Nipte nederlaag LSG4

Helaas heeft LSG4 geen punt(en) mee kunnen nemen uit de uitwedstrijd tegen Schaakcombinatie HTV. Het werd een nipte nederlaag. Laat ik beginnen met het slechte nieuws: de verloren partijen.
Aart speelde met zwart op bord 4. Er leek niet veel aan de hand, maar plotseling stond hij in het middenspel slecht. De door hem geplande verdedigingen werden bij herhaling vakkundig om zeep geholpen met als hoogtepunt of dieptepunt een toreninslag op g7. Dat liep mat en daarmee was de eerste nul een feit.
Ondergetekende speelde aan bord 2 met zwart een anti-anti-Marshall. Enige tijd geleden had ik in een soortgelijke stelling een analyse gezien waarin een variant met een paardoffer op g2 voorkwam. Daardoor geïnspireerd offerde ik ook een paard op g2 met de bedoeling de aanval op de witte koning in te zetten.  Jammer genoeg speelde mijn tegenstander het heel nauwkeurig. Nadat hij bekwaam verschillende valkuilen had ontweken nam hij de aanval over. Dat was de tweede nul.
De derde nul was ook de meest onverwachte nl. van onze solide Thomas, ook spelend met zwart. Het begin van de partij was traditioneel. Thomas wordt enigszins teruggedrongen, maar dan komt er altijd wel een moment dat de partij kantelt. Echter niet deze keer. Zijn tegenstander schotelde hem keer op keer nieuwe problemen voor. Elke keer dat ik meekeek dacht ik dat er geen uitweg meer was maar Thomas vond er telkens toch weer een. Helaas hield ook dat een keer op. Later hoorde ik Thomas nog iets mompelen van te vroeg ambitieus spel. Dat was dus de derde nul.
Maar in de tussentijd had Marcel wel al iets tegen gedaan. In een door zwart passief opgezette “Zuke” met Lg4, speelde hij opportunistisch zijn c-pion naar c5. Toen de a- en b-lijn open kwamen door afruil van de pionnen, en zwart ook nog eens inging op de ruil van de witte dame tegen de beide zwarte torens, werd zwart op voor hem onaangename wijze met zijn rug tegen de muur gespeeld. Na nog enkele zetten drongen de witte torens met vernietigende kracht via de a-lijn de zwarte stelling binnen, en restte zwart niets anders dan opgeven.
Folkert Jan speelde op bord drie met wit een correcte remise.  Navraag leerde dat hij tegen een oude bekende speelde, een speler die hij ruim veertig jaar geleden als jeugdspeler regelmatig tegen kwam. “Geschiedenis” achter het bord, maar weinig geschiedenis op het bord. Na een rustige opening leek Folkert Jan een overwicht te krijgen. Op een cruciaal moment kreeg hij remise aangeboden: aanval doorzetten met een onduidelijk pionoffer of zijn actieve stukken terug laten dringen.  Na enig nadenken verwierp Folkert Jan beide opties en koos hij voor het halve punt. Waarschijnlijk een correct besluit, want bij analyse achteraf bleek het pionoffer in elk geval weinig concreets op te leveren.
Rick, onze invaller, speelde op bord acht met zwart eveneens remise. Zijn tegenstander voelde zich tegenover het Frans erg onzeker en koos voor een systeem met De2 en b3.  Zwart moest flink nadenken over een goede opstelling, maar kwam daarna beter te staan (naar eigen zeggen van Rick). Na 14 zetten en met alle stukken op het bord kwam zijn tegenstander met een goed getimed remiseaanbod. Er was inmiddels op tegengestelde vleugels gerokeerd en Rick dacht eerst dat alleen zwart aanvalskansen had, maar na zo’n twintig minuten nagedacht te hebben concludeerde hij dat wit een duidelijk aanvalsplan had, dat sneller leek dan dat van zwart. Met ook nog eens minder tijd op de klok, nam Rick het aanbod maar aan.  Achteraf wel met gemengde gevoelens gezien de uiteindelijke eindstand. Want de aandachtige lezer zal hebben opgemerkt dat SHTV inmiddels vier punten had gescoord met nog twee partijen te gaan.
De eerste die beslist werd was die van onze spits op bord 1, Marco. Al enige tijd voor afloop van zijn partij kondigde hij aan dat meer dan remise er niet in zat zonder onacceptabele risico’s te nemen. Maar Marco moest zelfs nog flink aan de bak om het remise te houden. Nadat zwart zijn stelling had opengebroken en een stuk had gewonnen moest hij het van vage tegenkansjes hebben. Zo ontstond de volgende stelling:

Een mooie remise maar daarmee stond het verlies vast.

Blijft tenslotte de partij van Jan over. Hij was met wit goed uit de opening gekomen. Zijn tegenstander offerde een toren wat niet goed was. Helaas ging Jan op een gegeven moment met zijn koning naar h1 in plaats van naar g1. Zijn tegenstander kreeg daardoor een Paard en twee pionnen terug en een winnende aanval. De voortzetting was echter ingewikkeld en met een schijnoffer van de Dame op g4 wikkelde Jan af naar een gewonnen eindspel van toren en vier pionnen tegen loper en vijf pionnen. Daarmee kwam de eindstand op 4½– 3½. Een nipte maar niet geheel onterechte nederlaag.

Gedetailleerde uitslag:

Schaakcombinatie HTV 2008 LSG 4 1951
1. Stijn Gieben 2120 Marco de Mooij 1965 ½ ½
2. Twan van der Togt 2018 Michael Kubbenga 1888 1 0
3. William van Zanten 2033 Folkert-Jan Geertsma 1993 ½ ½
4. Tjomme Klop 2026 Thomas Thissen 1995 1 0
5. Marco van Straaten 2008 Marcel Mol 2103 0 1
6. Hans Segers 2014 Aart van de Peut 1893 1 0
7. Sander Pauw 1931 Jan Hellenberg 1917 0 1
8. Peter Vorstermans 1912 Rick Derksen 1851 ½ ½

Michael Kubbenga (met input spelers LSG4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*