LSG2 -Hoogland

Hoogland is vorig jaar uit de onderbond gepromoveerd naar klasse 3D en is het zwakste team in de klasse. Mijn tegenstander vertelde me dat de overgang van doordeweeks spelen naar zaterdag voor een aantal Hoogland spelers moeilijk is en dat ze vaak invallers nodig hebben.

Omdat Raoul meedoet aan de Europacup en Chris verhinderd was op 5 november, speelden ze op maandagavond 24 oktober vooruit in Amersfoort. Ondanks het ratingoverwicht op beide partijen, kwamen ze niet verder dan twee remises. Ik laat Raoul aan het woord:
“Chris kreeg een Chigorin tegen Officier. Hij had op een gegeven moment wel een plusje leek het, maar na de tijdcontrole zat er niet veel meer in dan een zetherhaling. Ik kreeg een ruilvariant frans tegen Paternotte. Na lang getrek had ik een plusje in het eindspel. Op een bepaald moment was ik er voor mijn gevoel heel dicht bij in een eindspel met allebei toren en paard, maar ik kon niet voorkomen dat hij weer actief werd en daarna was het niets meer. Sterker nog ik kwam een pion achter, maar daar deed hij weinig mee. Nog steeds met beiden toren plus paard en een a-pion, besloten we rond half 1 tot remise. Goed dat we om 19.00 uur begonnen waren….”
Dat betekende dat we uit de resterende 6 partijen nog 3.5 moesten halen. Het gemiddelde ratingoverwicht was 300 punten, dus dat moest gaan lukken. Nu was het 1e bord van Hoogland door ziekte niet in staat te spelen (beterschap!) en dus stonden we nog voordat we begonnen met 2-1 voor.
De speelzaal zag er toch verlaten uit: LSG 1 speelde niet en wij dus maar op 5 borden. Gelukkig speelde LSG 3 wel over 8 borden en zorgden zij voor het nodige entertainment.

LSG2-Hoogland
LSG 2 in actie tegen Hoogland

Op die borden zag het er na 2 tot 2.5 uur spelen prima uit. Justin had een sterke aanval gekregen, Peter stond uitstekend nadat zijn tegenstander twee zetten had verwisseld in de opening, Martin was met een octopus op e3 in de witte stelling doorgedrongen en ik had een pion meer. Alleen bij Alexander maakte ik me een beetje zorgen: ik had de indruk dat hij iets minder stond.  Het ging snel na zo’n 3 uur spelen: Peter won eenvoudig in de aanval, Martin won een kwaliteit en daarmee de partij en Justin won een stuk en de partij. Ook Alexander won opmerkelijk eenvoudig, omdat zijn tegenstander het witte plan Pd1-e3-g4 niet verhinderde c.q. weigerde actief te worden. Een mat in twee d.m.v. een dameoffer beëindigde de partij. Met al deze punten stond het plotseling 6-1 en hadden we de wedstrijd gewonnen. Nu was ik zelf nog als laatste bezig, terwijl ik vanaf zet 9 al een pion voor stond…. Dat had zelfs met een nog betere stelling gekund, als ik maar de zetten niet had verwisseld. Onder opoffering van een 2e pion, zocht wit tegenspel middels een stukoffer. Het zag er gevaarlijk uit: wit dreigde remise door eeuwig schaak. Dit kon echter afgeslagen worden en daarmee won ik ook mijn partij.  Dat bracht de dagscore op 6-0 en de einduitslag op 7-1.  De volgende wedstrijd is over 2 weken in Haarlem tegen HWP 2.

tekst aangeleverd door Michiel van Wissen.

Uitslag:

LSG 2 2182 Hoogland 1881 7 1
1. IM Stefan van Blitterswijk 2333 NO   1 0 Regl.
2. Alexander Polak 2141 Hans Wisman 1906 1 0  
3. FM Martin Roobol 2288 Koen Kramer 1937 1 0  
4. Chris Roosendaal 2138 Tom Officier 2018 ½ ½  
5. FM Raoul van Ketel 2244 Stephan Paternotte 1980 ½ ½  
6. Peter Passenier 2069 Patrick van der Lee 1870 1 0  
7. FM Michiel van Wissen 2226 Niels Dol 1844 1 0  
8. Justin Senders 2013 Tim Grutter 1612 1 0  

5 reacties op “LSG2 -Hoogland

  1. ik ben geen lid van LSG Folkert, maar ik bewaar dit bericht even. Bij ‘ons’ op de club in Roelofarendsveen heeft er net als bij LSG ook een discussie plaatsgevonden omtrent het verhuizen van de speelavond van maandag naar ? Dat kan een enkel lid kosten, maar het kunnen er misschien ook weer 5 opleveren. Who knows. Ik maak me echter veel meer zorgen over het jeugdschaak en de promotie op scholen. In de gemeente Kaag & Braassem waar ik woon is dat momenteel 0,0. Waarom? Er is niemand. Behalve ik die het misschien zou kunnen initieren. Dit is gewoon even een reactie tussendoor. Jullie hebben veel meer ervaring als het gaat over promotie van de schaaksport. Ik probeer hier op de scholen iets te verzinnen ergens januari. Gr. Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*