Geen zenuwen maar wel zenuwblokjes

Casper Schoppen was net als vanmorgen de eerste die op 100% bleef staan. Hij was ingedeeld tegen Sebastian Halfhide maar die meldde zich – nadat de indeling al was gepubliceerd – bij de wedstrijdleiding af omdat hij ziek was geworden. Niets aan te doen maar toch wel jammer voor de strijd aan de topborden. Casper kon zich in ieder geval relaxed voorbereiden op de belangrijke avondpartij. Aan de andere borden werd er wel volop strijd geleverd.

Rick Lahaye heeft wel wat met zenuwblokjes. In zijn eerste partij dit toernooi kreeg hij ook al met wit pionnen op e4 en d4 tegenover zwarte pionnen op e5 en d5. Ook vandaag stond er na 10 zetten zo’n blokje op het bord tegen Simon Elgersma. De stelling was ook nog eens volkomen symmetrisch. De vraag is altijd hoe lang zwart dat vol kan houden. Net op het moment dat zwart waarschijnlijk gelijk kon maken, ging hij de fout in door te blijven volharden in het behouden van de symmetrie.


Rick Lahaye won ook zijn derde partij

Aan bord 1 maakten de spelers het nog bonter. Ik weet niet eens hoe je het zou moeten noemen, maar laten we het op een mega zenuwblok houden. Met 17.d4 had wit vier op een rij met zijn pionnen op b4, c4, d4 en e4. Daar tegenover stonden drie zwarte pionnen op b5, c5 en d5. Loek vond 17…e5 wat te veel van het goed wat estetisch gezien natuurlijk wel de enige juiste zet zou zijn geweest! De grootmeester koos voor een betere optie, offerde een kwaliteit en kreeg daar meer dan voldoende compensatie voor terug. Wit verdedigde zich niet optimaal waarna het snel van kwaad tot erger ging en ook Van Wely op 3 uit 3 kwam.


Loek van Wely aan zet tegen Stefan Bekker

Wat tot nu toe op viel aan het spel van Predrag Nikolic was dat het vooral razendsnel was. Het was dus opmerkelijk om te zien dat hij nu tegen Harold van Dijk al snel een tijdsachterstand had. Harold speelde met zwart het Benko gambiet snel en actief. Maar Predrag speelt al ongeveer heel zijn leven dit type stellingen en wist dan ook waar het om draaide. Toen zwart even verslapte, sloeg wit hard toe.


Harold van Dijk in opperste concentratie voor aanvang van zijn partij

De vijfde speler die al zijn partijen heeft weten te winnen is Jeffrey van Vliet. Met rustige positionele middelen wist hij Adrian Clemens te verschalken en zo ook op 3 uit 3 te komen. In de groep met achtervolgers won LSG-er Eelke Wiersma een vlot potje met de zwarte stukken.

B-groep
Net als de vorige ronde liet Robin Duson zien waarom ze een van de grote favorieten is om de titel in de B-groep te winnen. Ook Victor de Vries was met zwart niet opgewassen tegen de dadendrang van de jongedame. Robin deelt nu de koppositie met Johan Wuijts en Duleen van Gunsteren.


Robin Duson in actie tijdens de tweede ronde

C-groep
Ook Coen Stoop kon een goed vervolg geven aan zijn verblijf aan bord 1. Dit keer wist hij met zwart met wat geluk Philidoriaan Wim de Ruyter te verslaan. Er zijn nu vier koplopers met het volle pond.


De Ruyter vs Stoop

Geplaatst in Noteboom 2019