Matchpunten zijn belangrijker dan bordpunten

In de 2e ronde stond de thuiswedstrijd tegen Sas van Gent op het programma, die in de eerste ronde een overtuigende overwinning tegen Groningen hadden geboekt. (verslag door Robin Swinkels)

Ditmaal leken ze wat minder sterk aan te treden door het ontbreken van Leenhouts en Maenhout. Vervolgens werd ons medegedeeld dat mijn tegenstander mogelijke coronaklachten had en daarom maar thuisbleef voor de veiligheid. (1-0)
Een vrije middag betekende niet automatisch de bar leegdrinken, want die was dicht, zodat er niet op QR-code gecontroleerd hoefde te worden. Wel heb ik even kunnen bijpraten met wat oud-teamgenoten die tegen LSG2 speelden en er lag nog een oude New In Chess over het kandidatentoernooi 2018 in Berlijn, waar Kramnik allerlei creatieve partijen speelde. Ik was het alweer bijna vergeten gezien de perikelen omtrent het recente kandidatentoernooi, maar ook dit bevatte veel interessant materiaal en vooral de partij Kramnik-Caruana was letterlijk het naspelen waard.

Toen ik de NIC uit had werd ik al snel uit mijn eenzaamheid verlost. Arthur speelde voor het eerst in zijn leven Grünfeld en dat ging best goed. Het idee op topniveau is om te equalizen, maar dat mislukte faliekant. Na 10 zetten stond Arthur namelijk al beter. Ikonnikov had, waarschijnlijk omdat de bar toch dicht was, besloten om niet voor een totaal vlakke stelling te gaan met 9.Lxd4. Na 9.Pxd4 kreeg hij echter gratis een zwakke pion op c3 erbij. Arthur ging niet op de meest energieke manier verder en toen vervlakte de partij alsnog. (1,5-0,5)

Predrag ging in de Bogo niet direct voor het centrum en tegenstander Tom Piceu besloot toen maar voor de meest ambitieuze manier te gaan om dit af te straffen. Met een dik centrum en lange rokade (ik weet niet of ik ooit eerder een lange rokade tegen de Bogo heb gezien trouwens) leek dat ook zeker geen verkeerde keuze. Om een gevaarlijke koningsaanval in de kiem te smoren incasseerde Predrag een permanente zwakte op e6 en wist vervolgens met een goed getimed remiseaanbod aan een uitgebreide massage te ontsnappen. Niet dat het praktisch heel eenvoudig was om verder te komen maar ik vermoed dat Predrag met wit in dit type stelling wel enkele marteltechnieken uit de kast zou hebben gehaald. (2-1)

Invaller Andreas was op het laatste moment toegevoegd en had zich alleen tegen 1.d4 voorbereid. Hij trof uiteraard net de tegenstander die vooral 1.e4 speelt. Toch maakte hij soepel gelijk uit de opening, maar niet zonder ondergetekende nog een schrikmoment te bezorgen. Ik kwam net kijken na 16…Dd4, en hier kan wit geforceerd voordeel behalen. Ik vermoed dat beide spelers overzagen dat 17.Tad1, Dxc4 18.Td8, Ld7 niet kan wegens 19.Dxf8#. Toen Andreas vrij snel daarna klaar was vreesde ik het ergste maar er stonden gewoon 2 koningen midden op het bord. Na het missen van het kritieke moment (Jonathan Rowson noemt dit fenomeen ‘Blinking’ in 7DCS) werd al snel alles geruild en de vrede getekend. (2,5-1,5)

Hiermee waren 3 zwartborden voor ons geneutraliseerd en de rest stond in het algemeen prettig. Edwin had een pion geofferd voor een erg gevaarlijke ontwikkelingsvoorsprong, Mark had snel b5 in de Benoni erdoorheen gekregen, Jelmer en Michiel hadden een risicoloos plusje en Casper leek ook goed te staan. Alleen bij Thomas was het compleet onduidelijk. De heren hadden op zet 5(!) een nieuwtje gespeeld en vervolgens kostten de zetten erna ook behoorlijk wat tijd, waardoor er na een zet of 15 nog slechts 10 minuten resteerde in een rommelige stelling.

Mark had al vrij snel alles bereikt wat je met zwart wil in de Benoni, namelijk een licht stuk geruild en b5 er doorheen gekregen zonder verdere concessies. Er waren een aantal mogelijkheden om te profiteren van de open a-lijn, maar nadat die niet benut waren wist Hans Groffen extra ruimte in het centrum te pakken en daarmee het zwarte voordeel te neutraliseren. Mark moest de dames ruilen en toen kon geen van beiden nog wat proberen. (3-2)

Michiel had vanuit een rustige Catalaan een prettig loperpaar bereikt. Bij het snel naspelen valt het waarschijlijk niet op maar wit lijkt na bijv 12.Dxf3 prettig voordeel te hebben. Zoals het ging was de open g-lijn praktisch prettiger voor wit, maar objectief weinig aan de hand. Adrian Roos’ poging tot actief tegenspel met g5 en f5 leidde vooral tot een verzwakking van de zwarte velden, waarna Michiel compleet gewonnen kwam te staan. Met 29.Lh5 komt zwart in een soort zetdwang en kon de buit eenvoudig binnen worden gehaald. Michiel had dit gezien maar ook wat vage spoken. Hij besloot toch voor het veiligere dameruil, waarna Adrian erg nauwkeurige verdedigingszetten produceerde. Een laatste blunder van Michiel voorkwam nog een ongelijk lopereindspel met pluspion. In plaats daarvan ontstond een onduidelijke stelling, waarbij Michiel gezien de stand in de wedstrijd het remiseaanbod maar accepteerde. (3,5-2,5)

Edwin had in de Caro-Kann een tweetal pionnen geofferd voor een flinke ontwikkelingsvoorsprong, waarbij alleen de eerste werd aangenomen. Helmut Cardon was de eerste die de fout in ging door zijn dame passief te laten worden op h7. Dit zorgde ervoor dat zwart zich niet goed kon ontknopen en wit een beslissende activiteit had. In dat soort stellingen is het maken van de juiste keuze tussen een hoop veelbelovende zetten een luxeprobleem. Edwin had echter een paradoxale invasie van het enige actieve zwarte stuk gemist en besloot maar een kwaliteit erbij in de aanbieding te doen. In de analyse kregen we het voor zwart niet dichtgehouden, maar de computer verdedigt natuurlijk heel taai en krijgt dat wel voor elkaar. In de partij kon Helmut ook geen verdediging vinden en ging snel ten onder. Ondanks de niet vlekkeloze uitvoering lijkt me dit een uitstekende kandidaat voor de schoonheidsprijs! (4,5-2,5)

Thomas en Glen gingen zoals gezegd voor de Creativiteitsprijs. Nadat Thomas zijn pionnenblokje in het centrum naar voren ging duwen besloot Glen maar een pion op h7 te snacken. Objectief was dit niet in orde, maar het alternatief was een hele matige stelling. Thomas had vervolgens de keuze tussen de witte koning in het centrum houden of wat pionnen slaan. Hij koos het 2e en dat was objectief goed, maar zoals ik hierboven schreef resteerde een rommelige stelling met aan beide zijden weinig tijd. Ondanks het materiële overwicht speelde de witte stelling wel makkelijker en na enkele zwarte onnauwkeurigheden kwam Glen goed te staan. Die speelde het vervolg erg goed en praktisch uit, door geen tegenkansen meer toe te laten en te profiteren van de zwakke velden in de zwarte stelling. (4,5-3,5)

Casper was rond dezelfde tijd klaar. Vanuit de interessante 4.f3-Nimzo ontstond een strategisch complexe stelling. Zwart had in ruil voor een permanent verzwakte koningsstelling tegenspel over de b-lijn. Casper had met 19.Kg3! dit kunnen tegenhouden en dan in alle rust het strategische voordeel kunnen uitbouwen. Achteraf bleek 19.Tb1 zwart wat meer tegenspel te geven, wat leidde tot een interessante materiaalverhouding D tegen 2T. Van beide kanten werden in mijn ogen de meest natuurlijke zetten gespeeld en dit leidde tot eeuwig schaak. Met deze kennis in het achterhoofd bleek dat wit wat meer praktische problemen had kunnen stellen en dan had zwart het mogelijk nog lastig gekregen. (5-4)

Als laatste was Jelmer nog bezig. Ondanks wat strategisch moeilijke beslissingen (11.dxe4 of 11.Pxe4) wist hij de vaart erin te houden en een prettig eindspel te krijgen van L-P met pionnen op beide vleugels. Waarschijnlijk zit het dichter bij remise dan bij winst maar het blijft erg nauwkeurig spelen met zwart. Ik heb per ongeluk de engine aan laten staan en die vindt op diepte 50 dat het 0.14 is en stelt 23.Kg1 voor, dat u het weet. In de praktijk vonden we dat 28…b6 wit een extra aanknopingspunt gaf en wit reële winstkansen had gehad na een zet als 32.Ke5. Zoals het ging werden in opkomende tijdnood te veel pionnen geruild en Simon wist het vervolgens na de tijdcontrole redelijk eenvoudig te keepen. (5,5-4,5)

Al met al een nogal krappe overwinning, waarbij ik denk dat er eerder meer bordpunten hadden ingezeten. Vooral Michiel en Thomas stonden erg goed en ook bij Mark en Jelmer waren er praktische kansen op een overwinning. Echter 5,5 is genoeg!

Uislagen:

LSG IntelliMagic 1

HWP Sas van Gent 1

Pijpers, A. (Arthur) 2479 Ikonnikov, V. (Vyacheslav) 2499 ½ – ½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2449 Cardon, H.R.A. (Helmut) 2388 1 – 0
Nikolic, P. (Predrag) 2561 Piceu, T. (Tom) 2348 ½ – ½
Swinkels, R.H.A. (Robin) 2506 NO 0 1R – 0R
Willemze, T. (Thomas) 2387 De Schampheleire, G. (Glen) 2365 0 – 1
Schoppen, C. (Casper) 2505 Waele de, W. (Warre) 2290 ½ – ½
Werf van der, M.J. (Mark) 2405 Groffen, H. (Hans) 2141 ½ – ½
Jens, A.J. (Jelmer) 2414 Provoost, S. (Simon) 2214 ½ – ½
Vogt, A. (Andreas) 2295 Decrop, B.R.R. (Benjamin) 2126 ½ – ½
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2353 Roos, A. (Adrian) 2306 ½ – ½
2435 2297 5½-4½

Alle partijen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*