Bye, bye

Een bye nemen in een weekendtoernooi is niet een heel ongewoon verschijnsel. Vooral op de zaterdagavond wil het nog wel eens erg rustig zijn. Omdat er bij het Noteboom ook vierkampen zijn, is er in alle wijsheid besloten om alleen voor byes in ronde 1 en 2 een half punt te geven. In andere rondes mag je dus ook wel een bye nemen, maar dan krijg je dus gewoon helemaal niets.

Soms is het voor de sterkere spelers een tactische beslissing om in ronde 4 een half puntje te pakken, maar dat gaat nu dus niet meer. Verder komt het bij de spelers die om de titel strijden toch minder vaak voor dat ze een ronde niet spelen. Erg verrassend was het dus dat we in de 4e ronde de nummers 1 en 2 van de ranglijst niet achter de borden zagen zitten. Jan Smeets kreeg op het allerlaatste moment te horen dat hij verwacht werd bij een afscheidsfeestje van zijn zus die 8 maanden op reis gaat. Klasse dat hij besloten heeft om toch gewoon mee te doen en die nul dan maar op de koop toe te nemen. Verder was ook Rick Lahaye er niet en ik hoop voor hem dat hij wel wist dat deze vrije ronde hem geen half punt zou opleveren. Kansen dus voor anderen om hun kunsten te tonen op de live-borden.

De clash tussen de grootmeesters wordt nog met minimaal 1 ronde uitgesteld. Erik van den Doel mocht het aan bord 1 met wit opnemen tegen Sjoerd van Roon. Erik is de laatste tijd zijn repertoire wat aan het verbreden. Hij speelde af en toe al eens de London, maar nu speelde hij gewoon een flinke main line in de Semi-Slav met een spectaculaire partij als gevolg. Wit kwam goed tot gewonnen te staan, maar in tijdnood wist Sjoerd zich verrassen terug te knokken met een verdiend halfje als resultaat. Een zeer knappe prestatie waardoor er niemand meer op 100% staat.

De andere grootmeester die vanavond actief was, had het met wit lastig tegen de ervaren Rob van Helvoort. In een Franse doorschuif miste Thomas een grote kans in de opening waarna het meteen gelijk stond. Wit had niet helemaal door hoe erg het was dat hij zwart f5-f4 liet spelen en een goed getimed remiseaanbod voorkwam een nog veel grotere verrassing.

Op de andere live-borden zaten – mede door de afwezigheid van Smeets en Lahaye en de matige prestaties van de andere titelhouders – wat minder bekende namen. Zo mocht Mees van Batenburg het aan bord 3 opnemen tegen Cesar Becx die aan een goed toernooi bezig is. Een wat dubieuze opening van zwart werd niet afgestraft en toen er remise overeen werd gekomen stond zwart al duidelijk beter.


Mees van Batenburg kreeg een kans op de live-borden

Jeffrey van Vliet weet zich ook langzaam richting de top te spelen. Met zwart wist hij vanuit een rustige stelling Robin Verhoeven langzaam weg te spelen. Wit miste een paar keer een kans op een betere verdediging en uiteindelijk wist Jeffrey op 3½ uit 4 te komen.


Jeffrey van Vliet wint ook zijn derde partij en voegt zich bij de koplopers

In Jeroen Berrevoets – Eduard Coenen ging het een beetje heen en weer. Na een wat uitdagende Hippo van zwart leek wit lange tijd het betere van het spel te hebben. Na wat onbegrijpelijke positionele beslissingen kreeg zwart steeds meer grip op de stelling. Hij kwam totaal gewonnen te staan, maar toen hij niet zag hoe hij kon ontsnappen aan het eeuwig schaak, ging hij door zijn vlag in een nog steeds gewonnen stelling.

Jan Roebers speelde met wit een wat ongebruikelijke Fransman tegen Rene Tiggelman. Zwart kwam er op zich goed uit maar werd daarna langzaam weg gedrukt. Net toen wit positioneel totaal gewoon stond volgde er een zeer onhandige ruil op f5 en werd er niet veel later tot remise besloten.

We hebben dus vier koplopers met 3½ uit 4 gevolgd door een grote groep met 3 punten waaronder Jan Smeets, Rick Lahaye en ook Arthur de Winter die zijn laatste twee partijen heeft weten te winnen. Dat belooft een zeer spannende slotdag te worden!

7 reacties op “Bye, bye

 1. Heel opvallend dat alleen in de A Groep (veel) spelers genoegen namen met een nul zonder spelen. Blijkbaar zijn ze in de B en de C groep psychisch en/of fysiek sterker.

 2. Wat wordt hier nou mee bedoelt? ” Klasse dat hij besloten heeft om toch gewoon mee te doen en die nul dan maar op de koop toe te nemen”

  Smeets is dus naar het afscheidsfeestje van zijn zus gegaan? Of heeft hij de betreffende ronde wel gespeeld?

  • “Verder was ook Rick Lahaye” Dan heeft Smeet dus wel degelijk verstek laten gaan bij de vierde ronde. Is dat een klasse compliment waard? Begrijp er nu eigenlijk nog minder van.

   • Ik neem aan dat het compliment wordt gegeven omdat hij meedoet, terwijl hij weet dat hij op zaterdagavond een reglementaire nederlaag krijgt. Daarmee wordt de kans op de eindzege gelijk heel klein. Dat is voor grootmeesters normaal gesproken reden om niet mee te doen. Smeets vond gelukkig meedoen ondanks de nul toch belangrijk.

 3. @Folkert. Ah, ja. Helemaal waar. Zo had ik het nog niet bekeken. bedankt voor de duidelijkheid.

  Groet,

  Niels

  • Inderdaad zoals Folkert aangeeft. We hebben vaak genoeg mee gemaakt dat grootmeesters na één nul direct met het toernooit stoppen. Ik zal geen namen noemen. Jan had een toezegging gedaan om mee te doen en had dus ook kunnen kiezen om het toernooi helemaal niet te spelen. Dat zou voor het toernooi erg jammer zijn en we zijn dus erg blij dat hij voor deze oplossing heeft gekozen. Dat lijkt me wel een compliment waard.

 4. Bedankt voor de verslagen mannen. Leuk! @Edwin: de nul in de vierde ronde wist ik. Jammer, maar ik begrijp het wel vanuit de organisatie. Ik neem alleen in de meeste gevallen een bye in de 4e ronde bij een weekendtoernooi. Ik speel het toernooi voor de lol en de ontspanning. Zaterdagavond gaan wij meestal ergens een goed glas wijn drinken. Het sociale aspect weegt dan meer op tegen een kans op de 1e plek. Als ik een prijs win, leuk. Zo niet, is het ook goed. Het was weer een leuk toernooi. Bedankt LSG voor de organisatie!