LSG7 speelt gelijk en komt daarmee van de hatelijk nul af

De 6e ronde was enerzijds plezierig want we kwamen van de nul af, anderzijds hebben we kansen op meer gehad. Als Rob of ik remise hadden gemaakt dan hadden we nog een puntje meer gehad. Niet dat het er echt toe doet want of we nou laatste of een-na-laatste worden maakt natuurlijk niet zoveel uit maar toch… Een verslag door Luuk Hoogeveen.

Voor ons was het wel de laatste wedstrijd van het seizoen omdat er in de 6e klasse sowieso slechts 7 rondes zijn maar in onze klasse zelfs maar 6 omdat er maar 7 teams in onze poule zitten. Enfin, kunnen we mooi de andere teams supporteren.

Paul, Frank en Ryanne waren deze keer verhinderd en daarvoor vielen Onur Ada, Frank Cools en Chris Molsbergen in, waarvoor dank.

Bord 1 Onur Ada – Ansh Jakhari
Onur kwam al snel 2 pionnen voor en had een prima gedekte pion op e5 die als steunpunt diende voor zijn stukken. Vrij snel ging er daarna nog een paard van de tegenstander af waarna die opgaf.

Bord 2 Werner Hubner – Luuk Hoogeveen
Ik kwam zeer goed uit de opening maar na zet 25 was de energie op en zag ik geen enkele zet van mijn tegenstander meer aankomen. Zo verging het van kwaad tot erger. Mijn voordelige stelling werd een gelijkstaande stelling en daarna verloor ik onnodig een pion en uiteindelijk de partij.

Bord 3 Rob Uittenbogaard – Patrick Meijer
Rob stond een tijdje onder druk maar daar wist hij zich onderuit te werken. In wederzijdse tijdnood(hij 6 minuten, tegenstander 1 minuut) had Rob eeuwig schaak op de slof maar dacht dat er meer te halen viel met een torenuitval. Helaas kon die gewoon worden geslagen en einde partij.

Bord 4 Thomas Panneman – Chris Molsbergen
Mijn tegenstander,Thomas Panneman, had zich voorgenomen vast te houden aan het “Londen”-systeem (hij speelde met wit). Omdat ik daar niet mee bekend was, raakte ik al snel in een wat gedrongen positie met weinig bewegingsruimte! Na een passieve zet van mij, kwam hij met het altijd lastige h4, waardoor mijn toch al slecht ontwikkelde koningsvleugel verder onder druk kwam te staan. Na een correct torenoffer van Thomas was de zwarte koning een vogel voor de kat!

Bord 5 Gregor Waskowsky – Karel van den Burg
London Calling
Afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd met mijn team in KNSB-verband van dit seizoen. Karel Van Den Burg was mijn tegenstander en ik speelde met wit. Ik speelde het Londen systeem waar ik met het vorderen van de tijd steeds minder van lijk te snappen, op zet 14 verlies ik een pion. Net zoals dat deed de dinsdag daarvoor en de week daarvoor enz …
Ik kijk dan trouw mijn partij na, zoals geadviseerd, om de fout eruit te halen, maar vind dan in de volgende partij een nieuwe manier om een pion te verliezen. En dan sta ik ook nog niet echt lekker.
Nou ja … dan maar wat schuiven. Dat geschuif leverde wel wat op, een aanval. Mijn tegenstander moest in de verdediging, hij vergat daarbij niet ook zijn pionnen naar voren te schuiven om zo een vrije pion op c2 te produceren. De onderste rij had ik allang in de steek gelaten. Gelukkig kon ik de partij met een torenoffer in mijn voordeel beslechten, ondanks de pion op c2. Mat in drie.

Bord 6 Simon Schaffeld – Peter Sonneveldt
Ik speelde met zwart. De opening is de Caro-Kann. Zwart speelt loper f5 maar wit maakt er geen werk van om de loper, na hem opgejaagd te hebben met paard en pion, tot afruil te dwingen met Ld3. Door een onnauwkeurigheid verloor wit zijn d4-pion op zet 16. Zwart verkreeg toen een vrijpion. Die vrijpion bleek in het eindspel cruciaal. Uiteindelijk brak het wit op. Na een blunder diep in het eindspel, op zet 54, waarbij wit zijn overgebleven paard verloor aan mijn witveldige loper, gaf mijn tegenstander zich gewonnen.
Het is licht ironisch dat het de zwarte loper is die de beslissing brengt; dezelfde loper die wit in de opening niet tot afruilen dwong.

Bord 7 Frank Cools – Anton Debrliev
Mijn tegenstander zette consequent a tempo met stevige snelle motoriek. Iets wat ik vaak zie en waar ik maar geen weerstand aan kan of wil bieden en vrolijk in het ritme meega.
Wat in mijn beleving meespeelde was dat de opening en het vroege middenspel zichzelf speelde. Gesloten stelling met voorspelbare ontwikkelingen. Boem,…. op zet 15 slaat loper op b7 in op g2. Beide partijen hadden al gerokeerd. Wellicht als ik op mijn handen had gezeten en daar aandacht aan had besteedt, al was het maar zijdelings. Hoe dan ook de inval op g2 bleek (computeranalyse) achteraf te kloppen. Sterker, ook computer slaat in op g2. Meende dat met de koning het offer aannemen fout was. Echter bleek tijdens de analyse toch de beste voortzeting. Maar verloren bleef het. Sympathieke tegenstander die meldde mij iets te moeten bekennen. Hij heeft een rating van 1700 plus. Dat bleek ook wel uit zijn analyse. Dacht en keek “stukken” verder dan ik in mijn mars heb.

Bord 8 Jerry Sandifort – Christine van der Ven
De vorige keer was de teamcaptain een beetje boos op me geworden, omdat er een variant op het bord kwam waarbij ik niet precies wist wat ik moest doen en mijn tegenstander liep prompt over me heen. Tegen Spijkenisse kwam dezelfde variant op het bord… Luuk zag het en we lachten naar elkaar, maar ik een beetje als een boer die kiespijn heeft want já, ik had naar de variant gekeken en já, ik wist nu wat ik moest doen. Oh, wat moest ik ook alweer doen???
Gelukkig reageerde mijn tegenstander niet op de gebruikelijke manier en konden we rustig onze openingen afmaken. In het middenspel won ik de pion op e4, en even later nog één op a2. Ik vond de stelling wel heel ingewikkeld, met allebei 2 paarden, 1 loper en 1 toren. Ik had 6 pionnen tegen 4, maar nog geen vrijpion , maar ik had natuurlijk de tijd om te kijken wat ik het beste kon doen. Uiteindelijk, na wat ruilen van stukken, stoomde er een pionnetje door en gaf mijn tegenstander op.

Spijkenisse 3 LSG 7
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 1665 Ada, O. (Onur) 1639 z-w 0 – 1
Hubner, W.J.P. (Werner) 1783 Hoogeveen, L. (Luuk) 1583 w-z 1 – 0
Meijer, P. (Patrick) 1665 Uittenbogaard, R. (Rob) 1566 z-w 1 – 0
Panneman, T.E. (Thomas) 1544 Molsbergen, C.J. (Chris) 1472 w-z 1 – 0
Burg van den, K.L. (Karel) 1518 Waskowsky, G. (Gregor) 1488 z-w 0 – 1
Schaffeld, S.H.G.W. (Simon) 1504 Sonneveldt, P. (Peter) 1433 w-z 0 – 1
Debrliev, A. (Ariton) 0 Cools, F.G. (Frank) 1455 z-w 1 – 0
Sandifort, J. (Jerry) 1411 Ven van der, C. (Christine) 1469 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1584 Gemiddelde Rating: 1513 4 – 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*