LSG5 op de rand van degradatie

Niet geheel onverwacht verloren we van Promotie2 maar onze naaste concurrent tegen degradatie -Shah Mata1- won onverwacht van DSC Delft3. Daardoor staan we nu 2 matchpunten achter op Shah Mata1 maar positief is dat we het onderlinge duel nog voor de boeg hebben.
Van te voren hadden we bedacht dat we tegen Promotie2 niet zo kansrijk zouden zijn maar dat onze beste kans was dat we onze sterkste spelers aan de lage borden zouden zetten. Hopelijk zouden die de punten binnen halen waarbij onze hoge-bord-spelers de deur moesten zien dicht te houden. Het idee lukte gedeeltelijk, Robin en Juri wonnen maar Don verloor en Timardi ging remise uit de weg en verloor daardoor. Van de hoge-bord-spelers had Jeroen lange tijd kans op remise maar een foutje deed hem ook de das om. Kortom 6-2 verlies
 
De borddetails
 
Bord1 (Luuk)
Hier dacht ik dat het een goed idee zou zijn om het paard op a4 te gaan belagen met 9… exf4 10. Lxf4 Da5 maar dat bleek een verkeerd plan. Mijn dame deed daar eigenlijk niets en mijn tegenstander kreeg actief stukkenspel met materiaal- en partijverlies tot gevolg.
Bord2 (Jeroen)
Ik besloot een 1. d4 opening te spelen waar weinig theorie aan verbonden is en eerlijk gezegd: dit gaf een volstrekt probleemloze opening en middenspel. Rond de 40e zet, in een toreneindspel beging ik de enige fout en stond ik een pion achter voor niks, wat ruim voldoende was om mee te verliezen. Dan word ik nog liever vanuit de opening weggespeeld. 
 
Bord3 (Stef D)
Wit opende met 1. f4. Daar heb ik geen ingestudeerd antwoord op dus normale zetten doen en niet in vallen trappen vanaf zet 1. Dat gaat eigenlijk prima tot zet 12. Bg4 (zie diagram) wat 12… f6 voorkomt. Wit heeft een pion op e5 wat de opstelling van zwart krap maakt dus f6 stond zeker op de todo lijst. Ik zie ook al spoken op de koningsvleugel, een sterke aanval voor wit, en heb het idee dat ik snel ‘iets’ moet doen. Dit valt eigenlijk wel mee, want op elke zet die niet direct iets verliest geeft stockfish een (klein) voordeel aan zwart. Eigenlijk staat die loper op g4 niet goed, en wil wit die liever op d3 hebben…
Enfin, ik moet een keuze maken. Spelen in het centrum of op de damevleugel. Ik kies voor het centrum (d4), en dat kan maar spelen op de damevleugel (Dc7 gevolgd door b5) wordt toch ietsje beter beoordeeld.
Ik kies niet voor de juiste afruilvariant en kom een kwaliteit achter te staan. Hierna kan wit zijn torens en half-open f-lijn gebruiken om mijn toren maximaal onhandig neer te zetten op g7 om vervolgens snel om te schakelen naar spel op de damevleugel.
Dit was niet meer te houden, vooral niet als je vrijwillig ook nog je eigen paard in een penning zet. Uitslag 1-0.
 
Bord4 (Lucas)
Van Lucas zijn partij heb ik weinig meegekregen maar hij verloor snel een stuk en gaf gelijk op.
Bord5 (Timardi)
Hier verzon Timardi de mooie zet 13… Lh6 om na 14. Dc2 Pe4 15. Ld3 Dxc3 16 Dxc3 Pxc3 het paard op c3 te incasseren. Helaas gaat het hierna bergafwaarts, het paard blijft op c3 staan terwijl haar tegenstander langzamerhand alle vluchtvelden van het paard afpakt waardoor het paard moet worden teruggegeven. Weliswaar voor een pion maar het grote voordeel is weg. Alle stukken worden geruild op de witveldige lopers na en het lijkt op zetherhaling uit te gaan draaien. Maar indachtig de opdracht van de teamcaptain gaat ze dat uit de weg door de pluspion terug te geven. Daarbij is de zwarte koning helemaal op de h-lijn terecht gekomen met de pionstructuur op de damevleugel nog zoals in het diagram maar met pionnen op a4 en a5. Dat gaf haar tegenstander de mogelijkheid om fraai 53. Lb5 te spelen. Timardi kon niet slaan omdat dan na axb5 de c- en/of b-pion zouden doorlopen. Tegelijkertijd was het ook onmogelijk om c6 te dekken. Dus dat betekende pionverlies en uiteindelijk de partij.
Bord6 (Don)
In de wedstrijd tegen Promotie 2 kwam een geweigerd Morra gambiet op het bord. Hoewel wit in het begin veel druk kon uitoefenen op de f7-pion heeft zwart die druk goed weten te pareren. Vervolgens kreeg zwart meer lucht en ging ontwikkelen waardoor wit zich moet terugtrekken. Na een ruil waarbij wit 1 toren en 1 pion gaf voor twee lichte stukken hoopte wit voordeel te hebben. Wit had weliswaar 4 lichte stukken en 1 toren, tegen 2 torens en 2 lichte stukken van zwart maar de lichte stukken van wit werden niet echt actief. Uiteindelijk werd wit geleidelijk aan weggedrukt en moest opgeven. Een interessante partij waarbij zwart terecht heeft gewonnen.
 
Bord7 (Robin)
 
Bord8 (Juri)
Juri speelde een wisselvallige partij waarbij zijn tegenstander eerst een kwaliteit had kunnen winnen maar dat werd gelukkig niet gezien. Later ging zijn tegenstander op pionnenroof maar dat kostte wel zijn loper terwijl zijn koning nog niet veilig stond en ook zijn torens nog niet ontwikkeld waren. Juri bleef de druk erop houden en dat leidde tot de diagrampositie. Hier speelde zwart 26. kf6 en Juri had het nu mooi kunnen afmaken met Txg6. Juri deed echter Tg3 maar ook in de volgende 3 zetten bleef Txg6 een mogelijkheid. Toch bleef hij zoveel druk houden dat de winst niet in gevaar kwam.
 
Rating
 
Rating
  Hoogeveen, L. (Luuk) 1639   Hettfleisch, M. (Maurice) 1917 0 – 1
  Peper, J.P.C. (Jeroen) 1604   Nepveu, M. (Manuel) 1866 0 – 1
  Dubbeldam, S. (Stef) 1628   Eggink, G. (Gerhard) 1876 0 – 1
  Philippi, L. (Lucas) 1570   Sibbing, J.G.F. (Sjaak) 1869 0 – 1
  Verhoeff, T.J. (Timardi) 1807   Heskes, J.M. (Johan) 1720 0 – 1
  Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don) 1711   Tan, H.T. (John) 1735 0 – 1
  Schenkelaars, R. (Robin) 1699   Berg van den, J. (Jaap) 1716 1 – 0
  Agaian, J. (Juri) 1701   Matai, R.R. (Rudi) 1617 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1670   Gemiddelde Rating: 1790 2-6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*