LSG6 verliest 1e ronde niet onverwacht met duidelijk cijfers

Jeroen was op het laatste moment verhinderd. Gelukkig wilde Efstathios wel invallen waarvoor dank. Met een gemiddeld ratingoverschot van 279 punten waren onze tegenstanders veruit favoriet en dat hebben we ook gemerkt. Ryanne en Paul hielden de eer hoog maar de rest verloor hoewel we daar ook nog wel kansen hebben gehad. (verslag door Luuk Hoogeveen)

Zelf gaf ik een pion weg waar ik wel activiteit voor terugkreeg. Mijn tegenstander wist dat echter te neutraliseren en toen stond ik nog steeds een pion achter. Hij tikte het verder gewoon uit en won.

Zoals gezegd Ryanne won en zelf schreef ze daarover:
Ik speelde met wit en mijn tegenstander speelde de opening niet helemaal correct waardoor ik al gauw zwaktes in zijn stelling kon creëren. In het middenspel stond ik positioneel beter. Ik had mijn torens verdubbeld op de d-lijn, er waren geïsoleerde a- en c-pionnen van zwart en mijn stukken staan actiever. In de diagramstelling speelde zwart een voor mij onverwachte zet, Nd5, waar ik even over na moest denken maar ik speelde kalmpjes Qc2. Het paard kon de pion op f4 niet pakken vanwege Bd6.

Op een gegeven moment liet mijn tegenstander dameruil toe. Hier was ik wel blij mee want ik zag dat het eindspel in mijn voordeel zou zijn. Er werden nog meer stukken geruild en op een gegeven moment won ik de c-pion van zwart. We gingen hierna een paardeneindspel in waarbij ik een pion meer had en mijn stukken actiever waren. Ik kwam met het plan om met mijn paard de zwarte koning af te houden, en met mijn koning zijn g- en h-pionnen te pakken om vervolgens met mijn h-pion te kunnen promoveren. Mijn tegenstander offerde nog zijn paard in de hoop de pionnenrace naar de overkant te kunnen winnen maar ik kon met mijn paard zijn pion blokkeren zodat hij eerst helemaal mijn paard moest ophalen, opzij moest gaan alvorens te kunnen promoveren. Mijn tegenstander zag in dat het offer niet correct was en gaf uiteindelijk op.

Gregor werd door zijn tegenstander helemaal vastgezet en kon op een gegeven moment niet anders dan een slechte zet doen waarna hij verloor.

Na een verre van optimaal gespeelde opening kreeg Rob niet het door wit gewenste voordeel. Hij besloot lang te rokeren ondanks zijn wat versplinterde damevleugel. Korte rokade was ook mogelijk maar dat leek hem nog gevaarlijker. De computer vond die dreigingen nogal meevallen en dat was achteraf een betere zet geweest. Zijn tegenstander bleef zijn stelling verbeteren waarbij Rob zich moest beperken tot het heen en weer schuiven van zijn torens en kwam uiteindelijk in een verloren positie terecht.

Paul mocht het opnemen tegen de snelschaakkampioen van Espion en kreeg een partij met een Frans thema op het bord. De partij bleef lange tijd in evenwicht en toen ik op een gegeven moment keek stond er een eindspel op het bord met allebei 4 pionnen en een paard. Even later kwam ik weer langs en had Paul twee pionnen ingeleverd waarbij ik wel zag dat ie er eentje wel terug kon veroveren maar het werd toch wel eng.

Het leidde tot de diagramstelling waarbij Paul net Ne5 gespeeld had en hier schrok ik wel want na Nxg5 Kxg5 Kxe5 konden de stukken in de doos. Paul had echter beter gekeken want na Nxg5 kwam Nxg4 en nu konden de stukken ook wel in de doos maar wel met remise.

Frank kreeg het Slavisch tegen zich waarbij hij zwart op zet zes opzadelde met een dubbelpion op de b-lijn. Met veel manoeuvreren van beide partijen probeerde hij dat zo te houden en probeerde zijn tegenstander om er compensatie voor te vinden. Dat kostte echter veel tijd en energie. Illustratief was de situatie op zet 24 (zie diagram) waar hij de keuze had om zijn loper naar e3 of f4 te spelen. Beide opties waren goed maar het werd uiteindelijk f4. Keuzes en de daarbij behorende bedenktijd bleken de achilleshiel in zijn partij. Daardoor gaf hij zijn tegenstander de gelegenheid om op zet 29 de partij om te buigen en daarna ging hij door zijn vlag. Het ratingverschil was voelbaar en door alle bedenktijd zat hij er al aardig doorheen. Maar hij dacht dat als hij was gaan versnellen het ook in het voordeel van zijn tegenstander was geweest.

Na 24. Bf4 g5 25. Bg3 Ng6 26. Rac1 Nc6 27. Rf2 Bg7 verdubbelde hij de torens op de c-lijn en vergat pion e5!

Efstathios viel in voor Jeroen en zijn tegenstander blunderde op zet 7 toen hij Re1 speelde. Zie diagram.

Efstathios kon nu het witte paard winnen met 7. … e4 8. Nh4 g5 maar was vooral bezig met zijn eigen ontwikkeling en zag het niet. Verderop offerde zijn tegenstander een paard voor een gevaarlijke aanval die Efstathios niet kon stoppen

Stanley verloor maar daar heb ik weinig van meegekregen.

LSG 6

Rating

EsPion 1

Rating

Hoogeveen, L. (Luuk) 1555 Eijnde van den, V. (Vincent) 1908 0 – 1
Turenhout, R.L. (Ryanne) 1481 Eijk van der, D. (Dick) 1864 1 – 0
Waskowsky, G. (Gregor) 1498 Dekker, C. (Constantijn) 1842 0 – 1
Uittenbogaard, R. (Rob) 1464 Pelleboer, P. (Pieter) 1705 0 – 1
Koks, P.W. (Paul) 1538 Metz, J. (Johan) 1693 ½ – ½
Cools, F.G. (Frank) 1550 Daalen van, T.M. (Tim) 1678 0 – 1
Tavridis, E. (Efstathios) 1543 Steensma, F. (Frank) 1606 0 – 1
Bingen, S.S.R. (Stanley) 1191 Dekker, C.C. (Casper) 0 0 – 1
1478 1757 1½-6½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*