De Oude Meesters 4-kamp

Karpov

Timman

Hübner

Nikolic

Zoals u gewend bent van het Noteboom, laten we onze jubilea niet onopgemerkt voorbijgaan. Dit jaar is daarin heel bijzonder – het Noteboom is toe aan haar 80e editie, terwijl vereniging LSG op 2 maart haar 125e verjaring viert. Tijd dus voor een feestje!

Dat feestje zal op 2 maart gevierd worden, maar niet nadat enkele zeer aansprekende grootheden uit het verleden het tegen elkaar hebben opgenomen in het 80e Noteboom. Wij zijn buitengewoon trots op de toezegging van de volgende 4, met alle respect genoemde, Oude Meesters. Deze naam is gekozen als verwijzing naar de inrichting van het Meeting & Event center van Fletcher: de Oude Meesters van de schilderkunst, waarin Leiden ook een voorname rol gespeeld heeft.

Anatoli Karpov: 68 jarige ex-wereldkampioen van 1975-1985, en FIDE kampioen van 1993-1999, een turbulente periode in de schaakhistorie. Onze website is te klein voor zijn palmares, maar het Noteboom, dat won hij nog nooit. Dit jaar maakt Karpov zijn debuut in het Noteboom.

Jan Timman: 68 jarige bijna wereldkampioen, en winnaar van het 27e Noteboom in de tijd dat vierkampen de norm waren. Daarnaast 9-voudig Nederlands kampioen, en winnaar van vele internationale toernooien. Is voor vele Nederlanders jarenlang een inspiratie geweest om te gaan schaken. Maakte in 2015 zijn rentree in het Noteboom, en we zijn blij dat hij opnieuw van de partij is.

Dr. Robert Hübner
: met 71 lentes de nestor in dit gezelschap – ook Hübner maakt dit jaar zijn debuut in het Noteboom. Dr. Hübner was jarenlang, met o.a. Timman, de naaste belager van Anatoli Karpov. Zijn specialisme, naast een variant in de Nimzo, is het Hollands – zowel spreek als schrijftaal beheerst hij uitstekend.

Predrag Nikolic
: de junior in dit illustere gezelschap. Levende Noteboom-legende, met 5 eindzeges. Tweevoudig Nederlands kampioen. Sinds zijn verbintenis met LSG is de club uitgegroeid van beste amateurvereniging naar twee-voudig en regerend Nederlands kampioen. Dit seizoen mag hij weer doen waarvoor hij 7 jaar geleden is aangetrokken: zorgen dat LSG niet degradeert uit de Meesterklasse.

Speelschema:

R1 Vrijdag 20:00
R2 Zaterdag 14:00
R3 Zaterdag 16:00
R4 Zaterdag 20:00
R5 Zondag 14:00
R6 Zondag 16:00

 

De heren spelen dubbelrondig rapid – 30 minuten + 5 sec increment. De loting zal plaatsvinden op donderdagavond 27 februari. De Oude Meesters hebben een eigen zaal tot hun beschikking, waarbij publiek van harte welkom is.

Het rondeschema is vergelijkbaar met het Open 6-rondig toernooi, dus met 3 partijen op zaterdag. De partijen beginnen iets later dan de start van de rondes in de Open groep, om zoveel mogelijk gelegenheid te bieden een kijkje te nemen.

Na afloop van de partij zal er in dezelfde zaal commentaar gegeven worden op de partij, met hopelijk enkele commentaren van de matadoren zelf.

Top