De jeugd heeft de toekomst

Zoals altijd doen er ook dit jaar weer veel jeugdspelers mee. Zo’n sterk weekendtoernooi is altijd een goede leerschool voor onze jonge talenten. De potjes tegen de mindere goden moeten toch maar weer gewonnen worden en daarna is er altijd de kans om tegen een IM of een GM te spelen. Het blijft altijd leuk om te zien hoe deze jongens en meisjes het doen.

Oele Dijkhuis had gister al kans op meer tegen de sterke Nico Zwirs en vandaag leverde hij een vlotte aanvalspartij af waarmee hij op 1½ uit 2 kwam.

Ook Siem van Dael had een aardig potje met vooral een leuke combinatie waarmee hij beslissend materiaal won. Kennelijk wilde hij op het einde niet mat zetten met een dame, maar liever met een toren. Dat lukte hem dan ook.

De jeugd aan de slag in Leiden

De favorieten
Ook deze ronde was er een afhaker onder de favorieten. Dit keer was de schade slechts een half punt voor IM Quinten Ducarmon. Tegen een zeer degelijk spelende Adrian Clemens kwam hij er met zwart niet doorheen. Dat ook trouwens net zo makkelijk een nul kunnen zijn als Adriaan op zet 36 zijn kans had gegrepen. Overigens is Dgebuadze – de verliezer van de 1e ronde – ook daadwerkelijk afgehaakt. Direct na de partij van vrijdag liet hij de organisatie weten dat we hem morgen niet hoefde te verwachten… Jammer.

Roeland Pruijssers had over geluk deze ronde niets te klagen. Stefan Tabak had met wit in de opening geen enkel risico genomen, maar kon toch buigen over een miniem plusje. Net toen hij actie wilde gaan ondernemen, gaf hij pardoes een pion weg.

Roeland was deze ronde niet de enige die goed weg kwam

Ook bij Benjamin Bok had het zomaar anders af kunnen lopen. Na de opening kreeg hij met zwart tegen Jip Damen als snel groot voordeel, maar toen er moest worden geoogst, begon de machine te haperen. Uiteindelijk had hij wat hulp van zijn tegenstander nodig om het volle punt binnen te halen.

Predrag Nikolic versloeg met wit – in een onduidelijke partij – Bram van der Velden en kwam dus ook op 2 uit 2. Bij die grote groep voegde zich ook de andere outsiders waaronder Robby Kevlishvili, Petar Arnaudov en Mark van der Werf.

Opvallend genoeg spelen er de komende ronde maar twee Ims of GMs tegen elkaar. Aan bord 1 mag ‘local hero’ Mark van der Werf het opnemen tegen Benjamin Bok.