LSG6 had kansjes tegen Caïssa4 maar verliest met 5-3

Dit keer moesten we tegen Caïssa4 dat gemiddeld zo´n 300 punten per bord meer heeft dan wij, ik zag het dan ook donker in om hier een punt te pakken. Toch bleken we niet kansloos te zijn, mede omdat de tegenstanders bord 1 leeg lieten ivm ziekte maar na afloop had Caïssa toch met 5-3 gewonnen. Jeroen, Gregor en ik hadden kansen op meer maar pakten die niet. Moritz die aan bord 1 zou spelen had door de zieke tegenstander een vrije middag.

Nog wat borddetails
Bord2 (Rob)
Ik trad aan bord 2 met zwart aan tegen Arthur Bauduin. In een geweigerd damegambiet kwam ik door mindere zetten in de opening onder druk te staan. Mijn tegenstander had geen haast om de druk op te voeren. Om actiever spel te bewerkstelligen besloot ik om een kwal te geven en niet veel later noodgedwongen nog een kwal! Dat klinkt heftig maar het tegenspel was gelegen in mijn sterke loperpaar met de dames ook nog op het bord. Mijn tegenstander moest behoedzaam manoeuvreren bij de tegenkansen die ik mij verschaft had. Op mijn 23ste zet speelde ik Kh6, waar ik Lh3+ had moeten spelen. Vervolgens was mat onafwendbaar voor mij. Al met al een interessante partij.

Bord3 (Luuk)
Ryanne had problemen met haar ontwikkeling en liep daarna eigenlijk achter de feiten aan.

Bord4 (Luuk)
Stanley kreeg een volkomen dichtgeschoven stelling maar zijn tegenstander(600 punten meer) wist dat beter te behandelen en na lang manoeuvreren moest Stanley toch opgeven.

Bord5 (Jeroen)
Ik speelde een wat zeldzame opzet tegen het Hollands. Aanvankelijk was ik tevreden maar door een verkeerde inschatting kwam ik terecht in een stelling met een Franse pionstructuur. Alleen was het een slechte versie omdat ik mijn zwartveldige loper al had geruild voor een paard. Gelukkig kon de druk op d4 worden opgeheven en ruilde ik alle stukken tot er een toren-pion-eindspel overbleef. Omdat mijn tegenstander een potentieel gevaarlijke vrijpion kon krijgen besloot ik de remise af te dwingen; zou de zwarte koning uit de schaakjes weglopen, dan was het een verloren eindspel geweest. Jammer alleen dat de computer me nadien op een winnend vervolg wees, juist toen ik besloot voor de remise te gaan.

Bord6 (Luuk)
Na een voor mij prima verlopen opening met initiatief tegen mijn tegenstandsters achtergebleven d-pion deed ik een domme zet waardoor mijn tegenstandster het initiatief overnam. In de diagramstelling was ik erg bang voor een paard op f6 en besloot om de kwaliteit te geven omdat ik ook nog aanvalskansen tegen de witte koning zag. Die aanvalskansen werden echter snel geneutraliseerd.

Gelukkig deed mijn tegenstandster ook niet alles goed en kon ik twee pionnen winnen. Nadat ze de kwaliteit terug had gegeven voor twee pionnen resteerde een remise-eindspel. Mijn tegenstandster blunderde door haar koning op b6 te zetten op de diagonaal van promotieveld g1 waardoor ik met schaak had kunnen promoveren en daarna haar c-pion had kunnen tegenhouden. Ik blunderde terug door het niet te zien. Al met al was remise misschien wel een terechte uitslag maar er waren kansen op een half punt meer.

Bord7 (Gregor)
Het was een wilde partij waar de kansen over en weer gingen. Zwart mist in de partij mat in vier of vijf. Wit mist een uitgelezen kans voor een ondersteunde pion op de zevende rij. Helaas liep het verkeerd voor mij af. Kansen genoeg gehad om het anders te doen, dus …

Bord8 (Paul)
In de Meevaart mag ik het opnemen tegen een enigszins grieperige Erik Fokke. Er komt een geweigerd damegambiet op het bord. Ik kies voor een voortzetting de me een pion kost, maar die wel een open lijn oplevert. In het vervolg krijg ik een pionnenmeerderheid op de damevleugel, waar mijn kansen liggen. Ik besef achter het bord ook wel dat het met de witte pionnenopmars een kwestie van techniek is om mijn koning lam te leggen maar blijf me concentreren op mijn eigen mogelijkheden. De dreiging die daarmee gepaard gaat mist z’n effect niet bij mijn tegenstander die daardoor ook een paar keer een betere voortzetting mist. In deze fase is wit volgens Komodo ‘duidelijk aan het winnen’ totdat wit zijn pion laat promoveren tot dame met 56.f8D.

Vijf zetten later staat de witte koning mat. Hiermee wordt een leuke, complexe partij afgesloten. Een partij met volop leermomenten voor beide spelers.

Caissa 4

LSG 6

NO 0 Branco, M. (Moritz) 0 0R – 1R
Bauduin, A. (Arthur) 1926 Uittenbogaard, R. (Rob) 1459 1 – 0
Beckhoven van, B. (Boudewijn) 1827 Turenhout, R.L. (Ryanne) 1540 1 – 0
Cordes, J.J. (Jule) 1820 Bingen, S.S.R. (Stanley) 1187 1 – 0
Werf van der, P. (Peter) 1699 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1583 ½ – ½
Snoeck, S. (Sarah) 1662 Hoogeveen, L. (Luuk) 1549 ½ – ½
Vlis van der, P. (Peter) 1689 Waskowsky, G. (Gregor) 1495 1 – 0
Fokke, H.E. (Erik) 1626 Koks, P.W. (Paul) 1549 0 – 1
1750 1480 5-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*