Een rustige avond

Dan hebben we het natuurlijk over de opkomst. Traditiegetrouw is de zaterdagavond altijd erg rustig maar dit jaar zijn er wel heel erg veel mensen die een bye hebben opgenomen. Een behoorlijk aantal zelfs nog na ronde 3. Bijna de helft heeft op een zaterdagavond wat beters te doen of wil gewoon uitgerust achter het bord verschijnen op de allesbeslissende zondag. Zelfs onder de koplopers hebben we er twee die een avondje vrijaf hebben genomen. Zoiets kan natuurlijk goed uitpakken, maar dat weet je pas als de indeling van zondagochtend bekend is. Casper Schoppen en Rick Lahaye laten de andere drie leiders rustig uitrazen en zijn pas morgen weer te bewonderen in Leiden.

Sommige van de andere spelers die wel present waren, vonden een rustige avond ook geen gek idee. Zo hielden Eelke Wiersma en Fred Slingerland het al na 14 zetjes voor gezien.

Uiteraard gingen de twee grootmeesters in het gezelschap er wel even goed voor zitten. Predrag Nikolic koos met zwart voor het aangenomen damegambiet en was al snel uit de problemen. Hij ruilde een loper tegen een wit paard om de witte pionnenstructuur wat te verzwakken. De stelling met tegengestelde rokades die daarna ontstond was in dynamisch evenwicht met wederzijdse kansen. Doordat Ivo Wantola te veel stukken bleef ruilen kreeg zwart uiteindelijk een zeer kansrijk dame-eindspel wat vakkundig tot winst werd gevoerd.


Ivo Wantola poseerde nog even voor onze fotograaf

Loek van Wely speelde met wit een variant waarin hij met zwart al eens vlotjes van Pavel Eljanov had verloren. De manier waarop Jeffrey van Vliet de zwarte stelling behandelde zal wel niet veel navolging vinden. Na een zet of 14 had zwart al vrijwel geen tegenspel en kon hij alleen maar afwachten hoe en wanneer wit zou toeslaan. Geen prettig vooruitzicht tegen een speler van het kaliber Van Wely. Van Vliet kreeg in het vervolg nog een goede kans op een gelijke stelling, maar toen deze gemist werd, ging het snel mis. Hij moest een kwal geven zonder noemenswaardige compensatie.


Jeffrey van Vliet speelt 1…d5 onder toeziend oog van Ivo Wantola

Aan het resterende live-board moesten twee LSG-ers het tegen elkaar opnemen. Michiel van Wissen koos met zwart voor een Benko tegen Mark van der Werf. Wit ging de meest theoretische paden uit de weg, maar zwart kreeg al vrij snel een prettige stelling waarin hij meer dan voldoende spel had. Uiteindelijk offerde zwart alsnog een pion met nog steeds genoeg compensatie, maar gebrek aan tijd deed de stelling steeds verder verslechteren. Net toen wit soepel leek te gaan winnen, liet hij opeens mat in 4 toe… wat werd gemist door de zwartspeler. Een enerverend potje voor de zaterdagavond.


Michiel van Wissen speelde een goede partij, maar miste helaas een geforceerd mat

B-groep
Morgen zal hier de grote kraker worden gespeeld aan bord 1. Robin Dusan wist haar partij weer te winnen en moet het morgen opnemen tegen Duleen van Gunsteren die ook al zijn partijen wist te winnen. Vanavond ging het wat moeizamer dan de eerdere partijen. Nadat wit een kans op voordeel liet liggen, wist Robin wel toe te slaan.


Ook Johan Wuijts kon het niet bolwerken tegen Robin Duson

C-groep
In de C-groep wisten de beide helden aan bord 1 ons geen spektakel voor te schotelen. Wederzijds respect zorgde voor een grootscheepse ruil waarna er tot remise werd besloten. Hierdoor konden er zes (!) mensen op gelijke hoogte komen. Morgen gaat er dus nog een zeer spannende ontknoping volgen in deze groep.