Verslagen:
Ronde 5 en 6
Ronde 3 en 4
Ronde 2
Ronde 1

Ronde 5 en 6: Van den Doel dus

Het toernooi is afgelopen. Erik van den Doel ongedeeld winnaar, zoals door velen verwacht. Op de zondagochtend rekende hij eerst af met Noteboom-veteraan Bernd Kohlweyer, daarna was de verrassende Ivo Wantola aan de beurt. En dus een fraaie 6 uit 6. Op de tweede plaats DSC'er Chiel van Oosterom, die mede dankzij een bye in de tweede ronde in de luwte 5 overwinningen boekte en zodoende ongedeeld tweede werd. Op de voet gevold door de heren Wantola, Van Delft, Jonkman en Van Vliet.

Bovenstaande scenario speelde zich ook in de B-groep af. Michiel Vergeer van Philidor Leiden behaalde ook de perfecte score. De tweede plaats was voor jongedame Talitha Munnik, die naast haar bye op vrijdagavond 5 punten liet aantekenen.

De druiven waren zuur voor LSG'er Mark Irwin. Op zondagochtend moest hij tegen teamgenoot Wantola, die het presteerde om Irwins achternaam verkeerd te spellen. Een langzame manoeuvreerpartij en triplering op de h-lijn brachten de winst voor Mark aantoonbaar binnen bereik. Maar verlaten van alle goden liet hij zich pardoes mat zetten. De zesde ronde bracht hem niet veel beters. Na remise uit de weg te zijn gegaan, ging hij in slechte stelling op zet 39 door de vlag. Weer 4 uit 4 en weer buiten de prijzen, net zoals in het jubileumtoernooi 1995, toen hij in de vijfde ronde verslagen werd door de latere winnaar Ziatdinov.

De spektakelprijs werd dit jaar gedeeld door Sander van Eijk en Harmen Jonkman voor hun fraaie Koningsgambietpartij uit de tweede ronde. De jury twijfelde niet, ook niet over de beslissing om beiden te eren, ook al won Jonkman de partij.Ronde 3 en 4: afzien

De tijden veranderen. Nog steeds gaan schakers op zaterdagavond stappen, maar nu komen ze op zondagochtend gewoon achter het schaakbord. De rokers daarentegen hebben het zwaar dit jaar. Sinds het rookverbod in openbare scholen van kracht geworden is, moeten ze de buitenlucht in. En het was koud gisteren, ondanks een prettige winterzon.

Eerst met de B groep beginnen. Daar is Michiel Vergeer van Philidor Leiden na vier ronden ongdeeld koploper. Een beetje Bekende Nederlander, want incidenteel te zien op TV in de hoedanigheid van onderzoeker van het CBS. Achter hem een zestal schakers op een half punt achterstand, veelal opgelopen door een bye in een eerdere ronden.

In de A groep viel allereerst de afwezigheid van Dennis Ruijgrok op. Hij kon op zaterdagavond niet aanwezig zijn en bleef dus op 2½ punt staan, inclusief een solide remise tegen Merijn van Delft. Erik van den Doel gaat onverstoorbaar verder: met kleine middelen en grote precisie duwt hij alle tegenstanders van het bord. De LSG'ers Ivo Wantola en Mark Irwin staan verrassend ook nog op 4 uit 4. Ivo dankzij een fraaie overwinning op Yorick ten Hagen in de derde ronde en een fout van Gert Legemaat in de vierde ronde; Mark dankzij loodzware overwinningen op clubgenoot Wim Heemskerk en Patrick Driessen. Twee spelers hebben 3½ punt: Chiel van Oosterom en Bernd Kohlweyer. Achter hen een 20-tal spelers op 3 punten.

De vijfde ronde is nu bezig. De indeling is weer opmerkelijk: twee titelhouders tegen over elkaar, Kohlweyer - Van den Doel, en twee LSG'ers die hun ontlopen: Irwin - Wantola.

Harmen Jonkman kwam drie kwartier te laat, zoals hem vroeger ook wel eens overkwam als hij met de eerste trein uit Beverwijk moest komen. Nu werd hij nog om 8.30 gesignaleerd op MSN. Het betere plugwerk?Ronde 2: ontwaken

Weinig spannends op de zaterdagochtend. Ongeveer 90 deelnemers prefereerden een goede nacht slaap boven de authentieke, soms ietwat brakke, beleving van het spelen van alle ronden. De 170 bikkels die er wel waren zorgen niet voor veel spektakel. In de A-groep wonnen alle titelhouders. Het verlies van de lokale subtoppers Van Ketel en Van Vliet was voor de Leidse supporters dan wel teleurstellend, echt verrassend kon het niet genoemd worden gezien de bijna gelijkwaardige tegenstanders. Wellicht dat we in de 3e ronde een aantal interessante confrontaties zullen krijgen tussen de 13 resterende spelers met 100%.

In het PGN bestand zitten twee partijen die veel naspeelplezier verschaffen. Een romantisch Koningsgambiet tussen Van Eijk en Jonkman en een spannende Draak in de partij Ruijgrok - Otto. Beide partijen kennen een ongelijke materiaalverhouding.

In de B-groep ging het er ook rustig aan toe. De ratingfavorieten remiseerden, waardoor er nu nog een select groepje van 7 spelers is zonder puntverlies. Het serieuze werk moet echter nog beginnen!Ronde 1: vrijdagavond

Het toernooi is begonnen met zo'n 260 deelnemers. Een volle bak daar in het Visser 't Hooft scholengemeenschap, ook al nemen behoorlijk wat schakers een bye in de eerste twee ronden. De rest moet vol aan de bak.

Zo ook de Duitse meester Bernd Kohlweyer, maar die had zich de eerste ronde ongetwijfeld wat eenvoudiger voorgesteld. Na een trage opening werd hij overrompeld door A. Buyten en moest een kwaliteit inleveren, waarna deze de druk niet aankon en alsnog verloor. Zie partij.

De andere titelhouders, GM Erik van den Doel, Harmen Jonkman en Merijn van Delft wonnen wat regelmatiger hun partijen; 'local hero' Fred Slingerland kwam niet verder dan een moeizame puntendeling tegen Huib Nieuwland.

Morgenochtend volgt de tweede schifting, daarna zal er 'op weerstand' worden ingedeeld. Dan zal er ongetwijfeld meer te melden zijn...

Als laatste wil ik nog even opmerken dat er met de barbezetting een uitermate sterk bekerteam geformeerd had kunnen worden. De heren Strijbos - foto - , Van Blitterwijk, Van Wissen en Van Wessel komen toch makkelijk aan een gemiddelde van 2300+.