Top vier maakt geen fout

Bij de zaterdagochtend ronde is het altijd even afwachten om te zien wie er goed is uitgerust en wie niet. Wie is er scherp en wie laat er wat liggen. In dit geval bleken de toppers in ieder geval alles onder controle te hebben hoewel dat bij de ene wat makkelijker ging dan bij de ander.

Casper Schoppen was de eerste der favorieten die een vol punt had binnen gehaald. In een Konings Indiër met tegengestelde rokades zag zijn tegenstander zich genoodzaakt eerst een pion en daarna een kwaliteit te offeren waar hij onvoldoende compensatie voor bleek te hebben.


Casper Schoppen behaalde een vrij eenvoudige overiwnning

Intussen leek de andere LSG-troef ook hard op weg naar een vol punt hoewel dat allemaal niet zo makkelijk ging. De jeugdige Jip Damen uit Voorschoten maakte er een echt gevecht van wat deed denken aan vroegere tijden waar er niet zo zorgvuldig met materiaal om werd gegaan. In een soort Konings Gambiet verlieten beide spelers al snel de bekende paden en miste wit zelfs wat goede kansen. Een zetherhaling werd – al dan niet bewust – uit de weg gegaan, maar gaf zwart wel de kans om te consolideren. Uiteindelijk trok de grootmeester toch aan het langste eind.


Jip Damen speelt 1.e4 in zijn partij tegen Predrag Nikolic onder toeziend oog van Loek van Wely

Loek van Wely deed het allemaal wat rustiger aan. In een rustige Engelsman liet hij zijn tegenstander Bram Klapwijk komen, pakte onderweg een pionnetje mee en ving de pionnenstorm van zwart kalmpjes op.

De nummer vier van de plaatsingslijst – Rick Lahaye – had heel wat meer moeite en uiteindelijk ook een flinke dosis geluk nodig om bij te blijven. Met zwart speelde hij de opening snel en oppervlakkig wat werd afgestraft door de talentvolle Jonas Hilwerda. Wit won een pion en leek alles onder controle te hebben totdat hij een tweede pionnetje pakte en even niet goed oplette. Rick was er als de kippen bij, won een kwaliteit en had daarna geen moeite meer om het eindspel te winnen.


Jonas Hilwerda kon het net niet bolwerken tegen Rick Lahaye

Behalve deze vier zijn er nog zes andere spelers met 2 uit 2.

B-groep
Aan bord 1 speelde de jonge Robin Duson een puike partij. Ze strafte het wat trage spel van haar tegenstander Dick van der Berg genadeloos af. Met kleine zetjes richtte ze al haar stukken op de witte koning totdat de witte stelling eigenlijk als vanzelf in elkaar stortte.

Hier zijn er nog 7 spelers met de vollle 100%

C-groep
Ook in deze groep was de partij aan bord 1 erg overtuigend. Niels Engelen speelde met zwart iets te passief in een wat onschuldige versie van het Scandinavisch en gaf wit een makkelijk te spelen stelling. Nog wat onnauwkeurigheden wist Coen Stoop eenvoudig het punt binnen te halen.

Hier staan er – net als in de A-groep – nog 10 mensen gezamenlijk bovenaan.

Geplaatst in Noteboom 2019