Goede tijden slechte tijden
In de 2de ronde van het Noteboom toernooi wisselden mooie momenten zich met dramatische momenten af. Zo hebben we om te beginnen aandacht voor de strijd op het top bord tussen twee LSG-ers. Jan Smeets heeft tegen Richard Schelvis al mooie vorderingen gemaakt en in onderstaande diagram kon hij een kwaliteit incasseren met 13.Ld6 Dg5 14.Lxf8 maar liet dit tot veler verbazing na.
Smeets-Schelvis
Het zou kunnen dat hij de zwarte compensatie na 14..Lh3 en dan pas terugnemen op f8 niet prettig vond maar die variant blijkt tactisch niet te kloppen. Na 14..Lh3 speelt wit 15.Dd2 en na 15..Dxd2 16.Pxd2 blijft h3 ook hangen en wint wit materiaal.
Jan vermeed deze complicaties en speelde 13.Pb6 Ta6 14.Pxc8 Txc8 waarmee we in het 2de diagram zijn aangekomen.
Hier wilde Jan het even (te)mooi doen. Natuurlijk dat witte paard wil graag naar c4 dus Pb1 moet je overwegen en als het werkt dan leidt zo’n zet zeker tot applaus. Maar in dit specifieke geval kost het teveel tijd. Na 14.Pb1 Tb6 15.Ta2 had Richard een zeer voordelige stelling kunnen krijgen door van de situatie gebruik te maken met 15..c4 en hij lost zijn eigen dubbelpion op en creëert zwaktes in het witte kamp.
Toen hij dat naliet kreeg Jan alsnog de tijd voor Pd2-Pc4 en leek Richard snel weggespeeld te worden, zeker toen hij pion c5-verloor. Niets was echter minder waar want in onderstaande diagram had Richard een gouden kans om met 44..Tf1 45.Kh2 f4! een matnet te vlechten, er is niks te doen tegen Th1 mat.
In plaats daarvan pakte hij de kwaliteit met 44..Txe3 en verloor uiteindelijk alsnog volledig onnodig in de uitvluggerfase.
Dat het nog veel te vroeg is om massaal op Freestyle Chess over te stappen bleek op bord 6. Midas Ratsma wist vanuit het Spaans bijzonder snel onontgonnen terrein op het bord te brengen en dat leidde tot de onderstaande stelling.
van der Togt-Ratsma
We zijn nog maar op zet 9 maar het is al meteen kritiek en de enige juiste zet voor zwart om een OK stelling over te houden zou een mooie opgave zijn. Door eliminatie zou je uiteindelijk bij 9..Kf8! uit kunnen komen om op de volgende zet het stuk terug te pakken op c6 of g5. Maar ik vermoed dat niet veel dit zouden hebben gevonden. Midas speelde meteen 9..dxc6? en na 10.Dh5+g6 11.Dh6 breekt wit door op de koningsvleugel. Er gaat al materiaal en Midas gaf maar een kwaliteit en belande daarmee in een verloren eindspel. Toen tegenstander Twan van der Togt niet tijdig begon te lopen met zijn vrije h-pion wist Midas nog voldoende complicaties te creëren om een remise toreneindspel te bereiken.
In de C-groep gebeurde ook mooie en minder mooie dingen op de topborden. Zo waren Ruben Actor en Robbert Visscher met een mooie thematische strijd bezig om uit te vechten of de witte vrijpion op de damevleugel sterker was dan het zwarte centrum duo. In onderstaande stelling is er maar een zet die wint voor wit.
Actor-Visscher
Wit moet even snel zijn anders speelt zwart rustig ..g6, Kg7 of Pe2+-Pc3 en gaat dan zelfs winnen. Ruben vond de enige zet 31.Kf1 om het zwarte paard buiten te houden en dan vervolgens over de c-lijn materiaal te winnen met Tc1-Tc8. Dat leek tot snel succes te leiden met het gespeelde 31.Kf1 Kf8 32.Tdc1 Pd3 33.Txc5 Pc5. Maar dan had hij tenslotte nog 34.Tc1 Pxb7 35.Tb1 moeten spelen met stukwinst. In plaats daarvan speelde hij meteen 34.Tb1 en was de stelling weer in evenwicht.
Het slot is echter vrij dramatisch want Robert dacht in opperste tijdnood in onderstaande diagram door te kunnen lopen met 52..e2 in plaats van rustig terug te nemen op b8. Helaas houdt wit met 53.Te8 de pion tegen natuurlijk.
Samenvattend dus goede en enkele minder goede momenten. Een typische 2de ronde van een weekendtoernooi.