Moeizame overwinning LSG IntelliMagic (incl partijen)

Nog geen twee geleden bracht ik de spelers van LSG IntelliMagic op de hoogte van het feit dat ik aan het eind van het seizoen ga stoppen als teamleider. In een van de vele positieve reacties die ik terugkreeg werd gezegd “Jammer Folkert. Als dank gaan we dit seizoen met een serie klinkende overwinningen afsluiten”. Dat beloofde veel en vol vertrouwen reed ik dan ook met twee spelers in mijn auto richting Sas van Gent.

Ruim voor aanvang was iedereen al in de speelzaal aanwezig. Vorig seizoen hadden we nog een onverwachte nederlaag tegen Het Witte Paard geleden en ook dit keer was duidelijk dat dat team de wedstrijd niet cadeau zou geven. Hans Groffen, een van de spelers in de basisopstelling had zich zelf tot non-playing captain gepromoveerd en plaats gemaakt voor grootmeester Attila Csebe. We waren dus gewaarschuwd en toch was daar in de wedstrijd niets van te merken.

De topborden

Op het eerste bord werd de vrede al zeer snel getekend. Edwin speelde tegen de gelijkwaardige Steven Geirnaert en bereikte niets in de opening. Uitgaande van de grotere krachtverschillen op de lagere borden dacht hij dat remise vervolgens wel voldoende zou zijn. Een grote domper was dan ook dat nog geen tien minuten later Mark zijn lange zegereeks (de laatste zes rondes in Tata en de interne afgelopen vrijdag waren goed voor 7 uit 7) afbrak door pardoes een dame weg te geven. En daarmee was het leed nog niet geleden.
Jan Willem had tegen Tom Piceu ook niets bereikt. Sterker nog hij stond minder en het leek dan ook totaal onverantwoord een remise aanbod, dat hem werd gedaan, af te slaan ook al was Eelke op dat moment al ernstig in de problemen.

Eelke had bij de overgang naar het middenspel een aantal onnauwkeurigheden begaan en was tegen de sterkste speler van HWP, Koen Leenhouts, daardoor ernstig in problemen gekomen. Hij probeerde nog tevergeefs onder de druk uit te komen maar de nederlaag bleek onvermijdelijk. Na ongeveer twee en een half uur spelen stonden we daardoor al met 3-1 achter en het was nog onduidelijk waar we volle punten vandaan gingen halen. Predrag en Casper stonden beter, maar Michiel leek wat minder te staan, de stelling van Jelmer vond ik lastig te taxeren, Rudy stond volledig gelijk en Arthur had een klein plusje.
In het bekende vierde uur “kantelde” de wedstrijd. Jelmer kwam niet verder dan remise door zetherhaling. Maar daarna kwamen we snel op gelijke hoogte. Predrag breidde zijn plusje langzaam verder uit. Prettig om een speler in je team te hebben die vanuit bijna niets toch langzaam laverend regelmatig tot winst weet te komen.
Kort voor de tijdcontrole zorgde Rudy voor de 3,5-3,5. Hij had daarbij wel wat hulp nodig van de tegenstander die in tijdnood in een lastig eindspel volledig misgreep. Het overschrijden van de tijd maakte uiteindelijk aan alle twijfels een einde.
Met de resterende stellingen was het vertrouwen in een goede afloop volledig teruggekeerd. Arthur en Michiel hadden materiaal voorsprong, respectievelijk een kwaliteit en twee pionnen, en Casper had nog altijd een iets betere stelling.

De tegenstander van Arthur gaf korte tijd later ook op (4,5-3,5). Casper bleef tot de laatste minuten pogingen ondernemen meer te halen dan een halfje. Het lukte niet maar remise betekende in elk geval wel dat het eerste matchpunt binnen was.
Michiel kreeg van zijn tegenstander, de eerder genoemde grootmeester Csebe, het punt uiteraard niet cadeau. In een analyse heb ik gezien hoe Michiel wel had kunnen winnen. In de praktijk bleek het voor hem helaas toch een te ingewikkeld eindspel. Met de remise bezorgde hij ons wel het tweede matchpunt en zette hij opnieuw een grote stap in de richting van weer een IM-norm, maar winst had hij ook nog goede vooruitzichten om een GM-norm behouden.
Al met al een benauwde zege en niet de beloofde klinkende overwinning. Heren, belofte maakt schuld. Ik zou zeggen maak het waar in de volgende ronde tegen koploper Kennemer Combinatie.

T HWP Sas van Gent 2371 LSG IntelliMagic 2430 4½ 5½
1. IM Steven Geirnaert 2445 IM Edwin van Haastert 2444 ½ ½
2. IM Thibaut Maenhout 2400 GM Predrag Nikolic 2607 0 1
3. GM Attila Czebe 2484 FM Michiel Bosman 2401 ½ ½
4. IM Tom Piceu 2368 IM Jan-Willem de Jong 2450 ½ ½
5. IM Helmut Cardon 2406 IM Rudy van Wessel 2405 0 1
6. FM Rein Verstraeten 2323 Casper Schoppen 2405 ½ ½
7. IM Koen Leenhouts 2487 IM Eelke Wiersma 2347 1 0
8. FM Adrian Roos 2282 IM Mark van der Werf 2413 1 0
9. FM Johan Goormachtigh 2162 IM Arthur Pijpers 2445 0 1
10. FM Glen De Schampheleire 2354 IM Jelmer Jens 2387 ½ ½

 

9 reacties op “Moeizame overwinning LSG IntelliMagic (incl partijen)

  1. Het blijft lang stil na deze strenge woorden van onze lijdsman. Mijn partij eindigde instructief: een vrijpion die naar de overkant ging. Zoals het hoort! Helemaal geforceerd was dat overigens niet, zoals reeds uit Folkert’s kritische commentaar op te maken viel. Toch doet het enigszins afbreuk aan mijn voor het team zo cruciale actie. Aangezien ik geen remise mocht aannemen (in een dooie stelling) moest ik een list verzinnen. Eerst was het wachten op tijdnood. Toen een listig pionoffer (sommige mensen beweren dat het een blunder was) waarmee ik mijzelf inclusief mijn tegenstander uit onze remise-modus trok. Een listige aanval op f7 verleidde mijn tegenstander vervolgens tot een onverantwoorde pionzet, aangezien mijn loper vooral een leeg veld op d5 aanviel. Heel makkelijk te missen, zo bleek. En de rest was makkelijk. Mensen die de zetten willen zien, verwijs ik (voorlopig) naar schaaksite.

    • Jammer dat beide spelers tot op heden de notatie vanaf zet 25 “schuldig blijven”. Het is voor diverse leden leerzaam om te zien hoe je een “dooie stelling” weer tot leven brengt.

  2. Op Schaaksite staat ook een tweede versie van de partij van Rudy die wel compleet lijkt te zijn. Overigens leek me de stelling al bijzonder prettig vooral wit en vooral redelijk risicoloos. Hoewel ik het ‘pionoffer’ natuurlijk niet aan had zien komen 🙂

  3. Dooie stelling?? Ik tel een vrijpion voor wit en een loperpaar op zet 25. Goed, dat ding op e2 is niet de meest actieve maar het lijkt me dat wit hier toch het prettige spel heeft. Voor spelers als Carlsen en Karpov begint het schaken pas vanaf deze stelling! Rudy kan dus in dat rijtje opgenomen worden.

  4. In eerste instantie gefeliciteerd!

    Het valt mijn inziens allemaal mee. Michiel had zeker moeten winnen (geeft zwart bijv. na 46. b5 niet op?) en in de andere partijen lijkt het erop dat er geen al te rare dingen gebeurd zijn.

    Opmerkelijk de remise bij Edwin. Ik ben het met hem eens dat qua wedstrijdverloop een remise in gelijke stelling tegen SvG geen kwaad kan, maar ik vind wit toch een stuk prettiger. Bijvoorbeeld 19. …Lf5: 20. Te8:+ Pe8: 21. Df5:
    —21. …Pf6 22. Dc8+ Df8 23. Dc7 Db8 24. De7 Tb7 25. Dc5 geeft wit initiatief.
    —21. …g6 22. Dg4 De5 23. Td1 Pf6/Tb8 is dicht bij een gelijke stelling, maar ook hier vind dat de witte stelling dankzij de ideeën Da4 (+Da5/Te1) of evtl. c4 makkelijker speelt. Het is allemaal vrij weinig (computer zal 0.00 geven vermoed ik), maar er spelen mensen en het is voor wit volstrekt zonder risico.

    • Ik zag niet echt hoe ik verder zou gaan komen als zwart meteen 22…Pf6 doet en daarna c6-c5. Ik heb wel een loper tegen een paard en een iets betere structuur en ik snap ook wel dat ik volgens de ‘klassieke regels’ weinig risico loop, maar ik vond zijn paard in potentie veel beter als mijn loper. Zwart heeft best was actieve opties zoals a5-a5, c5-c4 of zelfs d5-d4.

      • Op 22. …Pf6 speelt wit 23. Da4 De7 24. Da5 gevolgd van Te1. Bijvoorbeeld 24. …c5 25. Te1 Dc7 26. c4!
        —26. …Tc6 27. Dc7: Tc7: 28. Te5 +/=
        —26. …d4 27. a3!? en b3-b4 komt eraan (ook na bijv. Dd6). Ook dit is prettiger voor wit.

        Ik kan me niet voorstellen dat het zwarte paard ooit beter dan je loper zal zijn. Ik ben het wel met je eens dat wit precies moet spelen om het voordeel te bewaren. Als je het idee Dg4-a4-a5 niet ziet, dan wordt het alvast wazig.

        Sowieso is het natuurlijk makkelijker om objectief naar de stelling te kijken als je rustig thuis zit, dan als je al twee uur aan het spelen bent en deel van het hele proces bent. Vandaar ook geen verwijt, maar ik was verrast over jouw inschatting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*