100% in B en C

In de A-groep zijn er veel kanshebbers voor de titel waarvan er na de 4e ronde al niemand meer 100% had. In de B- en de C-groep is wel anders.

B-groep
Slechts 1 speler had hier nog geen halfje afgestaan. Tom van’t Hoff mocht met wit tegen Olaf Vlieger proberen om dat zo te houden. Na een kleine onnauwkeurigheid van zwart kreeg Tom groot voordeel. Toch liet hij zwart terug komen in de partij waardoor hij ‘slechts’ een eindspel met een pion meer kreeg. Ook dat bood goede kansen totdat de hele damevleugel werd opgelost en er een remise toreneindspel op het bord kwam. Wit probeerde nog een laatste truuk… en die werkte! Olaf blunderde en Tom kon weer een vol punt bijschrijven.


Nog steeds 100% en nog maar één achtervolger. Wouter Terlouw kwam op 4½ door een overwinning op Levi Nies. Zij zullen onderling uit gaan maken wie de B-groep zal gaan winnen.

C-groep
Bij aanvang van de 5e ronde waren er hier nog 3 deelnemers die al hun partijen hadden gewonnen. Jelle van Haaften mocht het met wit opnemen tegen Emilien Hallibert. Na een rustige opening werden er in de daarop volgende tactische fase door beide partijen wat foutjes gemaakt. Het eerste kritieke moment was op zet 16 waar wit met 16.f4 voordeel had kunnen krijgen. In plaats daarvan speelde hij 16.f3 waarna zwart direct toe had kunnen slaan. Hij profiteerde niet direct, maar uiteindelijk maakte wit de laatste fout waardoor Emilien op 5 uit 5 kwam.


Emilien Hallibert wint ook zijn vijfde partij

De derde speler met 4 uit 4 was Chingthang Ngangbam die met wit tegen Timo Kroon moest. In een vrije tamme opening was er lange tijd helemaal niets aan de hand. Wit had wat meer ruimte maar verder was de stelling gewoon gelijk totdat zwart met 19…Te6? In de fout ging. Wit profiteerde onmiddellijk en behield daardoor zijn 100% score.

In de laatste ronde mogen deze twee dus onderling uit gaan maken wie er met de hoofdprijs vandoor zal gaan.