen nemen. Met wit offerde hij eerst een pion en daarna een kwaliteit voor een vernietigende aanval.

B-groep
Ook in deze groep hebben we een ongedeelde winnaar! De grote finale tussen Arthur Belle (4½) en Duleen van Gunsteren (5) zou bepalen wie het toernooi ging winnen. In een spannende Grand Prix aanval van het Siciliaans miste wit een kansje op voordeel waarna de stelling in evenwicht was totdat zwart een enorme fout maakte. Een schaakje op e5 werd gemist waarna hij zich nog sportief mat liet zetten. Zodoende is Arthur Belle met 5½ uit 6 dit jaar winnaar van de B-groep geworden.

C-groep
Op het moment van publicatie van dit artikel zijn de topborden in de C-groep nog bezig. Het verslag zal later nog worden aangepast.