Moeizame start vijfde

Zoals bekend is de opzet van de externe competitie behoorlijk gewijzigd. Hierdoor maakt LSG 5 zijn rentree in de landelijke competitie. Dit keer niet in de derde klasse, maar in de nieuw gevormde vierde klasse. Eerste tegenstander was Rijswijk 2. In Rijswijk was sprake van een soort massakamp tussen Rijswijk en LSG, tegelijkertijd werd ook het duel Rijswijk – LSG 4 gespeeld.
Voor mij persoonlijk was het na een langdurige ziekte periode (voor iemand die bijna nooit ziek is, is enkele maanden in elk geval langdurig) behoorlijk wennen. De zetten kwamen er niet al te soepel uit en toen ik een afwikkeling van mijn tegenstander naar een beter eindspel gemist had was ik blij dat hij direct daarna remise aanbood. An offer i could not refuse.
Korte tijd later kreeg ook Daan van zijn tegenstander, die een nog betere vorm betonschaak speelde dan ik ooit heb kunnen spelen, voor de eerste keer remise aangeboden. Daan weigerde het vredesaanbod meerdere keren maar zijn pogingen (tot diep in een pionneneindspel) om meer dan een half punt binnen te halen leverden helaas niets extra op.
Ook Patrick en Rick brachten een half punt binnen. Beide spelers kwamen geen moment in de problemen, maar winst zat er ook niet in.
Mis ging het op de twee top borden. Frans en Henk kregen beide een pittige aanval te verwerken. Frans wist de schade op zich nog wel te beperken tot een pion achterstand, maar met ook een duidelijk mindere stelling was dat toch te veel van het goede in een toreneindspel.
Henk moest zijn dame geven tegen een toren om de aanval van zijn tegenstander af te wenden. Hij bleef nog wel lang tegenstribbelen, maar de nederlaag was uiteraard al lang niet meer te vermijden.
Bij de tijdcontrole was daarmee een 4-2 achterstand een feit. De twee resterende partijen beloofden gelukkig veel goeds. Invaller Stefan had aanvankelijk veel tijd geïnvesteerd in een creatieve partij opzet. In de tijdnood leverde dat een kwaliteit winst op die al snel na de tijdcontrole verzilverd werd.
Wybe had zijn tegenstander bijna de hele partij onder druk. Elke keer als ik dacht dat Wybe eindelijk beslissend voordeel kreeg kwam zijn opponent toch weer met een verrassende verdediging. Wybe liet zich hierdoor gelukkig niet uit veld slaan en bleef pogingen ondernemen. Net voor de tijdcontrole leverde dit eindelijk materiaal winst op (dame+loper tegen twee torens). Nog niet echt eenvoudig, maar Wybe schoof de partij vervolgens knap naar winst.
Het eerste matchpunt van het seizoen was daarmee binnen. De massakamp tegen Rijswijk werd uiteindelijk met 9-7 gewonnen (Rijswijk – LSG 4 3-5)

Gedetailleerd :

Rijswijk 2

LSG 5

Goudriaan , A. (Tony) 1913 Erwich , F.A.G.M. (Frans) 1902 z-w 1 – 0
Metz , A.G. (Atze) 1892 Scheer van der, H. (Henk) 1910 w-z 1 – 0
Oortmarssen van, H. (Hans) 1832 Geertsma , F.J. (Folkert-Jan) 1939 z-w ½ – ½
Tol van der, J.H. (Henk) 1719 Binnendijk , D.C.W. (Daan) 1876 w-z ½ – ½
Stap van der, H.F.A. (Harry) 1805 Derksen , R.H. (Rick) 1842 z-w ½ – ½
Strien van, B. (Bart) 1657 Evenhuis , W. (Wybe) 1891 w-z 0 – 1
Steffers , H. (Hendrik) 1868 Groenendijk , P.A. (Patrick) 1715 z-w ½ – ½
Geerlings , V. (Vincent) 1781 Vleming , S. (Stefan) 1654 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1808 Gemiddelde Rating: 1841 4-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*