Erik van den Doel winnaar van het 83e Noteboom toernooi

De Leidse grootmeester Erik van den Doel heeft het 83e Noteboom toernooi op zijn naam geschreven. Met 5½ uit 6 wist hij de concurrentie een half punt voor te blijven.

De topper van deze ronde begin redelijk rustig, maar toen Erik de kans kreeg zette hij direct het bord in vuur en vlam. Een prachtig spektakel en iets wat je als publiek en organisatie graag ziet in een laatste ronde tussen twee sterke grootmeesters!


Door deze overwinning kwam de grootmeester uit Leiden als enige van alle deelnemers op 5½ uit 6 en hebben we dus een ongedeelde toernooiwinnaar. Proficiat!

De achtervolgers gingen er ook goed voor zitten. Jan Smeets had niet de meest gunstige loting en mocht het met wit opnemen tegen Arthur de Winter. Begrijpelijkerwijs koos hij voor een wat onschuldig systeempje tegen het Siciliaans. Zwart kon gelijk maken maar toen hij een positioneel verdachte zet niet goed opvolgde, stond hij al heel belabberd. Jan kwam totaal gewonnen te staan, maar maakte het zichzelf enorm moeilijk door vrijwel geen tijd over te houden en met maar 10 seconden increment is dat best tricky. Het was dan ook een kwestie van tijd voor hij zich liet foppen waarna Arthur opeens het heft in handen nam. Er gebeurde nog van alles met remise als resultaat. Iets waar beide spelers niet veel aan hadden.


Van de achtervolgers was Rick Lahaye die eerste die op 5 uit 6 wist te komen. Hij had daarbij wel wat hulp van Sasa Albers nodig die met zwart een prima partij speelde. Wit offerde een kwal voor wat compensatie maar zette niet goed door. Het kritieke moment in de partij kwam op zet 29 waar zwart 12 van zijn resterende 15 minuten nadacht en meteen een grote fout maakte. Rick was er als de kippen bij en gaf zwart in het vervolg geen kans meer.

Cesar Becx speelde met zwart tegen Alan Bakija weer eens zeer provocerend in de opening. Hij kwam slecht tot verloren te staan, maar wist zich met wat medewerking van zijn tegenstander toch weer in de partij te vechten. Daarna liet hij zien dat hij toch echt heel goed kan schaken en met een sterk initiatief over de zwarte velden wist hij ook deze partij te winnen. Hierdoor kwam ook Cesar op 5 uit 6 en zette hij daarmee de kroon op een fantastisch gespeeld toernooi en deelt hij de 2e plaats met Rick Lahaye.

B-groep
De beslissende partij in deze groep begon eigenlijk al op het moment dat de indeling werd gepubliceerd. Het was duidelijk dat Wouter Terlouw (4½) en Tom van’t Hoff (5) het tegen elkaar op zouden moeten nemen. Beide spelers hadden in rond 4 en 5 met wit gespeeld en één van de twee zou dus voor de derde keer achter elkaar wit krijgen. Iets wat normaal wordt voorkomen, maar nu wel moest. Tom dacht dat hij wit zou krijgen omdat hij één partij meer met zwart had gespeeld (z-w-z-w-w) dan Wouter (bye-w-z-w-w). Hij kwam dan ook uitleg vragen bij de organisatie toen hij zag dat hij toch zwart had. De liefhebbers van de reglementen moeten hier nog maar eens induiken, maar het indelingsprogramma besloot Wouter toch wit te geven. Het voelt wat onterecht, maar het lijkt toch echt allemaal te kloppen.

Dat dit hele gebeuren nog niet helemaal verwerkt was door Tom bleek eigenlijk al toen hij 1.d4 beantwoordde met 1…Pf6 vergezeld met een remiseaanbod. Wouter heeft wit en staat een halfje achter en ging hier uiteraard niet op in. Het vervolg van de partij werd door beide spelers in rap tempo afgewerkt waar de nodige fouten werden gemaakt. Uiteindelijk wist wit het eindspel met twee pionnen meer te winnen en daarmee de ongedeelde overwinning in deze groep te behalen.


5 uit 5 en 1 bye was voldoende voor de ongedeelde eerste plaats. Een knappe prestatie van Wouter. Ondanks de nederlaag is Tom toch nog gedeeld 2e geworden. Het zal nu nog niet zo voelen, maar ook dit is een felicitatie waard.

C-groep
De nummers 1 en 2 (Emilien Hallibert en Chingthang Ngangbam) hadden hier nog al hun partijen gewonnen en mochten onderling uitmaken wie het toernooi zou gaan winnen. Geen salonremise en dat zien we graag. Na een rustig begin zette Emilien een gevaarlijk aanval op de koningsveulgel in. Dat leverde een pion op en vooral een gevaarlijk ogend centrum. Zwart probeerde nog wat actief tegenspel te vinden maar toen dat niet van de grond kwam, had wit weinig moeite om het volle punt binnen te halen. 6 uit 6, een knappe prestatie!

Hiermee komen we aan het einde van weer een fantastisch toernooi. De 83e editie met 3 ongedeelde winnaars en volop spektakel. We hopen dat u volgend jaar ook weer van de partij zult zijn bij de volgende editie die naar alle waarschijnlijkheid weer zal plaats vinden in het Leonardo college in Leiden.