Noteboom 2014

Slotverslag 74e Daniel Noteboomtoernooi 2014

Met 294 deelnemers uit vele windrichtingen gaat de 74e editie van het Daniel Noteboom toernooi de boeken / digitale archieven in als een zeer geslaagd evenement. Sportiviteit en gezelligheid stonden zoals altijd hoog in het vaandel, waardoor het ervaren arbitrale kwartet nauwelijks hoefde in te grijpen.

Liefst 95 inschrijvingen vielen te noteren in de C-groep. Deze groep is en blijft een bijzondere, zelfs zonder de aanwezigheid van Barend. Er werd geblindschaakt, er werd gestreden, er werd geblunderd, soms fraai gemanoeuvreerd en prachtig geschwindeld. Aan het eind van de rit bleek Cas Kok de sterkste, met 6 overwinningen zal niemand ontkennen dat hij de terechte winnaar was.

Het aantal van 95 werd overtroffen in de B-groep, waar de teller op 101 deelnemers bleef steken. ELO-favoriet Jordy Schouten van de Pion uit Roosendaal begon sterk, maar kon het hoge nivo niet vasthouden tijdens de laatste (zware) ronden van het toernooi. Met ogenschijnlijk gemak handhaafde Marco de Mooij zijn 100% score tot aan ronde 6. Toen werd hij wel degelijk even aan de tand gevoeld door de verrassend sterk spelende Johan Wuijts, maar deze bleek niet bereid tot een alles of niets strategie. Ongedeeld winnaar werd dus Marco de Mooij, waardoor eindelijk weer eens een LSG-er tot winnaar kon worden uitgeroepen.

De A-groep was met 5 GM’s en 4 IM’s van ‘normale’ Noteboom-sterkte, hoewel menig weekendtoernooi jaloers zal zijn op zo’n veld. Tel daarbij de 10 FM’s / WIM’s (een enkeling vroeg zich af of deze combinatie dubbele korting opleverde) en we mogen spreken van een brede top. Door het vroegtijdig indelen op weerstand kunnen er gekke dingen gebeuren. Wat niet gek was, was dat Predrag Nikolic zijn partijen relatief makkelijk won. Wat wellicht een tikkeltje jammer voor de spanning was, was dat de concurrentie al snel punten morste. De enige ‘kraker’ kwam pas in ronde 6, waar Igor Rausis het niet aandurfde om Predrag serieus te testen. Binnen 5 minuten was duidelijk dat Predrag Nikolic het 74e Daniel Noteboom toernooi gewonnen had, en daarmee het record van 4 overwinningen in zijn trotse bezit heeft. Daarmee is ook een einde gekomen aan het tijdperk Leon Konings, de laatste LSG-er die het Noteboom toernooi wist te winnen. Rausis was met de remise zeker van de 2e plaats, waar later Ikonnikov zich nog bijvoegde.

De schoonheidsprijs werd gewonnen door Gerrie Bloothoofd, voor zijn fraaie winst op Wagenaar in ronde 3.

Maarliefst 22 families streden mee om de felbegeerde familieprijs. De beste 2 scores per familie was de basis voor de ranglijst. De familie Keetman, met 3 pionnen sterk vertegenwoordigd, won de allereerste Daniel Noteboom Familieprijs met 8,5 punt. De strijd om de Clubprijs werd overtuigend gewonnen door HMC Den Bosch, met 16,5 punt bleven ze de concurrentie een vol punt voor. Een heerlijke taart is naar jullie onderweg, binnenkort horen jullie wanneer deze bezorgd zal worden.

Rest mij iedereen van de organisatie, en natuurlijk alle deelnemers, bij deze nogmaals te bedanken voor wederom een fantastisch toernooi. Alle prijswinnaars, van harte gefeliciteerd met jullie welverdiende prijzen. Volgend jaar editie 75, het behoeft geen betoog dat we ons uiterste best zullen doen om hier een speciale, gedenkwaardige editie van te maken. Voor wie de agenda al klaar heeft liggen, van 13-15 februari 2015 zal dit plaatsvinden.

Graag tot dan! Rudy van Wessel