Eclatante overwinning LSG 3!

Een nieuw seizoen, een nieuw team en een vertrouwd spelletje. Toch weer lekker dat de competitie van start is gegaan na het zomerreces. LSG 3 speelt dit jaar in klasse 3D, waar we het mogen opnemen tegen grofweg een keur uit het Amsterdamse, Rotterdamse, het Haagse, Goudse en Delftse.  En niet te vergeten “Het Westland”, zoals Daan luidop oreert als op een LSG Zwitsers vrijdagavond een zeker drietal schakers het Denksport nadert. Op de laatste keer na dan, omdat we nu alle drie (Jan Willem, Marnix en Manfred) voor LSG uitkomen.

Aan het begin van het nieuwe seizoen is het altijd spannend. Waar staan we qua sterkte in de poule? Zijn we in vorm? En bij een grote vereniging als LSG is het altijd afwachten wie van de formatie van het derde het eerste of tweede een handje mag helpen.

Voor dat laatste euvel is dit jaar het fenomeen “overbemanning” geïntroduceerd. Elk team beschikt over wat extra kornuiten om zieke/zwakke broeders te vervangen. Zo beschikken wij over een line-up van 9 voor de felbegeerde 8 borden.

De wedstrijd

Dan de wedstrijd, uit naar Rotterdam. Erasmus 1 speelt in Rotterdam noord in een speellokaal met de prachtige naam Huis van de Wijk Arcadia. Met Gert Timmerman, Wim Westerveld en Olivier Vrolijk in de gelederen een prima ratingbezetting op de bovenste borden. Aan de onderste borden lijkt Erasmus, zoals je dat wel vaker ziet in een team wat kwetsbaarder. Zouden wij dat kunnen benutten?

Iets wat het derde van LSG in elk geval heeft is een gelijkmatige bezetting. Maar wat is dat waard? De gemiddelde rating afgelopen zaterdag lag twee punten in het voordeel van Erasmus. Een gelijkwaardige strijd zou je zeggen.

Onze kopman Peter was ondanks alle overbezetting in de teams toch al nodig in het tweede. Naar ik later begreep was dit voor het derde qua bezetting een prima opkomst voor de eerste ronde. Vorig jaar begon LSG 3 met vier invallers in ronde 1 en 2.

Dus de bezetting was op orde, maar leggen we ook de gewenste schaakkwaliteit op het bord? Daar was onderling consensus over, dat was nog maar afwachten. Ons team is instaat goede potten te produceren en boven de rating uit te stijgen. Maar een veronachtzaamheid schiet ook nog weleens in het spel. Wat voor dag zou het vandaag worden?

Vroege score

De eerste speler die de stukken terug in de doos mocht plaatsen was Albert. Het was zegge en schrijven 13:30 en de witte koning van Albert werd in het centrum geplaatst ten teken van een overwinning. Oh ja, we begonnen om 12:00 uur dus het was wat langer dan een rapidpotje.

Albert mocht op het zevende bord de witte stukken beroeren. Na wat opening zetjes is hier de laatste zet van zwart 13… Lb7. Na wat rekenen kwam 14 Tf7: Helaas voor zijn tegenstander treft ie Albert hier op zijn best. Niet meer dan 8 zetten later is het mat met de zwarte koning op f4.  (0-1) Niet veel later zag ik hem tevreden rondkijken bij de andere borden met een verdiend pilsje in de hand. Had hij niet het verslag moeten schrijven, zult u zich afvragen?

Als ik het me goed herinner viel de volgende uitslag op het derde bord. Marcel speelde daar eveneens met de witte stukken. Al na een zet of vijf kreeg hij een dilemma voorgeschoteld omdat zijn tegenstander vroegtijdig afweek van de gangbare theorie. Marcel pakte dit handig aan en kon zijn openingsvoordeel steeds verder uitbouwen. (0-2)

Ook het volgende punt was voor LSG 3. Rene eveneens met de witte stukken kreeg in de opening diverse tempo’s cadeau en mocht eigenlijk gratis zijn stelling steeds verder verbeteren. Hoewel er steeds meer stukken van het bord verdwenen had wit voortdurend meer activiteit en zwart had enkele zwaktes en weinig ruimte. Dit leverde uiteindelijk een pionnetje op en daarmee feitelijk de partij. (0-3) Als derde klaar en pensionado, ook een kandidaat voor het verslag hoor ik u zeggen.

De negende man!

Ik gaf al aan dat Peter het tweede mocht ondersteunen. Terwijl Albert zijn eerste biertje al verorberd had was Peter net met een gelijkwaardige stelling uit de Kalashnikov gekomen.  Hoe wel spelend in het tweede, was hij in gedachten bij het derde!

Eerste en tweede matchpunt

Van de partij van Jonathan, spelend op het vierde bord heb ik maar beperkt wat meegekregen. Ook hij kreeg al snel een prettige stelling en bouwde met de zwarte stukken zijn voordeel uit en scoorde daarmee het eerste matchpunt van dit seizoen. (0-4)

Daarna was ikzelf aan de beurt om de pot te beëindigen. Op bord 1 speelden we een degelijke pot. Nadat ik als eerste afweek van de theorie, kreeg mijn tegenstander een marginaal plusje. Dat ging weer verloren na een te passieve voortzetting en waardoor mijn stukken iets actiever werden. Nadat het eerste remiseaanbod werd afgeslagen was er bij het tweede aanbod de muziek er echt uit. Het tweede matchpunt was een feit. Maar ook de eerste score tegen. (0,5-4,5)

De pot van de dag

De meest spannende pot speelde zich af op bord 2. Reinier mocht het hier opnemen tegen Gert Timmerman. In de woorden van Reinier “Gert is een Nederlandse schaker en na Max Euwe de tweede Nederlandse wereldkampioen schaken, zij het niet in het traditioneel schaken, maar in het correspondentieschaak. Timmerman was 45 jaar toen hij die titel verdiende na een toernooi dat van 1996 tot 2002 duurde.”

In deze vluchtige maatschappij bijna niet meer voor te stellen dat een toernooi zolang kan duren. Tegenwoordig zijn er schakers die een traditionele partij schaak al te lang vinden duren.

In onderstaande stelling is net een paard tegen een loper geruild op b3. De ruil zorgt voor een klein plusje voor wit. Reinier is hier aan zet en speelt 16. … f5.

De meest creatieve zet van de kandidaat zetten. Alternatieven zijn Ld7 of Tb8. Wit reageert met h6 waardoor de vleugel dichtschuift. Beter was geweest om en-pensant te slaan en de stelling open te breken.

Even later staat de volgende stelling op het bord. Reinier heeft met actief en gedurfd spel de stelling in balans gebracht. Wit verzuimd hier op e5 te slaan en speelt 20. Tdd1

 

 

 

 

 

 

 

 

Waardoor zwart het initiatief krijgt en voordeel heeft. En Reinier speelt het voortreffelijk verder tot onderstaande stelling. 20. Rdd1 Bb7 21. Qd3 d5 22. fxe5 dxe4 23. Qd7 Rac8 24. Qe6+ Rf7 25. Rh2 Qc6 26 Dg4

De gespeelde zet 26…. Td8 is nog steeds goed, maar Tf3 had hier het grote voordeel vastgehouden.

  1. … Rd8 27. Rhd2 Rxd2 28. Bxd2 Bc8 29. Qe2 Be6 30. Kb1 Bc5 31. Bc3 Rf2 32. Rd8+ Kf7 33. Qd1 b4 34. Be1 e3 35. Rh8 Bf5 36. Qd8 Bxc2+ 37. Ka1 Ke6 38. Rxh7 Rf1 39. Qg8+ Kxe5 40. Qb8+ Qd6

Arjo spelend op bord 6 een interessante pot. In het middenspel wist hij een pionnetje te winnen en daarna was hij in staat zijn voordeel steeds verder uit te breiden. Moest hier en daar wel even opletten en goed rekenen, maar het punt is meer dan verdiend.

Robin speelde op bord 8 met de zwarte stukken. Hij kreeg een opening op het bord waarin hij zich als een vis in het water thuis voelde. De ene zet na de andere kwam er met overtuiging uit. Al gauw had hij een uur meer bedenktijd dan zijn tegenstander. Dus los van de stelling, die zoals in onderstaand diagram is te zien nog in evenwicht was, stond de opponent meteen onder (tijds)druk.

Wit ging hier verder 20. Lf4 Pc6 Met 20… Ld6 had zwart een kleine plus bereikt. Nu ging het als volgt verder. 21. Tfd1 Lh6 22. Lxh6 Txh6 23. De3 Th5 24. Lxd5 Tdxd5 (zie onderstaand diagram)

Robin vertelt op basis van zijn eigen analyse “24…. exd5 was blijkbaar beter. Ik heb deze zet niet eens overwogen, omdat eerder in de partij, toen de witte dame nog op e2 stond, deze zet niet goed was. De dame zou dan op g4 schaak kunnen geven en dan via g7 kunnen infiltreren om mijn pion op f7 te winnen. In deze stelling staat de dame echter op e3, waardoor infiltreren niet mogelijk is en het slaan met de pion wel goed is.”

De partij ging verder met  25. Txd5 Dxd5 26. h4 Pd4 27. f4  Zwart heeft hier inmiddels duidelijk voordeel. Robin geeft in zijn eigen analyse aan: “Deze zet had ik over het hoofd gezien. Ik dacht dat wit niets meer had. Nu liep ik in mijn berekeningen vast en kon ik niet bedenken hoe ik verder moest.”

De partij kwam hierna ook weer meer in balans. Remise was een denkbare uitslag geweest. De tegenstander van Robin ging echter in een toreneindspel in de fout en het puntje werd ook hier binnengehaald. (0,5-7,5) U begrijpt, dat ik de enige remise speelde was voldoende reden om mij het verslag te laten schrijven!

Door de vroege start konden we al op tijd naar het restaurant. Dat een prima Italiaan bleek te zijn met een binnentuin. Een prima locatie om wat aan teambinding te doen. En nu maar afwachten of deze vliegende start (8,5 uit 9 inclusief de score van Peter) opvolging krijgt in de volgende ronde!

 

Erasmus 1 Rating LSG 3 Rating Ronde 1
Westerveld, W.J. (Wim) 2137 Kindt, M.R.J. (Manfred) 2050 ½ – ½
Timmerman, G.J. (Gert) 2202 Feiner, R.H.P. (Reinier) 2001 0 – 1
Sturm, P.H. (Pieter) 2010 Wubben, M. (Marcel) 2025 0 – 1
Vrolijk, O.W. (Olivier) 2102 Faydi, J.J. (Jonathan) 2132 0 – 1
Hoogenes, G.T.J. (Eric) 2026 Duchêne, R. (René) 2066 0 – 1
Landsheer, J. (Jeroen) 1783 Andringa, A.T. (Arjo) 1935 0 – 1
Houten van, A.C.J. (Arno) 1879 Termeulen, A. (Albert) 1991 0 – 1
Rensen, M.A. (Martin) 1953 Schenkelaars, R. (Robin) 1882 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2012 Gemiddelde Rating: 2010 ½-7½

 

1 reactie op “Eclatante overwinning LSG 3!

  1. Mooie overwinning en een boeiend verslag! Leuke partij ook van Albert. Ik heb natuurlijk geen idee welke opening dit was, maar vroeger kreeg ik dit soort stellingen vaak met zwart. En dan dacht ik dat mijn paard op c5 genoeg bescherming bood tegen grappen als Tf7: en Pe6:. Nou… blijkbaar niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*