Info CORPUS vierkamp

Vier spelers zullen in de CORPUS vierkamp strijden om de Noteboom beker. Vier spelers die de traditie in zich dragen die past bij een herdenkingstoernooi als het onze. Ook de vorm heeft historische waarde; de eerste 38 edities van het Noteboom werden immers in vierkampen verspeeld.

Prijzengeld

CORPUS vierkamp 1e prijs € 2.000,-
CORPUS vierkamp 2e prijs € 1.500,-
CORPUS vierkamp 3e prijs € 1.250,-
CORPUS vierkamp 4e prijs € 1.000,-

De Helden van de 64 velden

De keuze op deze heren is niet willekeurig; zij symboliseren het schaken in Leiden en in Nederland over de afgelopen decennia. In het verleden hebben zij allen één of meerdere malen deelgenomen en drie van hen hebben het Noteboomtoernooi weten te winnen. In totaal werden zij bovendien reeds 20 keer Nederlands Kampioen!

Van_Wely_120x167Loek van Wely (GM, 2667)
Loek van Wely behoort al meer dan 20 jaar tot de top van de nationale en internationale schaakwereld. Van Wely is de regerend Nederlands Kampioen; een titel die hij reeds zeven keer wist te behalen. Van Wely is al vele jaren vaste deelnemer in de A-groep van het Tata Steel Toernooi in Wijk aan Zee. Zijn laatste optreden in het Noteboomtoernooi dateert van 1995; de speciale editie ter gelegenheid van het eeuwfeest van LSG. Het feit dat hij graag deelneemt aan ons jubileum geeft aan dat de reputatie van het Noteboomtoernooi uitstekend is.

 

Timman_120X167Jan Timman (GM, 2592)
Jan Timman behoeft weinig introductie. Al jarenlang is hij Nederlands bekendste schaker. Timman behaalde zijn grootste successen in de jaren 70, 80 en begin jaren 90. Hij is nog steeds actief als schaker, maar legt zich de laatste jaren meer op het schrijven toe. In 1967 (!) won hij als 15-jarige het Noteboomtoernooi. Na een afwezigheid van 48 jaar zijn we uiterst trots dat de 9-voudig Nederlands kampioen dit jaar zijn rentree wil maken in het 75e Noteboomtoernooi.

 

Predrag Nikolic met de zilveren DN-beker (2014)Predrag Nikolic (GM, 2592)
 Predrag Nikolic is met vier zeges gedeeld record-winnaar van het prestigieuze Noteboomtoernooi. De in Bosnië geboren grootmeester, sinds 1993 woonachtig in de Leidse regio en sindsdien tweevoudig Nederlands kampioen, heeft sinds vorig jaar een rol als trainer / speler bij LSG. Predrag Nikolic is dit jaar de trotse titelverdediger, en heeft al uitgesproken zijn zinnen te willen zetten op een vijfde overwinning in de nabije toekomst.

 

Smeets_120X167Jan Smeets (GM, 2621)
Jan Smeets maakte bij LSG in de beginjaren van deze eeuw een stormachtige ontwikkeling door. Hierdoor bleek hij voor LSG niet te behouden, maar hij heeft zijn banden met LSG nooit verbroken. De tweevoudig Nederlands kampioen wist in 2011 zijn tot nu toe enige Noteboom toernooiwinst te boeken. We zijn er vrij zeker van dat het hier niet bij zal blijven.

 

Analyse

Tijdens de partijen van de CORPUS vierkamp wordt uitleg gegeven door de bekende Leidse grootmeester John van der Wiel. Na afloop van de partijen zullen de grootmeesters zelf enige uitleg geven over de partij, en zal John ze kritisch aan de tand voelen.
U zult ontdekken dat het schaakspel zich uitstekend leent als kijksport. De toegang is gratis.

John van der Wiel

John van der Wiel
John van der Wiel werd Europees Jeugdkampioen en was, als tiener, tweemaal succesvol in het Noteboomtoernooi. Ook John deed van zich spreken in het Nederlands Kampioenschap. Niet alleen vanwege zijn twee titels, maar wellicht nog meer door zijn 28 deelnames aan het nationaal kampioenschap, een record. John speelde enkele seizoenen voor LSG; tegenwoordig komt hij uit voor het Haagse DD. De laatste jaren iets minder actief als speler, maar zijn analyses zijn nog immer scherp.