LSG6 speelt gelijk maar heeft daar niets aan

Ons eerste wedstrijdpunt dit seizoenen zoals een van de teamleden zei: “een nette uitslag”. Met gemiddeld zo´n 150 punten minder per bord klopt dat maar we hebben er echter weinig aan omdat de kans dat we gaan degraderen nu wel erg groot geworden is. Met winst hadden we een wedstrijdpunt meer gehad en zouden we met 2 anderen op de gedeelde laatste plaats staan. Nu staan we als enige laatste met nog flinke tegenstand voor de boeg. [Verslag door Luuk met commentaar van de spelers]

Nog wat borddetails
Bord3 (Jeroen)
Vandaag verliep het spel van begin tot eind zonder problemen. Mijn tegenstander koos voor de doorschuifvariant in de Franse verdediging. In deze al weinig gevaarlijke variant koos wit ook nog voor het Milner-Barry gambiet; dit is het gambiet waarin wit de d-pion weggeeft en daarna moet vechten om te overleven. Om nog enige praktische kansen te creëren speelde wit niet veel later ook een kwaliteitsoffer maar hierna was het zoals de profs zeggen ‘a matter of technique’. Het duurde wel nog even want tot het eind hoopte mijn tegenstander een patstelling te bereiken.

Bord4 (Frank)
Tot zet 24 was de partij in balans. Als gevolg van de opening moest ik mijn zwartveldige loper bevrijden en mijn tegenstander zijn witveldige. Beiden slaagde we erin dit succesvol te doen op zet 11 en 14. Helaas verzwakte ik op zet 24 onnodig mijn stelling. Mijn tegenstander heeft dit met accuraat en effectief schaak afgestraft.

Bord5 (Luuk)
Mijn tegenstander deed op een gegeven moment een mindere zet en om er toch nog wat van te maken offerde hij een paard voor 2 pionnen.


Mijn stukken staan nog niet goed maar ik sta wel materiaal voor. Hier speelde mijn tegenstander 23. Dxf4 en moest ik even aan het zuurstof. Gelukkig had ik na 23 … exf4 24. Txe8 nog f5. De loper op g4 werd ook geofferd en nu heb ik effectief een dame en een loper voor een toren en 3 pionnen maar staan mijn stukken nog steeds op een kluitje in de verkeerde hoek. Langzamerhand kwamen die toch los zonder dat de pionnen van wit naar voren waren gekomen en kon wit opgeven.

Bord6 (Paul)
Ruim twee jaar na de thuiswedstrijd tegen Schaakhuis 2 in Berkel-Enschot (remise tegen Rijnko Baas) mag ik het de Leidse thuiswedstrijd tegen Han Nicolaas opnemen. Tweemaal eerder troffen we elkaar in een lange partij. In het PK HSB 2010 wist ik een pionneneindspel in mijn voordeel te beslissen en later in een HSB-competitiewedstrijd werd het remise.
Er komt weer een mooie partij op het bord.


De pion wordt geslagen met 28…exd5, waarna ik een onnauwkeurigheid bega door 29. cxd5 te spelen in plaats van 29. Pxd5. Nu wordt mijn stelling kwetsbaar doordat zwarts witveldige loper zich ineens met de partij kan bemoeien. Uiteindelijk gaat de pion op d5 verloren en wordt het voor mij secuur spelen om een halfje aan de partij over te houden. Door een tweede pion te geven voorkom ik dat de zwarte koning naar mijn koningsvleugel kan wandelen om pionnen te plukken en resteert een ongelijk lopereindspel met 2 pionnen minder.

Bord7 (Moritz)
De partij begint met een spannende opening, het geaccepteerde Deens gambiet (1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 dxc3 4. Lc4 cxb2 5. Lxb2) en wit is nu twee pionnen kwijt geraakt maar heeft wel veel tactische ideeën om snel in de aanval te winnen als zwart niet voorzichtig is. Zwart moet zijn stukken snel ontwikkelen en rokeren. Dat ging goed toen wit een paar keer met zijn dame speelde en nu kan ik echt gevaarlijk aanvallen met dame en toren op de d-lijn en is de partij over met een punt voor zwart.

Bord8 (Rob)
Aan bord 8 trad ik met wit aan tegen een dame: Fong Li Calje.
Na 17 zetten had ik een behoorlijk ruimtelijk overwicht weten op te bouwen. De meeste stukken stonden op de damevleugel opgesteld. Hierop besloot ik mijn torens naar d3 en c5 te spelen met het idee om ze naar de h-lijn te brengen en een offensief te starten tegen de vijandelijke rokadestelling.

Toen mijn tegenstandster op Le7 speelde en mijn toren op c5 aanviel besloot ik e.v.t. een kwal te geven waarbij ik mijn loper naar c1 speelde om hiermee de ongedekte pion op h6 aan te vallen. Het plan was gezond. Na slagenwisselingen had ik Lg5 moeten spelen waarna de stelling gewonnen was. Ik wilde echter onnodig een gaatje voor mijn koning maken waarbij ik achteloos g3 speelde daarbij over het hoofd ziende dat mijn andere loper op b4 ongedekt kwam te staan: grote blunder. Mijn tegenstandster haalde deze loper gretig van het bord. Ik stond zwaar verloren. Na enige onnauwkeurigheden van mijn opponente kreeg ik zowaar weer kansen over de h-lijn, dusdanig dat ik met mijn dame tegen 2 torens moest opboksen met een veel betere pionnenstructuur voor mij.

Door de emotionele rollercoaster hoe deze partij zich tot nu toe ontwikkeld had leek mij remise een juiste uitslag. Hoewel de teamstand aanleiding gaf om door te blijven gaan zag ik geen winst. Ik had nog gekeken naar g6, maar deze verkeerd beoordeeld. Analyse na afloop leerde dat wit een gewonnen stelling had. Uitslag remise.

LSG 6

Schaakhuis 2

Waskowsky, G. (Gregor) 1489 Jonkman, D. (David) 1954 0 – 1
Bingen, S.S.R. (Stanley) 1187 Wu, S.W. (Sai Wing) 1798 0 – 1
Peper, J.P.C. (Jeroen) 1591 Regeer, P.A. (Paul) 1793 1 – 0
Cools, F.G. (Frank) 1536 Molinari, F. (Fausto) 1595 0 – 1
Hoogeveen, L. (Luuk) 1541 Hofstee, P. (Piet) 1640 1 – 0
Koks, P.W. (Paul) 1592 Nicolaas, J.J.M. (Han) 1549 ½ – ½
Branco, M. (Moritz) 0 Dijk van, R.K.J.J. (Ruud) 1337 1 – 0
Uittenbogaard, R. (Rob) 1458 Calje, F.L. (Fong Li) 1489 ½ – ½
1485 1644 4-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*