Karpov helemaal terug in de strijd om de eerste plek

Na de derde ronde leek Predrag Nikolic oppermachtig op de zege in de Oude Meesters vierkamp af te stevenen. Sommige mensen kwamen al met opties als “stel dat hij vanavond weer toeslaat en Karpov niet wint tegen Timman”. Mooi allemaal, maar de praktijk was uiteraard minder mooi.
Het pionoffer van Jan Timman was uiteraard theorie. De eerste wat afwijkende zet kwam dit keer van Jan, Txd3 op de tiende zet. De computer analyses vonden het niet geweldig, maar bij een analyse achteraf met Loek van Wely en Jan Smeets werd niet duidelijk waarom. Heel lang hield Timman ruim voldoende compensatie voor zijn pion. Op de 23e zet waren de criticasters achteraf meer te spreken over opties na e5 . Een variant als La8 24. Dc3 h6 25. Ta1 Dc7 26. b4 Pd5 27. De1 Pb6 als reactie daarop lijkt de spanning langer te handhaven. Toen de bedenktijd tot onder de minuut was gezakt was de pion wel terug veroverd, maar was de stelling duidelijk slechter geworden. Onder tijdsdruk ging het vervolgens heel snel. Karpov dus een heel punt en Nikolic ?
Door wat onnauwkeurigheden van Hübner leek hij rond zet dertig ook op een vol punt, zijn derde in vier partijen, af te stevenen. Op zet 34 lijkt Tde1 meer kansen te geven dan het gespeelde Kf3. Maar Nikolic behield duidelijk het initiatief. Vanaf zet 41 verliest hij langzaam zijn grip. Met 41. Tf3+ was waarschijnlijk meer te bereiken geweest op de koningsvleugel. Uiteindelijk koos hij met minder bedenktijd op de klok voor een remise waarmee Nikolic de druk vooral op ronde vijf legt. De partij Karpov-Nikolic kan dan beslissend zijn, maar zal in elk geval veel duidelijk maken.