And we are back!

Na een jaartje overgeslagen te hebben, is het Noteboomtoernooi weer terug. Een iets aangepast versie, maar ik denk dat iedereen blij is dat we weer eens gewoon kunnen schaken. Geen 6-rondig weekendtoernooi, maar alleen 4-kampen. Een mooi rustig begin.

Animo was er in ieder geval genoeg. In eerste instantie zouden er 100 spelers mee kunnen doen, maar afgelopen week werd dat nog wat opgehoogd en uiteindelijk mogen we 104 deelnemers verwelkomen in het Denksportcentrum in Leiden. Met dank aan Chris de Weert die binnen no-time het toernooi op heeft weten te zetten.

Twee uitgesproken favorieten
De spelers hadden er duidelijk zin in en de partijen in de eerste twee vierkampen werden vrijwel allemaal scherp opgezet. Alleen Elgersma – Beerdsen begon redelijk rustig, maar het was wel duidelijk dat de zwartspeler niet snel genoegen zou nemen met een vreedzaam einde. In een Siciliaan met 3.Lb5+ pakte Onno het rustig aan en probeerde hij het strategisch belangrijk veld d5 onder controle te houden. Uiteindelijk zag wit zich toch genoodzaakt om een paard op d5 te zetten om na een ruil terug te nemen met de pion. In tijdnood wist Thomas opeens twee pionnen buit te maken en ondanks de aanwezigheid van ongelijk lopers kon hij uiteindelijk toch de volle buit binnen halen.

De andere partij in de top vierkamp was Pijpers – Labruyere. De witspeler moet de kleuren van de organiserende vereniging verdedigen en is samen met Thomas Beerdsen de uitgesproken favoriet om de groep te winnen. Roger Labruyere was op eigen verzoek in groep 1 geplaatst en het zal voor hem een mooie uitdaging zijn om het op te nemen tegen drie spelers die toch wat hoger ingeschat zullen worden. Hij trad in de voetsporen van wereldkampioen Magnus Carlsen en koos met zwart voor het Marshall gambiet in het Spaans. Arthur pakte de pion en wist vakkundig de zwarte dreigingen te neutraliseren en kreeg wat voordeel. Eén onhandige zet gaf zwart een goede kans om direct gelijk te maken. Toen dit werd gemist, was het snel voorbij.

Aan elkaar gewaagd
In de tweede vierkamp mocht LSG-voorzitter Raoul van Ketel het met wit opnemen tegen Bram van der Velde. Geen onbekende want Bram is behalve lid van DSC ook LSG-er en de twee zijn elkaar al eens eerder tegen gekomen. Bram speelde een moderne variant van het Dame Gambiet met snel a7-a6 wat door Raoul extreem scherp werd aangepakt en hem al snel een aardig initiatief opleverde. Toen hij niet helemaal nauwkeurig verder speelde, kwam Bram helemaal terug tot hij met 17…Dd6? de fout in ging. Het vervolg werd door beiden ook niet helemaal vlekkeloos gespeeld, maar uiteindelijk was het Raoul die het volle punt wist te scoren. Een behoorlijk krankzinnige partij.

Het is in deze groep erg lastig in te schatten wie er favoriet is. Op basis van de Elo rating zijn de vier spelers erg aan elkaar gewaagd. De relatief jonge Ardin Bosboom speelde met wit tegen de ervaren Dirk Floor een interessante Nimzo met f2-f3. Wit offerde een pion om een aanval op te kunnen zetten op de koningsvleugel. Zwart had alles prima onder controle tot hij met 16…Lxc3 een enorme bok schoot. Door een vervelende matdreiging op g7 moest zwart een hele belangrijke pion op d6 inleveren en niet veel later ook nog eens een kwaliteit. Hoewel wit het waarschijnlijk wel ergens nauwkeuriger had kunnen spelen, kwam de overwinning niet echt in gevaar.

Morgen wellicht ook wat vuurwerk uit de andere groepen. Als we wat moois tegenkomen, zullen we dit zeker met u delen.

Voorlopig kunt u een deel van de partijen uit de eerste ronde al naspelen.

Alle uitslagen zullen worden verwerkt op de Vierkampen pagina.