Net geen stunt Leisb-bekerwinnaar

Na vorig jaar de beker te hebben gewonnen van de Leidse Schaakbond mochten we ten minste 1 rondje meedoen in de KNSB bekercompetitie. Tegenstander was Rijswijk en nadat iedereen de verbazing over het speeltempo te boven was (1:50 uur + 5 seconden increment; alleen het afbreken ontbrak nog) konden we van start.

Na een uurtje had Arthur de theorie van het Schots gambiet verrijkt met Dc1?!, een zet die vermoedelijk weinig navolging gaat krijgen. Ondergetekende was ondertussen vakkundig aangeschroefd in een geweigerd Morra gambiet. Wim en Folkert-Jan een klein minnetje, niet al te dramatisch. Wel allemaal een half uurtje achter op de klok. Mijn tegenstander trof ik even later met een biertje aan de bar; dat gaf enige hoop. En ja hoor; na nog een paar ijzersterke zetten kon op fraaie wijze de kroon op het werk gezet worden. Er volgde echter een uitglijder waarna ik een duidelijk beter eindspel uiteindelijk niet wist te winnen (1/2-1/2).

Arthur had ondertussen wat pionnen meegepakt en moet wel ergens gewonnen hebben gestaan. Helaas werd er al snel weer een pion ingeleverd waarna Arthur het in een toren-loper eindspel met een pluspion maar weinig tijd niet meer zag zitten (1-1).

Folkert-Jan was langzaam maar zeker in het nadeel gekomen en uiteindelijk was de vrije a-pion van zijn tegenstander, ondersteund door een sterk loperpaar, niet meer te stoppen (1-2).

Wim stond ondertussen een kwaliteit achter maar had wel een mooi pionnenfrontje. Onder druk van tijd wist hij zijn tegenstander steeds verder terug te dringen waarna we uiteindelijk rond middernacht nog konden gaan vluggeren (2-2). Daarbij moesten we wel winnen aangezien het resultaat aan het laatste bord bij 2-2 vervalt.

Ik mocht niet mopperen dat mijn tegenstander vergat een hele toren mee te slaan (1-0). Arthur verloor helaas (1-1) waarna Wim en Folkert-Jan met 2 goede stellingen samen voor anderhalf punt moesten gaan zorgen. Het was helaas net niet voldoende; beide stellingen verzandden in remise zodat we er met 2x 2-2 uit lagen. Na de jaarwisseling gaan we weer de provincie in voor prolongatie van de Leidse bondsbeker!

Uitslagen LSG 5 – Rijswijk (beker)

1 Folkert-Jan Geertsma Michael van Liempt 0-1 (½-½)
2 Coenraad Spaans Alexander Cupido ½-½ (1-0)
3 Arthur Belle Jelle Bulthuis ½-½ (0-1)
4 Wim Zwinkels Atze Metz 1-0 (½-½)
Totaal       2-2 (2-2)

Rijswijk naar de volgende ronde na vluggeren (tussen haakjes).

Coenraad Spaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*