David en Goliath

We hebben er een jaar op moeten wachten, maar we zijn weer gestart! Met ruim 350 deelnemers lijkt het ook dit keer weer een mooi toernooi te gaan worden. Met de locatie kunnen we in ieder geval uitermate tevreden zijn. Het 78e Noteboom wordt wederom gespeeld in het prachtige Corpus.

Voor veel LSG vrijwilligers begon de dag al vroeg. Vanaf 12.00 uur werd de tafels en stoelen naar binnen gebracht en de borden en stukken klaar gezet. Nadat alles in gereedheid was gebracht werd er genoten van een overheerlijke gesponsorde Thaise maaltijd van Sabai Sabai. Een aanrader als u een keer in Leiden bent en trek hebt in een echte authentieke Thai.

De partijen gaan van start

In de eerste ronde gaat uw verslaggever altijd gretig op zoek naar mogelijke verrassingen. Waar kan er een David in staat zijn om een Goliath te verslaan? Heel lang hoefde we daar dit keer niet op te wachten! Meteen in de eerste ronde ging er al een grote favoriet onderuit. De Belgische grootmeester Alexandre Dgebuadze liet zich met zwart behoorlijk beetnemen door een snel spelende Giel van Rijn. In een zijvariant van het Frans, die als ietswat dubieus voor wit te boek staat, pakte zwart het in eerste instantie goed aan totdat hij op zet 14 flink mis taste. Giel was er als de kippen bij en speelde het voortreffelijk uit. Een hele mooie scalp voor de Leiderdorper!

Een ontspannen Giel van Rijn doet voor de ronde zijn telefoon nog even weg

De andere grootmeesters maakten geen fout hoewel ook dat niet even makkelijk ging. Benjamin Bok overspeelde zijn tegenstander in een Hollandse Leningrader en ook Roeland Pruijssers probeerde het met kleine middelen. Zijn tegenstander kreeg echter wel degelijk een aardige kans…

Lokale held Predrag Nikolic gaf zijn opponent weinig kans. Na eerst een positioneel plusje te hebben verkregen, maakte hij het met wat tactische middelen uit.

Predrag zal proberen de eer van LSG hoog te houden

Ook de andere titelhouders (GMs en IMs) maakten geen fout en zijn dus nog allemaal in de race voor de eindoverwinning.

In de komende ronden zullen we ook wat meer aandacht gaan besteden aan de overige groepen.