Mamedyarov here we come!

Een van de aantrekkelijke elementen van online schaken is dat de topspelers een stuk beter bereikbaar zijn voor de doorsnee schaker. Daar waar je voorheen eerst je rating richting de 2700 moest krijgen (dat viel al niet mee), dan nog moest proberen een uitnodiging voor het Tata toernooi in de wacht te slepen, voordat je een keer tegen bijvoorbeeld Mamedyarov mag spelen, is dat nu veel makkelijker. Voor LSG-ers is dat moment weer een stuk dichterbij.

Gisteravond promoveerden we van de 5de naar de 4de divisie (Lichess Liga 5A Teamcompetitie #vttQtD6x • lichess.org). Mamedyarov en zijn vrienden spelen natuurlijk in de 1e divisie, dus nog 3 promoties te gaan en hij is een potentiële tegenstander.

Dit keer vond Jan Smeets het tijd worden om de arena te betreden. Een cleane reeks van 8 uit 8 droeg flink bij aan het LSG succes. Ik heb van Jan een mooi voorbeeld geselecteerd over het thema “Karpov’s Billliard balls” uit het boek “Under the surface” van Jan Markos. Het idee van Karpov’s Billiard balls is dat lopers het erg moeilijk hebben om van de ene vleugel naar de andere vleugel te komen. Vaak staat er iets in de weg (f7-e6-d5 in dit geval) en is de enige mogelijkheid om de andere kant te bereiken om via de randen van het bord (h5-d1-a4) te caramboleren. In onderstaande diagram heeft Jan net 11..Pb4 gespeeld. Doordat de zwarte loper op h5 echter niet mee kan verdedigen had wit mooi kunnen profiteren.

Agogia (Georgie)-Smeets

Na 12.Da4 b5 (12..Pc6 terug houdt de schade beperkt) 13.Lxb5 axb5 14.Dxb5+ Pc6 15.Pe5 wordt de loper op h5 node gemist in de verdediging. Na bijvoorbeeld 15..Dc7 (het complexe 15..Da5 16.Db7 Pe7 17.g4 Lg6 18.c4 geeft meer kansen maar ook daar speelt zwart met een loper minder) 16.Pxg6 verliest wit materiaal.

Helaas gaat er veel moois verloren met deze korte tempo’s en speelde wit (hij had ook gebeserkd dus was uperhaupt niet van plan om na te denken) a tempo 12.Db1, waarna Jan comfortabel beter stond.

Goed donderdag gaat het avontuur weer verder. Dan komen we voor het eerst een ander nederlands team tegen, namelijk Zukertort Amstelveen (https://lichess.org/tournament/u7UWw309). We spelen 5+0. Wellicht tot donderdag.

Eelke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*