Magnus Carlsen – LSG: 1-2

LSG is in 2017 nog steeds ongeslagen tegen Magnus Carlsen. In een simultaanwedstrijd waarvan de opbrengst naar het goede doel ging, de Stichting Hoofdzaak, namen 3 LSG-ers deel: Casper Schoppen, Quirinius van Dorp en ondergetekende (Robert Straver). Het was in ieder geval voor mij de ervaring van mijn leven. En ik gok zomaar dat dat het voor de andere twee ook was.

De partij van Quirinius is zo fabelachtig dat hij en hij alleen het met commentaar en analyses op de site mag zetten. Ik verklap alleen dat de uitslag remise was. Dat moet wel, want u zult zo zien dat ook mijn partij in remise eindigde en dus kunt u op basis van de titel concluderen dat Casper gewonnen heeft!

Magnus nam het op tegen in totaal 37 schakers. In diverse (lokale) nieuwsberichten worden grote fouten gemaakt in de verslaglegging. Zo geeft TV Rijnmond in haar journaal aan dat “Lucas van Foreest als enige won en de rest verloor”. Complete onzin. Magnus verloor er drie. Naast Lucas en Casper won ook Marijn den Hartog van Carlsen. Vijf spelers (voor zover we hebben reconstrueren) speelden remise, waarvan Q en ik er 2 waren. De verklaring was simpel: Magnus was evident doodop, de tegenstand was behoorlijk pittig. Hij had zijn deelname aan dit goede doel toegezegd en moest wel spelen. Het siert hem onvoorstelbaar dat hij dit heeft gedaan. Maar oh, oh, wat was hij compleet kapot. Hij oogde niet alleen vermoeid, hij bewoog letterlijk vermoeid en veel wordt duidelijk als je toevallig het genante item op televisie hebt gezien bij RTL Boulevard. Daar predikt Philemon Wesselink dat hij “altijd wel een klik met iemand heeft die hij interviewt” terwijl iedereen met ook maar 1 EQ punt in zijn hersens kan zien dat Carlsen er doorheen zit en in de verste verte niet de kant wil opgaan waar de vragensteller heen gaat.

Even los van dit alles: het was fenomenaal. De beste schaker op dit moment en mogelijk dat we ooit in de toekomst zeggen “aller tijden”, is een fenomeen. De zaal siddert als hij in het midden van de simultaanopstelling gaat staan. Elke deelnemer straalt van oor tot oor als voor de eerste zet de handen worden geschud. Deelnemer Nick Schilder voelt zich weer in basisschool groep 5 als hij voor het eerst 2 zinnen in een musical mag voorzingen.

Quirinius en ik hadden voorafgaand al wat beschouwingen gedeeld. Wat te doen tegen de allerbeste? De conclusie kwam al snel: doe waar je goed in bent. En zo geschiedde.

De partij van Casper Schoppen is een klassieker in de zin van hoe je in een simultaan moet spelen. Carlsen kreeg een prettige plus uit de opening maar het was een plus die je in een gewone partij wil en niet als simultaanspeler. Een mindere zet en direct erna een mega-blunder van Carlsen (zetten 24 en 25) maakten het voor Casper een vrij makkelijke namiddag. Hij mag apetrots zijn op zijn overwinning en het is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat media Van Foreest alle ruimte geven terwijl de jongere Schoppen de Grote Carlsen in een heerlijk potje eraf gooit. De partij, die ik met toestemming van Casper publiceer, kunt u hieronder naspelen.

 

6 reacties op “Magnus Carlsen – LSG: 1-2

  1. In jouw verslag staat ook een fout: het is Filemon i.p.v. Philemon. Verder leuk verslag en het was fantastisch om live te volgen!

  2. Ik heb ook mee gedaan en zat naast Quirinius. Als ik lid geweest zou zijn van jullie vereniging, was dat de gelijkmaker voor (Erasmumus) MC geweest.

    Het klopt, hij was echt doodop. Maar ik ben ook wel eens heel erg moe. En dan lees ik toch nog een verhaaltje voor aan mijn kinderen. Kom op, het is een kerel van net in de 20. Te moe om even de afdelingen te bekijken waarvoor het geld bedoeld is? Een ontmoeting van 3 minuten met de sponsors? Het was een waar top evenement, een pluim voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Magnus hoeft dit niet te doen, maar op mij kwam hij toch wel heel erg vreemd en arrogant over. Maar misschien was het pure vermoeidheid of had hij net een rotbericht gehoord… Desalniettemin een fantastische ervaring en geen cent spijt van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*