Foto’s prijsuitreiking

Vijfvoudig kampioen Nikolic

Vijfvoudig kampioen Nikolic

Het fotoalbum van de prijsuitreiking is beschikbaar.

Geplaatst in Foto's
1 Reactie op “Foto’s prijsuitreiking
 1. Eric schreef:

  Tijdens de prijsuitreiking werd Predrag Nikolic niet alleen gehuldigd voor zijn overwinning dit jaar, maar tevens om het feit dat hij de enige speler is die het Noteboomtoernooi maar liefst vijf keer heeft gewonnen! Zelf voegde Nikolic daaraan toe dat hij misschien ook wel de oudste winnaar aller tijden is.

  Dat laatste heb ik gecontroleerd: het klopt. Met zijn leeftijd van 58 jaar is Nikolic inderdaad de oudste winnaar van het Noteboomtoernooi. Om plaats 2 komt dan de 53-jarige Michail Botwinnik die het toernooi in 1965 op zijn naam schreef. Dezelfde leeftijd hadden overigens ook nummer 3 (Adriaan de Groot in 1968) en nummer 4 (Predrag Nikolic zelf in 2014).

  De jongste winnaars allertijden waren de 15-jarige Jan Timman in 1967 en de 16-jarige John van der Wiel (in 1976) en eveneens 16-jarige Robby Kevlishvili (in 2018).

  De gemiddelde leeftijd van alle Noteboom-winnaars is 32 jaar. Overigens werd het toernooi tot 1978 als vierkamp georganiseerd en sindsdien als zesrondig Zwitsers toernooi. De resultaten van die twee perioden zijn daarom niet helemaal vergelijkbaar.

  Des te groter de bijzondere prestatie van Nikolic, die het zware zesrondige open Zwitserse toernooi als 58-jarige veteraan wederom op zijn naam zette!