LSG – Voerendaal

Een thuiswedstrijd tegen Voerendaal heeft als groot voordeel dat je niet helemaal naar Zuid-Limburg hoeft te reizen. Het nadeel is dan weer dat Jan niet kan reserveren bij het uitstekende restaurant De Post in Klimmmen, zoals hij zelf al schreef in het vorige verslag. Jan slaagde er echter in een heel behoorlijk alternatief te vinden. Daarover later meer.

LSG – Voerendaal werd vooruit gespeeld ivm de EuropaCup. Het was dus de enige wedstrijd in het Denksportcentrum, maar er waren gelukkig wel de nodige supporters op de been.

De voorlopige deelnemerslijst van de Europacup is inmiddels bekend. Zie hier. Het toernooi lijkt me name in de top wat minder bezet dan de afgelopen jaren. Alhoewel een team met Giri op bord 5… LSG is de enige Nederlandse vertegenwoordiger en de top 10 lijkt haalbaar. Wellicht kan de negende plaats  (Skopje 2015) worden verbeterd?

Over naar de wedstrijd. Het was een heuse topper, want zowel LSG als Voerendaal hadden de eerste wedstrijd ruim gewonnen. LSG miste wederom Predrag Nikolic en speelde dus met dezelfde spelers als de eerste wedstrijd tegen SISSA. Voerendaal miste ook nu weer de Duitse basisspelers Seel, Stomberg en Braun.  Net als in de gewonnen wedstrijd tegen Groningen, waren Mundorf en Bachaus de invallers. Deze keer deed Tereick mee i.p.v. Zimmermann. Verder werd Stark vervangen door Rezasade.

Wederom lukte het auto van onze tegenstanders niet op tijd achter het bord plaats te nemen.  Een file rond Den Bosch was deze keer de oorzaak. De regel is dat in geval van overmacht de scheidsrechter op tijd gebeld moet worden. Die had echter geen mobiel (bij zich)! Zou hier ook iets over in de reglementen zijn opgenomen? Er werd pas om iets voor het aanvangstijdstip van 1 uur gebeld naar het Denksportcentrum.  Gelukkig bleken de tegenstanders uiteindelijk slechts een kwartiertje te laat.

De score werd geopend door ondergetekende en Benjamin Tereick. Er kwam een variant op het bord die ik ooit tegen Robert Ris op het bord had tijdens het legendarische 1e Remedios Open op Cuba. Ik wist toen niets te bereiken, en dat gebeurde ook nu weer. Overigens heeft organisator Frans Vreugdenhil onlangs weer een bezoek gebracht aan Cuba om een tweede editie voor te bereiden. Orkaan Irma mocht de pret niet drukken. Frans vond het jammer dat hij niet naar buiten mocht tijdens de orkaan, en hij vond ‘de schade wel meevallen’. De snelle remise betekende dat ik het teamleiderschap op me kon nemen, en het deze keer het verslag voor mijn rekening mocht nemen.

Na een uurtje of drie spelen begon er wat tekening in de strijd te komen. Het zag er plotseling niet best uit voor LSG. Ik maakte me zorgen om de partijen van Mark, Eelke, Jan en Casper. Jelmer stond ondertussen verloren. Alleen Edwin en Arthur stonden veel beter en beter. De partijen van Rudy en Michiel leek nog in evenwicht.

Mark speelde de opening creatief en erg goed tegen Amir Rezasade. Hij stond veel beter, tot hij een rare fout maakte. In de slagenwisseling die volgde, verloor Mark een pion, maar hij kon daarna gelukkig afwikkelingen naar een potremise ongelijk lopereindspel.

Ook Eelke stond lange tijd iets minder tegen Leidenaar in Limburgse dienst Ivo Wantola. Eelke bleef echter in lastige stelling keurig op de been, en het nadeeltje leek de hele partij net binnen de perken te blijven.

Jan had een duidelijk minnetje te pakken tegen Hausrath. Zijn remiseaanbod was echter zeer goed getimed. Hausrath had niet zoveel tijd meer, en durfde zijn goede stelling niet door te spelen.

De combinatie van de dag kwam op naam van Felix Levin. Hij speelde in de diagramstelling tegen Casper Schoppen als volgt:

Ook hier kwamen we dus met een remise goed weg. Ondertussen werd duidelijk dat de matchpunten waarschijnlijk toch in Leiden zouden blijven. Edwin zorgde voor de eerste overwinning tegen Johannes Mundorf.

Niet veel later was ook Arthur klaar tegen Valentin Buckels.

Michiel kwam tegen Patrick Driessens remise door zerherhaling overeen.

Achteraf was hij teleurgesteld dat hij niet doorspeelde, en aanvankelijk leek dit veelbelovend voor zwart. Later bleek uit de analyse dat de stelling waarschijnlijk nog gewoon in evenwicht is.

Rudy en Jelmer dus nog bezig bij een stand van 5-3. De vraag was alleen nog hoe groot de overwinning zou worden.

Rudy wist tegen Ruud van Meegen het tweede matchpunt veilig te stellen.

Jelmer slaagde daar na hachelijke avonturen ook in.

Al met al  dus 7-3 en niemand verloren! Dan natuurlijk nog de vraag waar er gegeten werd. Deze keer werd dat Everest Tandoori.  Jan had zijn werk weer uitstekend gedaan, wat ook dit restaurant beviel prima.

LSG is dus goed aan het seizoen begonnen, maar Parijs is nog ver zegt men dan. Maar als niet Van Vleuten, Van der Breggen of Vos, maar Blaak wint, waarom zou LSG dan niet een keer kunnen toeslaan. De volgende wedstrijd op 4 November tegen HMC wordt in ieder geval een kraker.  Vorig jaar ging het hopeloos mis en hadden we een collectieve offday. We gaan er alles aan doen om dit jaar beter voor de dag te komen.

Thuis Uit Score
Bosman , M.J.T. (Michiel) (2390) Driessens , P. (Patrick) (2292) ½ – ½
Pijpers , A. (Arthur) (2458) Buckels , V. (Valentin) (2319) 1 – 0
Schoppen , C. (Casper) (2417) Levin , F. (Felix) (2480) ½ – ½
Jong de, J.W. (Jan-Willem) (2429) Tereick , B. (Benjamin) (2392) ½ – ½
Sprenger , J. (Jan) (2515) Hausrath , D. (Daniel) (2484) ½ – ½
Wiersma , E. (Eelke) (2338) Wantola , I.J.P. (Ivo) (2344) ½ – ½
Jens , A.J. (Jelmer) (2407) Bachaus , S. (Sander) (1993) 1 – 0
Wessel van, R.B.W. (Rudy) (2404) Meegen van, R. (Ruud) (2237) 1 – 0
Werf van der, M.J. (Mark) (2369) Rezasade , A. (Amir) (2344) ½ – ½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) (2432) Mundorf , J.M. (Johannes) (2233) 1 – 0
7 – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*