Nog ’n bier, asseblief! slaat toe in Nijmegen

waalkadetoernooi
Zondag 25 mei werd voor de dertiende keer het Waalkadetoernooi in Nijmegen georganiseerd. Ook dit jaar was er een team met LSG-ers present. En met succes!

Dit prachtige toernooi wat – zoals de naam al doet vermoeden – traditioneel aan de vele terrassen aan de Waalkade wordt gehouden, was ook dit jaar een groot succes. De 26 teams konden de hele dag genieten van het schitterende weer en de uitstekende organisatie. Doordat de teams in drie groepen werden ingedeeld, werd er een gesloten 8-kamp gespeeld.

Vorig jaar moesten we de overwinning nog laten aan Apeldoorn die ons op bordpunten voor wisten te blijven. Dit jaar waren Jan-Willem de Jong, Jan Sprenger, Edwin van Haastert en Arthur Pijpers als eerste geplaatst, maar de concurrentie was groot. Ook het team uit Apeldoorn (Nog te overleggen…) – met o.a. de grootmeesters Roeland Pruijssers en Maarten Solleveld – was weer van de partij. De andere grote concurrent was ‘The rising and falling stars’, een team dat bestond uit GM Sipke Ernst, GM Ruud Janssen en de gebroeders Van Foreest. Een outsider voor de titel was ‘Ladies first!’ waar een deel van het Nederlandse Olympiade team (GM Zhaoqin Peng, Anne Haast en Bianca Muhren) was te bewonderen.

Waarom die vreemde teamnamen zult u zich afvragen. Ook dit is een traditie bij dit toernooi waar er ook nog een leuke prijs verbonden is aan de meest originele naam. Deze prijs werd dit jaar gewonnen door ‘Jiono Jones and the Crusade at the River Waal Rampart’, waarbij de eerste naam nog een anagram is van de teamleider Jos Nooijen. Op de site van het toernooi zijn alle teams (namen en spelers) terug te vinden.

De eerste ronde stond al meteen een pittige wedstrijd op het programma. Ter voorbereiding op de Olympiade in Tromso dit jaar hadden de dames besloten om alvast wat ritme op te doen en te werken aan de teamspirit. Jan-Willem had plaats genomen aan bord 1 om de sterke spelers te neutraliseren en om te zorgen dat Jan niet tegen zijn angstgegner Pruijssers hoefde te spelen. Een degelijk remise tegen Peng was een prima resultaat. Arthur en Jan wonnen vrij regelmatig van Lisa Hortensius en Anne Haast en ik moest na een matige opening terug vechten tegen Bianca Muhren. Ondanks een matige techniek wist ik ook een vol punt te scoren en wonnen we dus overtuigend met 3½-½ . Dat was een veelbeovend begin!

Pittige wedstrijd in de eerste ronde
Pittige wedstrijd in de eerste ronde (Foto: Zhaoqin Peng)

Jan was zo vriendelijk om zijn partij tegen Anne van commentaar te voorzien:

De volgende rondes moesten we tegen de relatief zwakkere teams spelen omdat de toppers gepland waren voor ronde 6 en 7. Gelukkig maakte we daarin geen fouten en wonnen we met 4-0 van de ‘Keicheckers’ en met 3½-½ (onze favotiete uitslag waarbij JW altijd netjes remise maakte aan bord 1 en de rest zijn partij won) van ‘Lekker belangrijk’, ‘Jiono Jones and the Crusade at the River Waal Rampart’ en ‘Er is een portemonee gevonden op het terras bij Vivaldis!’. Vooral die laatste overwinning was erg knap omdat in dat team o.a. GM Martijn Dambacher en (voor vele LSG-ers) oude bekende Maarten Strijbos (2330) mee deden. Maarten heeft 4 jaar voor LSG gespeeld en o.a. in een seizoen 9 uit 9 gescoord in LSG 1.

Een snelle overwinning uit de wedstrijd tegen Jiono Jones en kornuiten:

Ronde 6 beloofde al een soort ‘vorentscheidung’ te zijn. De ‘Rising and falling stars’ hadden eerder in het toenooi met maar liefst 4-0 gewonnen van het team uit Apeldoorn. Bij verlies zouden we geen eerste meer kunnen worden en bij 2-2 moesten we de laatste ronde winnen van Apeldoorn en dan zou de beslissing wederom om bordpunten gaan. Hierbij gingen we er vanuit dat de Stars ook hun laatste ronde wel zouden winnen. Kortom; een cruciaal duel!
Arthur leek niet helemaal scherp na zijn eerdere 5 overwinningen en gaf in de opening zomaar een pion weg tegen Lucas van Foreest (2180). Gelukkig ging hij er daarna eens goed voor zitten en wist hij alsnog een halfje te pakken. Ik had intussen een heerlijk potje gespeeld met zwart tegen de Europees jeugdkampioen t/m 14 jaar.

JW speelde een uitstekende pot tegen Sipke Ernst en won een pion. Wit had wel wat vage compensatie maar zwart had absoluut geen reden tot klagen. Om onbegrijpelijke redenen koos JW ervoor om zijn dame te offeren tegen een toren en een stuk. Vanaf dat moment liet Sipke zijn klasse zien en gaf hij JW geen kans meer waarna de stand in de wedstrijd weer in evenwicht was (1½-1½ ). Alles hing dus af van de partij van Jan die op dat moment al een zeer goed eindspel had met meer tijd op de klok. Dat hij die druk aan kan heeft hij dit seizoen al eerder bewezen in de wedstrijd tegen Voerendaal toen hij een dame-eindspel tegen Sielecki wist te winnen en ons een belangrijke 5½-4½ overwinning bezorgde. Ook nu ging het hem feilloos af en wonnen we dit zeer belangrijke duel met 2½-1½ . Hieronder kunt u de overwinning van Jan (incl. commentaar) naspelen. Zeker de moeite waard!

Door deze overwinning sloegen we natuurlijk aan het rekenen om te zien welk resultaat nodig was voor de eerste plaats. Bij aankomst in het laatste café bleek Apeldoorn te hebben verloren van ‘Ladies first!’ en waren zij dus kansloos voor de eindoverwinning. Bij een 3-1 nederlaag zouden we in elk geval de Stars voorblijven en begonnen we de wedstrijd (iets te) relaxed. Binnen no-time hadden JW (tegen Pruijssers) en Arthur (tegen Lammens) verloren en stonden we 2-0 achter… Ik was zelf nog bezig maar Jan schijnt ook zeer slecht te hebben gestaan tegen Solleveld. Een klein beetje extra spanning kon geen kwaad en ik wist mijn eindspel met een kwaliteit meer tegen Rijnaarts (2347) dan ook soepel te winnen. Jan maakte nog remise en de buit was binnen! Bij Vivaldi’s aangekomen bleek dat Ernst en co. nog hadden verloren van het team van Maarten Strijbos waardoor het resultaat in de laatste ronde niet eens van belang was…

Kortom; een prachtig toernooi met een dito resultaat. Volgende keer weer?

De winnaars: Nog'n bier, asseblief
De winnaars: Nog’n bier, asseblief (Foto: Zhaoqin Peng)

Eindstand

# Team MP BP
1 Nog ’n bier, asseblief 12 22.0
2 The rising and falling stars 10 19.0
3 Nog te overleggen 10 17.5
4 Ladies first! 9 15.0
5 Er is een portemonee gevonden op het terras bij Vivaldis! 7 12.5
6 Jiono Jones and the Crusade at the River Waal Ramparts 6 13.5
7 Lekker belangrijk 2 6.5
8 Keicheckers 0 7.0

Individuele resultaten:

Jan-Willem de Jong 3 uit 7
Jan Sprenger 6½ uit 7
Edwin van Haastert 7 uit 7
Arthur Pijpers 5½ uit 7

2 reacties op “Nog ’n bier, asseblief! slaat toe in Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*