LSG2 wint met grote cijfers

Ondanks een stroef begin denderde LSG2 afgelopen zaterdag met overmacht over streekgenoot Oegstgeest heen. De eindstand van 6½ – 1½ is misschien wat geflatteerd, maar dat mag de pret niet drukken. Volgens de tabel op de KNSB-site staan we inmiddels eerste. De rest van het seizoen is dus nog een kwestie van uitschuiven…

Net als bij grote broer LSG1 ontbrak er een speler bij de tegenstanders. Volgens Ed Noordijk, oud-LSGer en captain van Oegsteest, was dat in hun geval echter niet ongebruikelijk. Nikolic komt namelijk altijd een kwartier te laat. Het leek me daarom een goed idee nog even een kopje koffie te halen, maar toen ik weer bij m’n bord kwam was Nikolic inmiddels gearriveerd. Hooguit vijf minuten te laat dus. Zou hij er zoveel zin in hebben? Niet echt, want nog voordat mijn koffie op was bood hij al remise aan. Na een kort overleg met Raoul besloot ik dat maar aan te nemen. Zij hadden tenslotte een tactische opstelling met hun twee IM’s op de borden 3 en 4. Als één van die twee al niet kon winnen, waar moesten hun punten dan vandaan komen?

auteur Wim Heemskerk
Wim kon zich na een snelle remise focussen op het schrijven van dit verslag

Na twee uur spelen begon het er echter zorgelijk voor ons uit te zien. Weliswaar had Martin een duidelijke plus en zagen de zwarte stellingen van Eelco en Raoul er meer dan gelijk uit, groot voordeel was nog nergens te bekennen. Michiel had nog maar erg weinig tijd op de klok en de koning van Albert was na een stukoffer van Bey gedoemd tot een lang verblijf in het midden van de onderste rij. Ook bij Robert vertrouwde ik het niet helemaal, maar na afloop verklaarde hij dat hij de variant tot in het middenspel voorbereid had en nooit in problemen geweest was. Bij Chris stond er een zware positionele stelling uit de Tartakower-variant van het Damegambiet op het bord waar weinig zinnigs over te zeggen was. Ik moest onwillekeurig terugdenken aan de tweede ronde van vorig jaar. Toen begon de wedstrijd ook met tegenwind en kregen we uiteindelijk een flink pak slaag van het op papier veel zwakkere HMC 2. Vervolgens verloren we vier wedstrijden op rij. Zoiets zou ons toch niet weer gebeuren!?
Toen Albert zich plotseling mat in één liet zetten, begon mijn vrees steeds groter te worden. Bij de analyse bleek het stukoffer van Bey niet correct, maar in het geweld van de praktijk is dat altijd moeilijk aan te tonen. 1½ – ½ achter en nog steeds geen zicht op een tegenpunt van LSG2!

Albert Terrmeulen
Albert: waar ging het mis ?

Als afleiding liep ik een rondje langs de borden van LSG1 en LSG3 en toen ik vervolgens weer bij LSG2 een kijkje nam, waren de bordjes ineens totaal verhangen. Ondanks zijn grote tijdnood was Michiel zijn tegenstander te slim af en met een ondekbaar mat voor ogen moest Slingerland de wapens strijken. Netje en vooral heel koel gespeeld! Robert liet zien dat hij de stelling goed begrepen had en richtte met zijn zware stukken dood en verderf in het zwarte kamp. Ook Raoul had inmiddels toegeslagen. Eerst won hij via een kleine tactiek een pionnetje en vervolgens nam hij wraak voor het mat in één van Albert door Bakker op dezelfde verrassing te trakteren. Daarmee was het inmiddels 3½ – 1½ en er leek nog meer aan te komen, ook al ging dat wel gepaard met de nodige paniekaanvallen aan beide kanten.
Eelco had na een zet of tien het remiseaanbod van Piket afgeslagen (“Ik ben er net”) en was rustig aan het priegelen toen zijn tegenstander ineens door zijn tijd was. Piket gaf als verklaring dat hij dacht al 58 zetten gedaan te hebben in plaats van de 32 zetten die op het notatiebiljet van Eelco prijkten. Afgezien van de onvoorstelbare verschrijving raakt het argument kant noch wal. Alsof je op je 58e zet niet door je vlag kan gaan!? Op het bord had de Oegstgeestenaar overigens ook al wat steken laten vallen en Eelco was schaakktechnisch al hard op weg een punt te scoren. Nu ging het alleen wat sneller.
Ook bij Chris had de klok een vreemde invloed op de gang van zaken. Onze man dacht dat hij na 30 zetten al een half uur erbij zou krijgen en schrok zich te pletter toen hij hoorde dat hij nog 10 zetten in de resterende anderhalve minuut moest doen. Ook het feit dat er na elke zet een increment van 30 seconden plaatsvond stelde Chris niet gerust. Hij was er namelijk van overtuigd dat de klok niet goed werkte en die 30 seconden helemaal niet toegevoegd werden. Als toeschouwer zag ik dat dat wel degelijk het geval was, maar even afwezig van de rest van de wereld kwakte de LSG-er zijn zetten op het bord. Ondanks de paniek waren dat nog wel sterke zetten en nog voor de 40 bereikt was, gaf zijn tegenstander al op (5½ – 1½).
Als laatste was onze sterkste speler nu nog aan het ploeteren. In een ruilvariant van het Damegambiet had Martin voorbeeldig gespeeld en op thematische wijze via een minderheidsaanval een pionnetje veroverd. Met de haven in zicht haperde de machine toen even. Het toreneindspel met pluspion dat ontstond was theoretisch remise, maar de taaie Leeuwenburgh begon op het verkeerde moment actief te worden en dat gaf Martin alsnog de kans het volle punt te pakken.

De borden 2,3 en 4
De borden 2,3 en 4 goed voor 2,5 bordpunt

Zo stond er voor Oegstgeest aan het eind van de middag nog evenveel op het scorebord als na twee uur spelen, namelijk 1½ bordpunt. Ons aantal was echter van een miezerige ½ gegroeid naar 6½! Zoals gezegd is de overwinning misschien wat ruimer uitgevallen dan nodig, maar we kunnen die bordpunten goed gebruiken. Volgende wedstrijd is uit tegen HMC 2, de boosdoener die ons vorig seizoen zo hardhandig pootje haakte. Dat laten we ons geen tweede keer gebeuren!

 

LSG 2 2215 Oegstgeest ’80 2066
1. Eelco Kuipers 2292 Joop Piket 2057 1 0
2. FM Martin Roobol 2335 Evert Leeuwenburgh 2020 1 0
3. FM Michiel van Wissen 2238 IM Fred Slingerland 2336 1 0
4. FM Wim Heemskerk 2243 IM Nebojsa Nikolic 2350 ½ ½
5. FM Raoul van Ketel 2244 Joop Bakker 1905 1 0
6. Robert Straver 2113 Jan Hellenberg 1926 1 0
7. Albert Termeulen 2121 Jerry Bey 1981 0 1
8. Chris Roosendaal 2132 Jan-Willem van Drunick 1949 1 0

2 reacties op “LSG2 wint met grote cijfers

  1. Wim, mooi verslag! Over mijn partij tegen Jan Hellenberg. Tot en met zet 15 had ik het thuis op het bord gehad. Toen deed Jan 15. … Pe4 (?) waar computer en theorie 15. … Tae8 voorschrijven. 16 g3 was enige en logische reactie. Na zijn 16. … g5 had ik vrij snel kunnen winnen, maar ik durfde weer eens niet te offeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*